Hakkari'de yolları kapanan yaylacılar çaresiz

Hakkari'de yolları kapanan yaylacılar çaresiz

Hakkari’de 7 köyde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, bir çok köy ve yaylanın yolu da hendeklerle kapatıldı. Temel geçim kaynakları olan hayvanlarını beslemek isteyen Hakkarili yaylacılar yasaklar nedeniyle dertli.

HAKKARİ - Türkiye ile PKK arasında yürütülen barış sürecinin bozulması hem can alıyor hem de bölge halkını ekonomik olarak sarsıyor. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık yasaklar nedeniyle yapılamaz duruma geldi. 

Her şeye rağmen hayvanlarını beslemek isteyen yöre halkı yüksek yaylalarda çadır kurup aylarca yaylada konaklıyor.

haberingoruntuleri.gif
Yöre halkı bir yandan zorlu hayat koşulları ile mücadele ederken diğer taraftan güvenlik gerekçesi ile yaşam alanlarını gittikçe daraltan yasaklar nedeniyle zor günler geçiriyor.

4 ay önce Hakkari kent merkezine 15 kilometre uzakta bulunan 2 bin 800 rakımlı Berçelan Yaylası'na çıkıp burada çadır kuran Hakkarili yaylacılar zamanının tamamını burada geçiriyorlar.

y1-285.jpgTemel ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir fedakarlık gösteren kadınlar, sağdıkları sütü yoğurt, peynir ve tere yağına dönüştürüyor. Yayla sakinlerinin en büyük sıkıntısı ise bir ayı aşkın bir süredir yollarının güvenlik gerekçesi ile askerler tarafından hendek kazılarak kapatılması.

Yaz ayları boyunca yaylada biçtikleri otları yollar kapatıldığı için merkeze taşıyamadıklarını anlatan yaylacılar duruma tepkili.

Bir yanda çobanlık yapan Agit Bayri isimli vatandaş yollarının kapatıldığını ve aylarca uğraşıp biçtikleri otların dağlarda kaldığını söyledi.

Berçelan yaylasında 13 -14 hane olarak yaylada olduklarını anlatan Perihan Alçiçek, hayvanları ile uğraştıklarını belirterek, yollarının kapatıldığını hastalarını bile bir yere götüremeyecek durumda olduklarını söyledi.

'İstanbul'da olay çıksa Hakkari'ye yasak konuluyor' diyen Mehmet Alçiçek ise oğlunun hasta olduğunu yollar kapalı olduğu için ambulansın bölgeye gelmediğini bu yüzden de hasta oğlunu hastaneye götürememekten yakındı.

Bölgede biçilen 100 bin bağ otun yerlerde kaldığını anlatan Alçiçek, geçim kaynakları olan hayvanlarının yemi olan otlarını taşıyabilmek için bir an önce yollarının açılmasını istedi.

Yaylada hastalanan Cumali Alçiçek isimli genç yollar kapalı olduğu için ambulans yerine kendi imkanı ile hastaneye gitmek zorunda kaldı.

Hakkari valiliği 15 Ağustos 2015 tarihinden bu yana bir yılda kent merkezi ve ilçelere bağlı bir çok bölgeyi 'Özel güvenlik bölgesi' ilan ederek sivillerin bu bölgelere girişini yasakladı.

Hakkari ve Çukurca’da 7 köy için ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken bölgede güvenlik gerekçesi ile hendek kazılarak kapatılan bir çok köy ve yayla yolu ise hala kapalı tutuluyor.   

y2-225.jpg

y4-078.jpg

y-008.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.