Dilimli barajı ne zaman biter?

Dilimli barajı ne zaman biter?

Yüksekova'da tarım alanlarının sulanması amacıyla 1993 yılında temeli atılan Dilimli Barajı halen bitirilemedi.

Yüksekova'da su taşkınlarının önlenmesi ve tarım arazilerinin sulanması için Hakkari Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından 1993 yılında Esendere yolu üzerinde 20 bin 95 hektar alan üzerine temeli atılan Dilimli Barajı aradan geçen 15 yıla rağmen tamamlanmadı. Ceylan İnşaat tarafından 30 Milyon YTL ihale bedeli alınan baraj için bugüne kadar 3 Milyon YTL harcandı. Aradan geçen 15 yıla rağmen barajın yapımı tamamlanamazken, bitirilen kısımlarında ise yıkılmalar başladı. Vatandaşlar, barajın 15 yıldır her gelen hükümetin oyuncağı haline geldiğini, bilinçli bir şekilde bitirilmediğini savunurken, DSİ yetkilileri ise barajın gelen ödeneğe göre yapıldığını söyledi.

Ziraat Mühendisi Rıdvan Yiğit, bir barajın 15 yılda bitirilmemesinin düşündürücü olduğunu belirtti. Barajın bitirilmesinin ilçeye getirisi olacağını dile getiren Yiğit, böylelikle işsizliğin belirli ölçüde azalacağını savundu. Yüksekova'daki vatandaşların büyük bölümünün tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, bu nedenle barajın önemli bir girişim olduğunu dile getiren Yiğit, "Hükümet barajı kısa vadede bitirmek niyetinde değil" dedi. Yiğit, bölgenin gelişmesi ve işsizliğin kısmen de olsa giderilmesi için barajın kısa vadede hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

'Baraj oyuncak haline getirildi'

Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, barajın hükümetlerin oyuncağı haline geldiğini belirterek, "Barajın göstermelik kalması için her yıl düzenli numunelik ödenekler çıkarılıyor. Bu barajın yapımı 15 yıl daha süreceğe benziyor" dedi. bu durumun hükümetlerin bölgeye bakış açısını ortaya koyduğunu dile getiren Yıldız, "Özellikle AKP Hükümeti, CHP ve MHP, yıllardır adeta bölgeye bir çivi dahi çakmadı. Avrupa'ya hoş görünmek ve siyaseten bazı yatırımlar yapılmakta" dedi. Bölgeye yapılan yatırımların 'ölü yatırımlar' olduğuna vurgu yapan Yıldız, "İlçemizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktı. Ancak bu bilinçli bir şekilde bitirildi. Yüksekova'da siyaset ve yatırım insanları açlıkla terbiye etme temelindedir" şeklinde konuştu.

'Ödenek gelmediği için tamamlanmadı'

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı ise, barajın fay hattı üzerinde kurulduğunu ifade ederek,

"Barajın ömrü 40 ile 50 yıl arasında. Bu nedenle barajın hayata geçmeden işlevsiz hale gelmesinden endişe duyuyorum" dedi. Yıllardır bitirilmeyen barajın milli sermayenin Türkiye'de nasıl kullanıldığının açık göstergesi olduğunu belirten Sarı, söylenecek söz bulmakta zorlandığını kaydetti. Konuyla ilgili görüştüğümüz Devlet Su İşleri yetkilileri ise, barajın gelen ödeneğe göre yapıldığını belirterek, ödenek gelmediği için barajın tamamlanamadığını belirtti. / Diha