Şemdinli'deki Tarihi Nehri Taş köprüsüne defineciler zarar verdi

Şemdinli'deki Tarihi Nehri Taş köprüsüne defineciler zarar verdi

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan tarihi Nehri Taş Köprüsüne, defineciler hasar verdi.

Definecilerin köprüde yaptıkları kazılar sonucunda, tarihi yapıya ciddi zararlar verildi. Köylüler, bu durumu Yüksekova Haber muhabirleriyle paylaşarak, tarihi ve kültürel mirasa yapılan bu müdahaleye tepki gösterdiler.

Tarihi Taş Köprü, Şemdinli Çayı üzerinde konumlanmış olup ilçe merkezine 13 km, Nehri (Bağlar) köyüne ise 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yüksek dağların arasında derin bir vadide yer alan köprü, kuzey-güney istikametinde tek açıklık halinde yer almakta olup her iki ayağı da kayalıklara oturmuştur. Köprünün yüksekliği 11 metre, uzunluğu ise 21 metredir ve tek gözlü olup yolu eğimli köprüler grubuna girmektedir.

Tarihi Taş Köprü, 1898 yılında Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırılmıştır. Bu tarihi yapı, bölgenin önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilmekte ve yöre halkı tarafından önemsenmektedir. Ancak definecilerin geçmişten bugüne tarihi yapıları hedef alarak hazine arama amacıyla verdikleri zararlar, bölgedeki tarihi ve kültürel varlıkların korunmasını tehdit etmektedir.

Yetkililerin konuya müdahale ederek tarihi yapıların korunması için gerekli önlemleri alması bekleniyor.

Konu ile ilgili görüştüğümüz Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri olaydan haberdar olduklarını ve Van Müze Müdürlüğü ile birlikte çalışma başlatıldığını belirttiler.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.