Kurtulmuş: İsrail ile görüşmeler sürüyor, ilk şart yerine getirildi

Kurtulmuş: İsrail ile görüşmeler sürüyor, ilk şart yerine getirildi

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, İsrail ile müzakerelerin sürdüğünü ve ilk şart olan özrün Başbakan Netanyahu tarafından yerine getirildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı. Gündeme ilişkin konuşan Numan Kutulmuş, sokağa çıkma yasakları sırasında yaşananlardan etkilenen ve mağdur olan yurttaşların zararlarının giderilmesi için çalışmalar yapıldığını belirterek, “İnşallah bunlar giderilecek” dedi.

İsrail ile 2013 yılında İsrail Başbakanı Netenyahu tarafından bir özür beyanı yapıldığını ve böylece birinci şartın yerine getirildiğini ifade eden Kurtulmuş, “İkinci ve üçüncü şartın yerine getirilmesi için de Türk ve İsrail tarafının teknisyenleri arasında görüşmeler, müzakereler sürdürülmektedir. Şu anda müzakereler siyasi olarak kesinleşmiş bir noktada değildir ancak bu müzakerelerin olumlu bir istikamette cereyan etmekte olduğunu ifade etmek isterim, kesinleşmiş bir noktaya geldiğinde bu da zaten bütün kamuoyumuzla şeffaflığı ile paylaşılacak bir durumdur” dedi.

Kendilerinin pozisyonunun belli olduğunu ifade eden Kurtulmuş şöyle devam etti:

“Başından itibaren pozisyonumuzda hiç bir değişiklik içerisinde değiliz. Türkiye hem tazminat konusunda hem de bu anlamda İsrail’in Gazze’ye karşı sürdürmüş olduğu ablukanın hafifletilmesi, kaldırılması konusunda taleplerini ısrarla bu görüşmelerde de dile getirmektedir. Görüşmelerin bir müddet daha süreceği anlaşılıyor. Kesinleştiği noktada da şuanda teknisyen düzeyinde devam eden görüşmeler siyasi noktaya taşınacaktır.”

Irak ile yaşanan kriz

Irak ile yaşanan krizle ilgili de konuşan Kurtulmuş, “Oradaki Türk askerinin varlığı, Musul Ulusal Muhafız Kuvvetleri’nin eğitilmesi ile ilgili olan bir varlıktır ve son zamanlarda orada çok yakın bir noktaya kadar gelen DAEŞ’in tehditinden oradaki insanların korunması, bizim oradaki askerlerimizin korunması için de oraya ilave bir güç kaydırılması yapılmıştı ama maalesef kamuoyunun bu konuda çok abartılı bir şekilde yaklaşması ve özellikle Irak Merkezi Hükümetince bazı olağanüstü hassasiyetlerin oluşması, konunun uluslararası alana taşınmasına neden oldu, BM ve Arap Ligi’ne taşınmasına neden oldu” dedi.

Kurtulmuş şöyle devam etti:

“Türkiye, bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak ve DAEŞ’in de bizim üslerimize karşı yakın tehdidini her an gözetleyerek, oradaki birliklerimiz belirli bir noktaya, yine Irak’ın kuzeyinde belli bir noktaya çekildi ve bunun üzerine de zaten Irak merkezi hükümetinden de Türkiye’nin bu adımının olumlu karşılandığına dair açıklamalar yapılmış oldu. Böylece Başika örneğinden, Başika olayından kalkarak Irak merkezi hükümeti ile Türkiye arasında bir sorun ve gerilim yaşanmasını isteyen çevrelerin de istekleri olmamış oldu, bu gerilim bir türlü sonlandırılmış bulundu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.