Davutoğlu: Mahşeri vicdandaki rahatsızlığın farkındayım!

Davutoğlu: Mahşeri vicdandaki rahatsızlığın farkındayım!

"Bu hareket için hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz; iktidar sarhoşluğuna düşmemeliyiz"

4 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından olağanüstü kongreye gitme kararı alan Başbakan Ahmet DavutoğluBinali Yıldırım'ın tek başına aday olduğu kongrede yaptığı veda konuşmasında, "Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin mahşeri vicdanında yarattığı rahatsızlığın da farkındayım" dedi.

"AK Parti asla bir hizbin partisi olmamıştır, olmayacak" diyen Davutoğlu, "Bu hareket için hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz. İktidar sarhoşluğuna, güç yozlaşmasına asla düşmemeli, o emanete halel getirmemeliyiz. Bu endişeyi ömür boyu taşıyacağız" ifadesini kullandı. 

Davutoğlu ayrıca, "Benim açımdan, bu kongre, AK Parti kadroları açısından bir veda değil, vefa kongresi olmalıdır" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"İnsana, zamana ve mekana selam olsun, Geçtiğimiz Berat Kandili ve yaklaşan Ramazanımıza selam olsun. Başkentimize teşrif eden sayın dava arkadaşlarım, Kaçkarlardan, Toroslardan bahar kokusu getiren partimizin genç yüzlü arkadaşlarım... Saygıdeğer hanımefendiler, değerli misafirler... Partimizin 2. olağanüstü Kongresi vesilesiyle hepinizi saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum"

"Bu kongre veda değil, vefa kongresidir"

Bu kongre bir veda kongresi bir vefa kongresidir demiştim. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden beri ahdimize sadık kaldık, ülkemizin ve milletimizin hukukunu, partimizin ve cumhurbaşkanımızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Yoğun bir siyasi mücadele verdik. Destansı başarılara imza attık. Partimizin, hareketimizin, davamızın birliğini, bütünlüğünü göz ettik. Allah’ın izniyle, son nefesimize kadar da gözeteceğiz.

"Omuzumuzdaki emaneti büyük bir onutla üstlendik"

Hamdolsun ki ilk günkü sözümüzde durduk ve omuzumuzdaki emaneti büyük bir onurla üstlendik. O günden bugüne sizinle birlikte üç kongre, iki genel seçim yaptık. 7 Haziran’la 1 Kasım arasında Türkiye’de hiç yaşanmamış bir seçim hükümetini başarıyla yürüttük. Milletimizin 7 Haziran’da verdiği mesajı aldık, gereğini yerine getirdik. Ülkemizin her köşesindeki ak gönüllülerle gurur duyuyoruz. Allah gönlünüzdeki akı, zihninizdeki berraklığı eksik etmesin.

"Bu başarıya sizlerle birlikte yürüdük"

1 Kasım seçimlerinde, bugünden sadece 6 ay önce büyük bir zafere imza atarak, yüzde 49,5 oy ve 24 milyon seçmenle partimizi iktidara taşıdık. Bu başarıya sizlerle birlikte yürüdük. Allah gönlümüzdeki muhabbeti baki kılsın. Allah hiçbir şekilde bizi birbirimizden ayırmasın. Teşekkür ederim, 81 vilayetimizden gelen değerli dava arkadaşlarım.

"Bölgemizde devam eden yangınlara rağmen hem istikrarı koruduk hem de atılımları sürdürdük"

Seçimden önce milletimize verdiğimiz her sözü tutarak, sizin başınızı dik tutmak için 3 ay gibi kısa bir sürede bütün vaatlerimizi yerine getirdik. Küresel piyasaların henüz toparlanmadığı komşu ülkelerdeki istikrarsızlıkların devam ettiği ve terörün acımasız yüzünü bir kez daha gösterdiği bir dönemde devraldığımız görev zor bir görevdi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı terör tehdidiyle karşı karşıya kaldık. Kan döken terör örgütlerine karşı son derece etkin ve başarılı bir mücadele verdik ve dedik ki ülkemizin her dağı, her şehri, her sokağı terörden temizleninceye kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu yolda kararlılıkla devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bölgemizde devam eden yangınlara rağmen hem istikrarı koruduk hem de atılımları sürdürdük. Devraldığımız hizmet kervanını bir an bile yavaşlatmadık. Aksine aşkla, heyecanla ülkemizi mahmur etme çabasında olduk.

"Bizden yana bütün haklar helal olsun, ama daha da helalleşeceğiz"

Bizden yana bütün haklar helal olsun ama daha helalleşeceğiz. Başarımız önce Allah’ın lütfu, sonra bütün vatandaşlarımızın hukukunu korumak adına ortak akılla hareket etmemizin eseridir. Esas olan millet vicdanıyla ortak aklın birleşmesi ve devlet ahlakına dönüşmesidir. Bize düşen kalp ritmimizin daima milletle ayarlı olmasıdır.

Adalet dördüncü temel ilkemizdir. Adalet terazisi vicdanla tutulur ve hiçbir hak yerde kalmaz. Bir toplumun, bir devletin bekası ancak adaletle sağlanabilir. Çalışmalarını başlattığımız yeni anayasa yazımı önümüzdeki dönemde tamamlanacak ve milletimizin ruhu adalet olan, özgürlükçü ve demokratik bir anayasaya kavuşacaktır.

Beşinci ilkemiz milli iradedir. AK Parti demokrasiyi derinleştiren bir harekettir. AK Parti her türlü siyaset mühendisliğine karşı milli iradenin yegane adresidir.

"Bütün insanlara merhametle yaklaşmalıdır"

Nihayet son ilkemiz, gönül coğrafyamız başta olmak üzere bütün insanlara merhametle yaklaşmalıdır. AK Parti, Türkiye’nin tarihi derinliğine uygun siyasi çizgisi olan yegane partidir. Türkiye mazlumlara daima kol kanat germek zorundadır. Türkiye’ye özlemle, hasretle, sevgi ve muhabbetle bakan yüz milyonlarca kardeşimizi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Buradan, bu kongre salonundan, Kaşgar’dan Saraybosna’ya kadar yüzünü Türkiye’ye dönen bütün gönül coğrafyamıza sesleniyorum. Türkiye’nin merhameti, şefkati ve kudreti her zaman yanınızda olacaktır.

 Milletimizin emaneti sizlerin omuzundadır. Her emanet gibi iktidar da imtihandır. İktidar sarhoşluğuna, güç yozlaşmasına asla düşmemeli, o emanete halel getirmemeliyiz. Bu endişeyi ömür boyu taşıyacağız. Bizim için önemli olan hangi basamakta olduğumuz değil, davamızdır. Allah, millet yolunda hiçbirimizi mahcup etmesin.

"Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi"

Yeni bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Bu konuşmayı yapmak kolay olmayabilir bazılarınız açısından ama sizin aranızda olmak en büyük onur olmuştur.

Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin mahşeri vicdanında yarattığı rahatsızlığın da farkındayım. Ama davamız her şeyin üzerindedir. Yüzde 49,5’la 24 milyon oy aldıktan sonra olağanüstü kongre kararı almamda yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti’nin zarar görmesinden duyduğum endişedir. Türkiye’nin kaderiyle özdeşleşen AK Parti’nin birliği, bütünlüğü benim için her şeyden önemlidir. Allah’a tevekkül ettik ve emaneti sizlere emanet ediyoruz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.