‘Kürtlerin Türk devleti ile aidiyet ilişkisi bir daha asla kurulamayacak’

‘Kürtlerin Türk devleti ile aidiyet ilişkisi bir daha asla kurulamayacak’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de yaşananlara işaret ederek, “Kürtlerin gönlünde bir daha asla Türk devleti ile bir aidiyet ilişkisi kurulamayacak” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu  Cumhuriyet’te, “Kürtlerin gönlünde bir daha asla Türk devleti ile bir aidiyet ilişkisi kurulamayacak” dedi.

“Cizre ile bitti”

Selin Ongun’a konuşan Demirtaş, “Neredeyiz, gönül teli koptu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Koptu tabii ki, Cizre’de koptu. Cizre’de bu yaşanmasın diye çok uğraştık. Ellerine devletin ne kadar acımasız olabileceğini göstermenin tarihi fırsatı geçmişti. Cizre’deki bodrum katliamını yaklaşık bir aya yaydılar. Bilerek herkes hücrelerine kadar korksun istediler. Biz orada insanların canını kurtarmaya çalıştık ama devletin vermek istediği mesajın karşılığında Kürtlerin vereceği mesajın da unutulmaması gerektiğini anlatmaya çalıştık. Olmadı, devlet yine de mesajını vermek istedi.

“Evet, Kürtler ‘Bize biat etmeyenlere karşı bu denli acımasız oluruz’ mesajını aldı. Dersim’de, Maraş’ta, Sivas’ta gerektiğinde bu mesajı gösteren devlet 2016’da da değişmemişti. Kürtler bu mesajı aldı. Bu mesajı almış olan Kürtlerin gönlünde bir daha asla Türk devleti ile bir aidiyet ilişkisi kurulamayacak. Böyle bir Türk devleti ile bu mesajı almış bir Kürt toplumu arasında bir ilişki asla kurulamayacak. Maalesef buraya gelindi.

“Türk devleti yeni bir ilişki mi kurmak istiyor, o yöntemi, kendisini nasıl affettireceğini, kendisi bulacak. Bunun tersini söyleyen siyasetçi kendini ve toplumu kandırmış olur. Kürtler geçmişle yüzleşmeye ve helalleşmeye hazırdı ama bu maalesef Cizre ile bitti.”

Dokunulmazlıklar ve CHP’nin tutumu

Meclis’ten geçen dokunulmazlık yasasına dair de konuşan Demirtaş, teklife destek veren Cumhuriyet Halk Partisi’yle (CHP) ilgili olarak, “Kılıçdaroğlu, Genelkurmay’dan dokunulmazlık brifingi aldı” iddiasında bulundu:

“CHP’nin parti meclisi ve merkez yürütme kurulu hatta meclis grubunun ağırlığı hayır kararı almıştı. Bu oylamaya hayır verilecekti ama bir genel başkan kendi partisinin yönetiminin aldığı kararı bile tanımayacak şekilde ordudan gelen isteği yerine getiriyorsa bizim artık konuşacak bir şeyimiz kalmamamıştır.

“Eski asker kökenli bir CHP milletvekili aracılığıyla iletildiği söylendi. Kendisi karargaha çağrılmış, kendisine brifing verilmiş ve Kılıçdaroğlu’na iletmesi istenmiş. Bunu duyduk biz. Ve hemen aynı gün ya da bir gün sonra, tam hatırlamıyorum, Kılıçdaroğlu’ndan hemen ‘evet’ açıklaması geldi. Ve bu beni doğrusu şaşırtmadı.”

“Meclis’i terk etmeyeceğiz, siyaseti AKP’ye dar edeceğiz”

Demirtaş, parti vekillerinin tutuklanmasıyla Meclis’i terk etmeyeceklerini de söyledi:

“Biz ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kesin ve nihai olarak terk ettik ve bir daha olmayacağız’ şeklinde bir karara gitmeyeceğiz. Ama alternatif duruş ve direniş yöntemlerimiz olacak.

“(Tutuklamaların olması durumunda) arkadaşlarımızın parlamento çalışmalarını hiçbir şey yokmuş gibi sürdürmesi çok kolay değil, mümkün de değil. Ama parlamenter sıfatıyla sokakta da meydanda da her yerde çalışmak mümkün. Parlamento onların tahliyesini sağlayana kadar, krizin ne kadar büyük olduğunu herkese göstermek için elimizdeki imkanları kullanırız. Parlamento içinde de dışında da bunu yapacağız. ‘İstifa ettik, küstük, oynamıyoruz’ yaklaşımı içinde olmayacağız. Türkiye siyasetini AKP’ye dar edeceğiz.”

* Söyleşinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.