Hayvanları kendi yaptığı doğal bitkisel ilaçlarla tedavi ediyor

Yüksekova'da, ekonomik zorluklardan dolayı veterinerlik hayalini gerçekleştirememiş olan Şilan Karaman(28), hayvancılığa adanmış bir yaşam sürüyor.

Yüksekova ilçesine bağlı Dilektaşı köyünün Çalımlı (Dizberan) mezrasında yaşayan 28 yaşındaki Şilan Karaman, 11 yaşından beri çobanlık yapıyor. Mezrada hayvan sevgisi ve fedakarlığıyla tanınan Karaman, kendini hem hayvanlara hem de ailesine bakmaya adamış.

"Yokluk içinde mutluluğu yakalamaya gayret sarf ediyorum"

Çalımlı mezrasında, sadece tek odalı bir okulun olduğunu ifade eden Karaman, "Mezramızda sadece tek odalı bir okul var. Eğitim sadece ilkokul düzeyinde veriliyor. Bu durum, gençlerin eğitimlerini sürdürmelerini zorlaştırıyor ve geleceklerini şekillendirme imkanlarını kısıtlıyor. Ben de bu okulda ilköğretimi okuyup ortaöğretim için Yüksekova'nın merkezine gidip yatılı okumak zorunda kaldım. Orta öğretimi bitirince maddi imkansızlıklar nedeniyle liseyi açıktan okudum. Eğitim hayatım liseden sonra devam edemedi. Eğer imkanımız olsaydı ben veteriner olmak istiyordum. Hayallerim yarım kaldı" dedi. Karaman, mezranın kısıtlı imkanları içinde kendisine alan oluşturmaya gayret ederek, yaşadığı zorlukların onun hayvanlara olan sevgisini arttırmaktan ve umutlu olmasının önüne geçemediğini belirterek, "Mezradaki yaşam koşulları çok yetersiz, ben bu zorlukların içinde kendimi hayvan sevgisine ve bakımına adadım. Yokluk içinde mutluluğu yakalamaya gayret sarf ediyorum" dedi.

Hayvanlarını kendisi tedavi ediyor

Mezra içindeki hayvanlara bakım yapmayı ve onların yaralarını iyileştirmeyi öğrenen Karaman, "Hayvanların küçük çaptaki yaralarını kendi yaptığım bitkisel ilaçlarla tedavi etmeye çalışıyorum. Hayvanların sağlıklı yetişmesi için elimden geleni yapıyorum. Köpeklerimin ayağındaki kırıklıkları, kulağında veya farklı yerlerinde çıkan yaraları kendim iyileştiriyorum. Atımın da ayağında çok büyük bir yara çıkmıştı onu da kendi yaptığım doğal bitki ilacıyla tedavi ettim" dedi.

whatsapp-image-2024-04-03-at-12-36-36-1-001.jpeg

Karaman videolarını paylaşmak için dağların tepesine çıkıyor

Şilan'ın dikkat çeken bir diğer yanı ise sosyal medyada kazandığı popülerlik. Sosyal medya hesaplarında, hayvanlarla geçirdiği zamanları ve onlara gösterdiği sevgiyi paylaşan Karaman, " Bu mezrada hayvanlarla geçirdiğim zamanı videoya alıp TikTok, İnstagram ve Facebook hesaplarında paylaşıyorum" dedi.

Karaman bu sayede geniş bir izleyici kitlesi kazandığını ifade ederek, "Paylaşımlarım bir çok insana ulaşıyor. Takipçi sayım gün geçtikçe artıyor. Videolarımın doğal ve özgün bulunduğuna dair dönütler alıyorum. Bu beni çok mutlu ediyor. Beni takip edip destekleyen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Ancak, mezranın internet erişiminde yaşanan sorunlar nedeniyle, videolarını paylaşmak için dağların tepelerine çıkması gerektiğine vurgu yapan Karaman, "Çektiğim videoları sosyal medyada paylaşmak için dağların tepesine çıkıyorum. Bu bazen çok tehlikeli olabiliyor" dedi.

Çalımlı'nın yaşam koşullarının iyileştirilmesini istiyor

Karaman, mezranın yaşadığı imkansızlıkların giderilmesi için yetkililerden yardım çağrısında bulunarak, "Mezramızın su, yol, okul ve şebeke sorunu var. Yetkililerden, mezradaki hayvanların ve insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep ediyorum" dedi.

whatsapp-image-2024-04-03-at-12-36-37.jpeg

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum