Ensarioğlu: Anadilde eğitim olmalı

Ensarioğlu: Anadilde eğitim olmalı

Galip Ensarioğlu Vatan gazetesine verdiği röportajda Kosova'da Almanya'da Yunanistan'da Batı Trakya'da anadilde eğitim isteyip "Kürtçe olmaz" demenin çok ayıp bir şey olduğunu söyledi.

ANKARA - Vatan gazetsinden Deniz Güçer'insorularını yanıtlayana AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, hem Kürt sorunun çözümü, hem Alevilerin hem mütedeyyin insanların, her kesimin sorunlarının çözümünün demokratikleşmeden geçtiğini belirterek yapılacak reformlarınn seri ve radikal biçimde yağpılması gerektiğini söyledi.

STK’da görev yaparken basın yayın önündeki engeller kalkmasını talep ettiklerini hatırlatan Ensarioğlu, " TRT’de önce 45 dakika yayın başladı, sonra TRT 6 yayına girdi... Direkt yapmak lazım. Çünkü o zaman tartışmayı bir anda bitiriyorsunuz. Ama az az verdiğinizde, tartışma devam ediyor." dedi.

Kürtlerin resmi dil talebi olmadığını belirten Ensarioğlu, " Resmi, ortak dilimiz Türkçe. Ama İstanbul’da Rumca da anadilde eğitim yapılıyor. Türkiye bölündü mü? Rum ilköğretim okulunda İstanbul’da eğitim görenler Türkçe bilmiyor mu? Hepsi işadamı, okumuş insanlar... Veya Ermeni ilköğretim okulu var, anadilde eğitim yapıyor. Cumhuriyet kurulduğundan beri farklı dillerde anadilde eğitim var bu ülkede, Kürtçe’de yok. Biz “Kürtçe de olsun” diyoruz. Türkiye bunu beceremeyecek bir ülke mi? Türkiye’ye hakarettir. Irak gibi bir devlet 13 dilde eğitim yapılıyor. Üstelik herkes Türkçeyi bilmek zorundadır. Zaten pazar dili Türkiye’de Türkçedir. “Öğrenmeyin” deseniz de insanlar Türkçe öğrenmek zorunda. Böyle bir korku. İşi farklı şekilde anlatıyorlar, parlamentodaki birçok siyasetçi de bunu böyle biliyorsa, halk ne yapsın? Dedi.

"Kazakistan’ın yaptığını yapamayacak mıyız?"

Kazakistan’da 50 bin Kürdün yaşadığını ve 21 velinin bir okula dilekçe vermesi durumunda Kürtçe sınıf açılarak anadilde eğitim verildiğini söyleyen Ensarioğlu şöyle devam etti, "Kazakistan’ın yaptığını yapamayacak mıyız? Bu bir taleptir. Zazaca olur, Gürcüce olur.. Kaldı ki biz Kosova’da, Almanya’da, Batı Trakya’da Türkçe anadilde eğitim istiyoruz. Çok ayıp bir şey. Orada bunu isterken, burada ‘Kürtçe olmaz’ demek, doğru bir yaklaşım değil. Batı Trakya’da Türkçe seçmeli ders. Ama, ‘Bu yanlıştır, anadilde eğitim olmalı, hak hukuk budur’ diyenler içinde, MHP ve CHP’li milletvekilleri var. Batı Trakya’da, Yunanistan’da, Bulgaristan’da bunu talep ederken, dönüp kendi içinizde bunu reddederseniz ayıp olur. Burada kötü bir şey olarak anlatacaksınız ama orada “insan hakları” diyeceksiniz. Mesela açılan kursların çoğu kapandı. anadilde eğitim talep edilir, verir vermez bu önemli değil. Ama haksa bunu verirseniz, hak sahibi kullanır veya kullanmaz onun meselesidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum