İbrahim Genç

İbrahim Genç

Yüksekova Haber’in heybesi

Yüksekova Haber’in heybesi

Yüksekova Haber bugünlerde 12. yılını geride bırakmanın haklı gururunu yaşıyor. Yıllarca bin bir emek ve zahmetle sürekli büyümenin gururudur bu. Çünkü her yıl biraz daha okur kitlesini arttıran Yüksekova Haber, hem bölgesel hem de ulusal anlamda büyük etkinliklere imza atmaktan geri durmadı. Öyle ki geride kalan yıllar içinde Yüksekova’nın dağları arasından ülkenin tüm parçasına süzülebildi. Ne yaptıysa ne ettiyse daima “heybe”yi dolu tutmasını başardı. Bu heybeden başta Hakkari olmak üzere, tüm Türkiye nasiplendi. Nasiplendi ki Yüksekova Haber, ülkenin farklı renklerini Kürt meselesinin somut algısında buluşturabildi.

Yüksekova Haber’in heybesinde herkesin kendisi için bulabileceği bir şeyler vardı. Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına herkes için… İşte bu sebepledir ki elini heybeye atan herkesin yüreğine ve düşüncesine hitap eden bir şeyler çıktı. Bu heybede; farklı ilçe ve illerde ve hatta ülkelerde birçok haberi yapan basın emekçilerinin kutsal alın teri vardı. Yazarlar vardı, ülkenin her meselesinde düşünce denizine yağmurlar taşıyan. Heybesinde Yüksekova Haber’in; kendilerini köylerinde bulabilecekleri kadar yüreğe tercümanlık vardı. Umut vardı; çünkü barışa hizmet eden bir dilin ikliminde işlenmişti bu “heybe”.

Heybede rüzgârlar vardı, serin serin… Ülkenin katmerleşmiş sorunları içinde yanan yüreğimize bir an serinlik olup akan. Heybede “orda bir köy var uzakta”ya nazire yaparcasına Hakkari köyleri, dağları ve ovalarıyla Batı’ya yakın eden bir çaba vardı. Kürt’ün yüreğine tercümanlıkta yol almış, Türk’ün ruhuna Kürt’ü taşıyıp barışta yaşamayı amaç edinmişlik vardır. Halkların yanında durmak vardır, iktidarların kirli oyunlarına alet olmadan. Kirli oyunlarda ipini ve kalemini başkalarına teslim etmeden…

Bu heybede sanat var sanat arayanlar için… Bölgeye dair birinci elden çekilen fotoğraflar, insanı alıp dağlara götürüp yüreği soğutan görüntüler… Yazılar var heybesinde Yüksekova Haber’in; kimi Hakkari’sini bulur İhsan ağabeyin bilgi denizinde, kimi gencecik kızların umutlarını görür Enver ağabeyin kilim desenlerinin anlatıldığı yazılarda… Kimi derin bir isyan melankolisine teslim olur İrfan ağabeyin sözcüklerinde, Kimi inkarın kapısına balyozu indirir Fikret ağabeyin tarih yolculuğunda… Kimi şu, kimi bu; hepsi Türkiye olur ve akar renkten renge, dilden dile…

Heybesinde Yüksekova Haber’in; Necip ağabeyin alçak gönüllülüğü var. Her şeye ilk önce insanca bakış var. Kendine “Yüksekova Haber’in sahibi” denilmesinde “sahibi” denilmesinden rahatsızlık duyabilme var. Çünkü kabul etmedi bu insanlar, kendilerinin bir sahibi olmasını. Dağların çocuklarıydılar, boranlar gibi âşıktılar özgürlüğe… Heybede Necip ağabeyin ırkçılığa, kine ve öfkeye karşı duruş var. Bu amaçladır ki her defasında halkın yanında yer almanın gerekliliğini duyarsınız.

Yüksekova Haber’in heybesinde durmadan çalışmak ve hep ilerlemek var. Bu yüzdendir ki haklı bir gurur var, heybede. Koskoca 12 yılı devirip 13. yılda yeni bir heyecanla yazmak, fotoğraflamak olayları…

Ve şimdilerde bu haklı gururun yapacağı 12. yıl etkinliklerini de görmek vaktidir bu heybede… Ki bu kapsamda birçok yerde farklı etkinlikler tertipleniyor. Heybesinde özgüven dolu bir yarını taşıyan Yüksekova Haber’in tüm etkinliklerinin takip edilmesini tavsiye ederim. Çünkü başta Kürt bölgesi olmak üzere Yüksekova Haber, ülkemizin birliğine, barışa ve en önemlisi de halklar arasındaki önyargıların kırılmasına hizmet ediyor.

Nice yaşlara Yüksekova Haber!… Heyben dolu olsun hep!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İbrahim Genç Arşivi