Baluken: Muhalefet ancak hükümet düşünce darbeyi gördü

Baluken: Muhalefet ancak hükümet düşünce darbeyi gördü

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP'nin 7 Haziran seçimlerinin geçersiz kılınarak seçimlerin tekrarlaması sonrasında "darbe yapıldığını" gördüğünü belirtti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hergün "anayasal suç" kapsamında değerlendirilecek uygulamaların altına imza attığını belirterek, "Anayasanın 101 ve 103'üncü maddelerine göre Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır. Yetkileri bu kapsamda değerlendirilmiştir. Başbakanı görevden alma, bir partinin kongresine karar verme, kimin başbakan olacağını belirleme, rejimin değişikliliğini ifade etme konusundaki bütün pratikleri anayasal suç kapsamındadır" şeklinde konuştu. 

'Yargıya taşıyacağız'

Bu pratiklere karşı duyarsız kalınamayacağının altını çizen Baluken, bütün partilere ve siyaset kurumuna da bu duruma karşı harekete geçme çağrısı yaptı. Yaşananların HDP Komisyonları tarafından incelendiğini belirten Baluken, "Gerekli girişimleri yapma ve suç duyurusunda bulunma durumu olabilir. Komisyonumuz bunu inceliyor. Aynı zamanda diğer partilerin bu incelemeleri yapması ve gerekli adımları atması gerekiyor" diye konuştu. 

'Adım adım rejim değiştiriliyor'

Erdoğan'ın, "Acilen başkanlık sistemine geçmemiz gerekiyor" sözlerini de değerlendiren Baluken, Erdoğan tarafından adım adım rejimin değiştirildiğini de belirterek şöyle konuştu: "Rejimi değiştirdiğini ve fiili olarak başkanlık sistemine geçildiğini ifade ediyor Cumhurbaşkanı. İdari mülkü amirlere var olan kanunları tanımayın diyor. Aşama aşama kamuoyunu alıştırarak devreye koyduğu bir darbe gerçekleştiriyor. Bu darbe mekaniğine 8 Haziran sabahından itibaren dikkat çekmiştik. Bunun diğer partiler tarafından anlaşılması siyasi tutumun geliştirilmesi için Erdoğan'ın Başbakan'ı görevden alması gerekiyormuş. Muhalif kamuoyu artık Saray Darbesi olduğunu kabul ediyor." 

'CHP tavrını gözden geçirmelidir'

Baluken, yaşanan suç pratiğinin teşhir edilmesi ve mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini de belirterek, dokunulmazlıklara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Dokunulmazlıkları başından beri bu darbenin parçası olarak değerlendiriyoruz. Erdoğan, HDP ve Kürt siyasi hareketini bu darbeye ulaşmak için en büyük engel olarak görüyor. Kürt siyasi hareketi ile Türkiye demokrasi hareketini birleştiren HDP'yi tasfiye etmeyi amaçlıyor. HDP tasfiye olduktan sonra meclisi işlevsizleştirmek istiyor. Bu yaşananlardan sonra diğer muhalefet partilerinin bu dokunulmazlık kılıfı ile mecliste görüşülen tasarının neyi hedeflediğini görmesi lazım. CHP'nin tasarıya destek veren kurumsal tutumunu gözden geçirmesi lazım." 

'AKP iç tüzüğü rafa kaldırdı'

Baluken, dokunulmazlıkların ne zaman genel kurula getirileceği konusunda da kendilerine verilmiş bir bilgi olmadığını belirterek, "Mecliste bu tarz kritik görüşmeler danışma kurulunun toplanması ve oy birliği ile gündem ve tarihi belirleyerek oturumları planlaması üzerinden şekillendi. AKP döneminde iç tüzükteki bu tarz rafa kaldırıldı" dedi. 

'Nihai kararı önümüzde hafta alacaklar'

Baluken, daha öne "Genel Kurul'daki görüşmelere" katılmayacakları tutumlarının da Komisyonlardaki saldırılardan sonra bir parça değiştiğini belirterek, "Grubumuz hafta içinde toplanacak ve bu konuda karar verecektir. MYK'da yapılan tartışmalar vardı, muhtemelen MYK ortak grup toplantısı yapıp tavrımızı şekillendireceğiz. Genel Kurula oylamaya katılmama yönünde belirtilen görüşler komisyondaki linç saldırılarından sonra azalmış gibi görünüyor. Nihai kararı partimizin yetkili organları alacak" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.