Trump ilk TV reklamında Müslümanları hedef aldı

Trump ilk TV reklamında Müslümanları hedef aldı

ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olan Donald Trump, ön seçim için hazırladığı ilk televizyon reklam filminde Müslümanların ABD'ye girişlerinin geçici olarak durdurulması ve sınıra duvar örülmesi çağrısında bulundu.

Kalın, sert sesli bir anlatıcının seslendirdiği 30 saniyelik reklam filminde Demokrat Hillary Clinton ve Barack Obama da görülüyor.

Reklamda ayrıca, San Bernardino saldırganları, IŞİD militanları, kruz füzesi fırlatan bir ABD savaş gemisi, patlayan binalar ve ABD-Meksika sınırını geçerken görüldüğü algısı yaratılan, tarihi verilmeyen görüntüler de yer alıyor.

Reklam filmi, Trump'ın marka çağrısı haline gelen "Amerika'yı yeniden büyük yapın" sloganıyla, kalabalığın coşkulu sesi eşliğinde sona eriyor.

Veri doğrulama sitesi Politifact, sınırdaki görüntülerin aslında Fas'tan olduğunu duyurdu. Trump'ın kampanyasını yürütenler ise, bu görüntülerin kasten kullanıldığını ve ABD sınırının da korunmaması durumunda sonunda böyle görüneceğini savunuyor.

Trump şimdiye kadar devlet başkanlığı için yapılan anketlerin üst sıralarındaki konumunu korudu. Bu da, medyada, haber bültenlerinin hemen hepsinde, alışılmışın dışındaki seçim kampanyası ve tartışmalı yorumlarına sürekli olarak yer verilmesinin de etkisiyle, Cumhuriyetçi seçmen sayesinde oluyor.

Ücretsiz reklam dalgası

Trump, reklamın ilanındaki açıklamasında kampanyasının bütçesinin şimdilik 35 milyon dolar olduğunu duyurdu ve televizyon reklamlarına para harcama konusunda tereddütleri olduğunu ifade etti. Yine de "işi şansa bırakmak istemiyorum" dedi.

Geçen sonbaharda üç radyo reklamına yaklaşık 300 bin dolar harcayan Trump, televizyon için reklam kampanyası, Iowa ve New Hampshire'de haftada 2 milyon dolara mal olacak.

New York Times gazetesinin haberine göre ise, Trump'ın kampanyası henüz yayın süresini belirlemedi bu da reklam harcamaları için ayırdığı bütçeye dair şüpheler doğurdu.

Açık olan bir şey var ki, o da Trump'ın videosu onu yeniden siyaset medyasında en üste çıkardı bu da yeni bir ücretsiz reklam dalgası yarattı.

Washington Post gazetesi Pazar günü kampanyasının ayrıntılarına, reklam tasarımlarına, geleneksel, adayların kameraya konuştuğu videolar yerine miting kullanmayı tercih ettiğini aktardığı 1300 kelimelik bir haber yayınladı.

Trump, "Oturarak reklam çekmeyi sevmiyorum çünkü etkinliklerimizdeki enerjiyi gördüğünüzü düşünmüyorum" dedi.

Bazı uzmanlara göre televizyon reklamının içeriği kafa karıştırıcı.

Atlantic yazarı David Graham, televizyon reklamının geleneksel olarak adayın henüz yanında olmayan seçmenlere hitap ettiğini söylüyor ve "Eğer bu reklamların amacı yeni seçmenler kazanmaksa, bunun en iyi yolu, aylardır verilen mesajı tekrarlamak mıdır?" diye soruyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.