Yüksekovalı kadınların dokuduğu kilimler pazar arıyor

Yüksekovalı kadınların dokuduğu kilimler pazar arıyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Halk Eğitim Merkezi bünyesinde devam eden kilim ve halı kurslarında kursiyerler hünerlerini geleneksel motiflerle birleştiriyor.

Yüksekova Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kilim ve halı dokuma atölyeleri çalışmalarını sürdürüyor. Kilim ve halı dokuma atölyesinin Usta öğreticisi Aynur Aka dokuma kursunda geleneksel motiflere daha fazla yer verdiklerinin altını çizerek, "Biz 2019'dan beri kurulan bu kilim ve halı dokuma atölyesinde her yaştan öğrenci yetiştiriyoruz. Atölye çalışanlarımızla birlikte dokuma motiflerini seçiyoruz. Geleneksel motifler ağırlıklı çalışıyoruz. Biz çalışanlar için kültürümüzü yaşatacağımız bir alanda yer almak ayrı bir gururdur" dedi.

whatsapp-image-2024-03-15-at-13-14-48-1.jpeg

"4 ayrı atölyede yaklaşık 40 kursiyerimiz var"

Yüksekova Halk Eğitim Merkezi sayesinde ilçede sanatla ilgilenmek isteyen kadınlara alan açıldığını ifade eden Aka, "Özellikle ev kadınları bu atölyelere katılabilir. Şuanda 4 ayrı atölyede yaklaşık 40 kursiyerimiz var. Hayattın sadece evden ibaret olmadığının bilincinde olan arkadaşlarımız kendi yetenek ve hünerlerini sergileyebilecekleri bu alandan faydalanmaya çalışıyorlar" dedi.

whatsapp-image-2024-03-15-at-13-14-48.jpeg

'Ürünlerimiz için pazar bulabilirsek kursiyer daha fazla kadına istihdam sağlanmış olur'

Dokuma atölyesinde öğrenmenin yanında para kursiyerlerin maddi gelir de elde edebildiğini belirten Aka, "Öğrencileri yetiştirirken, aynı zamanda çalışmalar dışında elimizde biriken, kilim ve halıların satışını da yapıyoruz. 2002-2009 yılları arasında Yüksekova'da yine Halk Eğitim Merkezi bünyesinde çalışırken o dönem yurt dışından bir firma ürünleri satın aldığı için üretim sayımız çok fazlaydı. Ancak 2009 yılından sonra ürünlerimizi alan firma alımı Avrupa'daki ekonomik koşulları gerekçe göstererek durdurdu. Şuanda ürettiğimiz ürünleri perakende olarak satıyoruz. Eğer ürünlerimizi toplu alarak satabileceğimiz bir pazar bulabilirsek hem kursiyer sayımız artar hem de daha fazla kadına istihdam sağlanmış olur" dedi.

Aka ayrıca atölyede zaman zaman malzeme sorunu yaşadıklarına dikkat çekerek, yetkili kuruluşlardan veya duyarlı vatandaşlardan malzeme tedariği konusunda destek beklediklerini söyledi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum