Şemdinli'deki orman yangınları TBMM'ye taşındı

Şemdinli'deki orman yangınları TBMM'ye taşındı

HDP'li Nihat Akdoğan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde son günlerde artış gösteren orman yangınlarını Meclis'e taşıdı.

YÜKSEKOVA HABER

ANKARA - HDP Hakkari milletvekili Nihat Akdoğan, Şemdinli'de meydana gelen orman yangınları hakkında soru önergesi verdi.

"Anayasa’nın 44, 45,169 vet 170. Maddeleri ormanın korunmasını anayasal bir görev olarak tanımlarken 6831 sayılı orman kanununun 110. Maddesi orman yangınlarıyla ilgili cezai hükümleri düzenlemektedir" diyen HDP'li Akdoğan, "Yüzölçümünün %45’i ormanlardan oluşan Hakkarinin Şemdinli ilçesinde nerde ise her sene orman yangınları çıkmaktadır.Bir aydan fazla bir süredir  gündüz vakti hiç bir çatışmanın yaşanmadığı halde askeri üst bölgeden atılan top atışları sonucu şemdinli ilçe merkezine  yakın mesafede olan Altınsu (Şapatan) köyünün kırsalında her gün orman yangınları  çıkmaktadır.Köylülerin müdahale etmek istemesi üzerine güvenlik güçleri  güvenlik nedeniyle yangın yerine ulaşımı yasakladı.Köylülerin tarım alanlarına yakın olan yangın kısa sürede bağlara, bahçelere, arı kovanlarına  ve ormanın içerisinde yaşayan ekosistemdeki çoğu canlıya zarar vermektedir.Giderek yayılan yangına hiçbir şekilde müdahale edilmemektedir. Bölgedeki orman yangını doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi etkilediği gibi köylülerin ekonomik ve sosoyal yaşantılarını da etkilemektedir.Askeri bölgelerden atılan havan topları sonucu çıkan orman yangınları söndürülmemekte ve kendi imkanlarıyla söndürmek isteyen köylüler engellenmektedir.Her tarafından dumanlar yükselen köyde yangınların yanı sıra Altınsu köyü ve İncesu mezrasında yine darbecilerin yaptığı gibi yasak ilan edilmektedir" ifadelerini kullandı.

HDP'li Akdoğan Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Eroğlu'na şunları sordu:

1-Halkın orman yangınlarını söndürme çabaları neden engellenmiştir?

2-Güvenlik güçleri tarafından  atılan havan topları sonucu çıkan orman yangınları devletin herhangi bir kurumu tarafından söndürülmüş müdür?

3-Ormanları söndürmek isteyen yerel kuruluşlar engellenmiş midir?

4-Yanan omanlık alanların yüzölçümü tespit edilmiş midir?

5-Bakanlığınızın yangın bölgelerinin yeniden ağaçalandırılması tahrip olan alanların ıslahı ile ilgili bir çalışması var mıdır?

6-Orman yangınlarının anayasal bir suç olması,genel ve özel af kapsamına dahi alınmamasına rağmen bakanlığınız  bu yangınların sorumluları hakkında herhangi bir soruşturma açmış mıdır?

7-Herhangi bir karşı saldırı olmadığı halde çevresinde yangınlar çıkan köyde neden sokağa çıkma yasağı ilan edilmektedir?

8-Ülkenin çoğu kentinde sokaklarda demokrasi nöbeti tutulurken Şemdinli çevresindeki köylerde sokağa çıkma yasaklarının amacı nedir?

9-15 Temmuz darbe tehlikesinin henüz geçmediği bu süreçte ilan edilen yasaklar darbeciler tarafından mı yoksa yetkililer tarafından mı ilan edilmektedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.