Hakkari ve Şırnak'ın ilçe olması TBMM'ye taşındı

Hakkari ve Şırnak'ın ilçe olması TBMM'ye taşındı

HDP milletvekili Leyla Birlik, Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması yönündeki tasarıya ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Birlik,Hakari ve Şırnak'ın il statüsüne son verecek yasa tasarısını Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması talebi ile soru önergesi veren Birlik, "Darbenin devamı olan politikalar, alınan bu karar ile kanıtlanmıştır" dedi.

Birlik, verdiği önergede, "Başbakan Davutoğlu daha önce bu değişiklikler ile askeri olarak denetimini sağlayamadıkları, Cizre ve Yüksekova'nın Şırnak ve Hakkâri kent merkezlerine dönüştürülmesine ilişkin bir plan üzerinde çalıştıklarını belirtmişti" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu sorulara yer verildi:

"*Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılması ile ilgili yapılacak olan düzenlemenin gerekçesi, kapsamı ve içeriği nedir?

*Türkiye Varlık Fonu Kurulması İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnameler Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda yapılacak olan bu düzenleme ile amaçlanan nedir?

*Şırnak ve Hakkari illerine dönük alınan bu karar kim tarafından verilmiştir?

*Alınan bu karar ile ilgili yerel dinamiklerin ve halkın görüşleri alınmış mıdır?

*Sokağa çıkma yasakları süresince Cizre ve Yüksekova'nın ağır silahlarla, tanklarla yıkılmasındaki amaç bu yerlerde, düzenlemede yer alan yeni bir rant alanı oluşturmak mıdır?

*Şırnak ve Hakkari illerini il olmaktan çıkararak Cizre ve Yüksekova'ya bağlayıp; orada yaşayan yurttaşların bu düzenleme ile yıllardır yaşadıkları, ticaret yaptıkları, evlerinin, iş yerlerinin, dini ve tarihi mekanlarının geleceğine yani bir nevi kendi geleceklerine dair kaygılarının giderilmesi ve yaşadıkları mağduriyetlere dönük bir çalışmanız var mıdır?"
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.