Kürt sanatçı Namjoo'ya 5 yıl hapis

Kürt sanatçı Namjoo'ya 5 yıl hapis

İran müziğinin muhalif sesi Doğu Kürdistanlı şarkıcı Mohsen Namjoo, Kuran ayetlerini müziğe uyarladığı için 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Genellikle dünyaca ünlü şarkıcı Bob Dylan'a benzetilen Kürt kökenli şarkıcı, setar ve ud ustası Mohsen Namjoo, İran kültürel üretimi üzerindeki dini denetimden payını aldı.

Namjoo Şah rejiminin devrilmesinden bu yana yürürlükte olan şeriat yasasına takılan Namjoo'ya “Kuran'a saygısızlık” yaptığı gerekçesiyle, diğer bir ifadeyle Kuran'ın bazı ayetlerini müziğe uyarlamaya kalkıştığı için davalık oldu. Kuran araştırmaları yapan bir öğretmenin “müzik enstrümanları ile Kuran ayetlerini küçümseyici ve hakaret edici bir versiyon ürettiği” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunması ardından Namjoo'ya 5 yıl hapis cezası verildi.

2008 yılında ilk suçlamalar yöneltildiğinde Kürt şarkıcı ailesine ve İranlı dini makamlara bir mektup özür mektubu yazarak sözkonusu şarkının kendi izni olmadan internette yayınlandığını söylemişti. Namjoo, hapis cezası aldığı duruşmaya katılmazken, kendisine ait resmi internet sitesi de kapatıldı.  

Davalık olan şarkıları internet üzerinden dinlemek artık mümkün değil, ancak daha önceleri üretilen kliplere internetten ulaşma olanağı halen var. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum