Savcı Bharara: Zarrab hala mahkemeyi yanıltmaya çalışıyor

Savcı Bharara: Zarrab hala mahkemeyi yanıltmaya çalışıyor

ABD'de tutuklu bulunan ve Türkiye vatandaşı da olan İranlı iş adamı Reza Zarrab'ın 50 milyon dolar kefaletle serbest bırakılma talebinin değerlendirileceği duruşma bugün New York'ta yapılacak.

Doğan Haber Ajansı (DHA) duruşmanın yerel saatle 10.00'da (TSİ 17.00) başlayacağını bildirirken; Zarrab'ın kefalet talebine karşı çıkan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, iş adamının avukatlarının mahkemeye sundukları ek belgelere itiraz etti.

Başsavcı Bharara, Zarrab'ın mahkemeyi yanıltmaya çalışmaya devam ettiğini bildirdi.

Bharara, Zarrab'ın avukatlarının, "yasal açıdan kusurlu" ve "yanlış" bilgiler verdiklerini belirtti.

'Tercümandan iyi İngilizce bildiğini söyledi'

Zarrab'ın hala büyük servetini gizlemeye çalıştığını vurgulayan Bharara; iş adamının, ilk sorgusunda İngilizce bilmediği ve tercüman verilmediği için yanlış beyanda bulunduğu iddiasının gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.

Bharara, sorgu sırasında tercüman bulunduğunu ve bunun da mahkemeye sunulan video kayıtlarında yer aldığını belirtti.

New York Güney Bölge Başsavcısı, Zarrab’ın ilk sorgusunda hakları hatırlatıldıktan sonra çoğu zaman tercümanı beklemeden FBI ajanlarının sorularını İngilizce yanıtladığını, sorgu sırasında bir FBI ajanına odada bulunan tercümandan daha iyi İngilizce bildiğini aktardığını söyledi.

Bharara, Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılması durumunda, büyük serveti ve yüksek düzeyde ilişkileri nedeniyle ülkeden kaçma riski bulunduğu yönündeki görüşünü tekrarladı.

'Türkiye'de tek bir savcının kararına uymamız gerekmez'

Başsavcı ayrıca, Zarrab'ın avukatı Benjamin Brafman'ın, "Türkiye’de kapanan 17 Aralık Soruşturması'na ilişkin deliller kanıt olamaz" görüşüne de itiraz etti ve şu karşı görüşü dile getirdi:

"Diğer ülkelerin yargı kararlarına göstermemiz gereken saygı, Türkiye’de tek bir savcının verdiği bir karara – özellikle de Zarrab’ı soruşturan tüm polis ve savcıların sürülmesi ve daha sonra yargılanmasının ardından göreve getirilen bir savcının kararına – uymamızı gerektirmiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.