Lokman Ergün

Lokman Ergün

Hakkâri’den bir ses: Lawje

Hakkâri’den bir ses: Lawje

Zap akıyor sanki. Kendi vadisinde usul usul. Karlı dağlardan eriyen sularla beslenmiş, zozanların kır çiçeklerinden almış kokusunu. Zap akıyor sanki. Telaşsız, ağır ve mağrur.

Lawje grubunun albümünü dinliyorum; Selîqe.

Zap akıyor sanki. Gever ovasından bir ırmak katılıyor bağrına Zap’ın. Heseno Welî ses veriyor, fısıldar gibi. Kar erir gibi Kürdistan güneşinde. Bir kayanın altından, bir kaynağın sızması gibi.

 JAWJE Albümünün tanıtımını dinlemek için tıklayın!

Koçanıs’tan, eski zamanlardan, bir Asuri’nin öyküsü karışıyor Zap’a. Toprağın bağrı yarılıyor, buğday taneleri dökülüyor ellerimize. Kıvrılıyor Zap derin bir vadide.

Ve çağıldıyor Zap. Bir savaş meydanında, gül desenli kalkanıyla, Êzdinşêr haykırıyor. Mir’e başkaldırmış, yiğitlikle ihanetin sarkacında.

Hakkâri’nin doğal kültürel sınırlarında dolanarak, Van Gölü’nün kıyısında Xecê u Siyabend’in öyküsünü anlatıyor bize. Bir uçurum, Siyabend’in, Xecê’ye aşkıyla yankılanıyor.

Botan’dan Behdinan sınırlarına, zozanlarda aşiret düğünlerindeki halaylarca kıvrılıp gidiyor gibi Zap. Bazen çağıldayıp, delirerek. Bazen uslanıp, sakinleşerek. Bir rençber tarlasını sürüyor, bir sevgili zülüflerini döküyor alnına. Bir düğün alayı Narink okuyor, bir avluda halaya duruyor kadınlar.

Yaban keçileri dolaşıyor uçurum kenarlarında, keklikler sekiyor kayalıklarda. Reyhan kokuları, nergis kokularıyla karışıyor, taş bir ocakta, çoban ateşlerinde kaçak çay demleniyor gibi. Gök kuşağından fistanlarıyla kızlar geçiyor, omzunda şeşxane asılı yiğitler geçiyor.

Binlerce yıllık bir kültürü, dağların bağrına sığınarak koruyan Hakkâri’nin, çığlığı, sevinci, coşkusu, hüznü, ibadeti, kavgası ve öfkesi akıyor gibi. Lawje’leriyle, Mediha’larıyla, Stran’ları, Serhati’leriyle, gittikçe çoğalarak akıyor gibi Zap.

Hakkâri kültürünün yaşayan çınarları, İhsan Çölemerik, Abdulkadir Kızılkaya, Sami Çetin’in sesleriyle, bellekleriyle katıldıkları bir tarihe not düşme çabası biraz da. Büyük çoğunluğunu ilk defa dinleyeceğiniz, yoğun ve uzun soluklu bir çalışmayla ortaya çıkmış bir albüm.

Otantik, geleneksel köklerine sadakatle bağlı kalarak, Hakkâri’nin sesini, soluğunu, günümüze taşıyor Lawje. Bu toprakların müzik kültürüne ciddi katkılarını ve özenini yakından bildiğimiz Kalan Müzik yapımcılığında hazırlanmış bir albüm “Seliqe”. Hakkâri’nin binlerce yıllık sözlü kültürünün, dengbêj geleneğinin, günümüzle buluşmasında önemli bir ilk adım olacağına inanıyorum.

Sazları, sözleri ve emekleriyle, bizi toprağımızın sesiyle, kokusuyla buluşturan Lawje grubuna yürekten teşekkür ediyorum. Hakkâri’de yaşayıp, o topraktan beslenerek anlatıyorlar bize hikâyelerimizi.

Biliyorum ki, sevdalarımızla, umutlarımızla beslenmeye devam ediyor Zap. Binlerce yıldır bizi var eden her şeyi özünde taşıdığı gibi. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Lokman Ergün Arşivi