Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

YÖK Başkanı Teziç yanılıyor

YÖK Başkanı Teziç yanılıyor

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in “Cumhurbaşkanlığı seçimi için üçte ikilik bir çoğunluk gerekir” yani “Meclis'te cumhurbaşkanlığı seçimi için başkan oturumu açtığında kendisi hariç 367 üyenin içeride olması zorunludur" görüşü  hukuken yanlış bir yorum ve haksız bir davranıştır.

H
ele 367 koşulu gibi dayanaksız iddiaların savunuculuğuna  YÖK girmemelidir. Bana göre bu konunun muhatabı şimdiye kadar olduğu gibi T.B.M.M.çatısı altındaki parlamenterlere ve seçilmiş parlamentoya düşen görevdir. Diğerlerinin hariçten gazel okumalarına neden yoktur. 1923 den bugüne kadar meclis  seçmiştir Cumhurbaşkanını.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Meclis’in toplanma yeter sayısı hepimizin bildiği gibi 184’tür.  Üniversitelerimizin bir taraf gibi gösterilerek, YÖK Başkanı  Sayın Teziç tarafından siyasi tartışmalar içine çekilmesi tarihimizdeki örneklerinden de görüleceği gibi kimseye fayda sağlamaz. “Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk Vatandaşları arasından yedi yıllık bir süre için seçilir”.

Cumhurbaşkanlığı partiler üstü bir güven makamıdır. Elbette bu makamın seçimi uzlaşmayla olsun, diyalogla olsun, dayatma ile olmasın. Fakat YÖK  adına yapılan zorlayıcı ve yanlış yorumlara  toplum olarak  “evet” diyebilmemiz söz konusu değildir. Milletvekillerini  seçimle biz seçtik.
Türkiye’de her şey nihayetinde demokrasi ve hukuk içerisinde olacaktır.

Cumhurbaşkanı nasıl seçilir?

“Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin dolmasından otuz gün önce ya da Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından on gün sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama gününden başlayarak otuz gün içinde sonuçlandırılır.

Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanı'na bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir. En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir. Üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur”.

Doğrusu,

Toplumun yarısından fazlasına güven veren Değerli bir zatın Cumhurbaşkanı olmasıdır. Milletin iradesi dışında, bir gücü kabul etmemiz söz konusu değildir.

Başbakanımız
toplumun rızasını ve güvenini alan bir devlet adamı. Kişisel vasıfları, siyasi hayatı, devleti idare tecrübeleri,  Anadolu çocuğu oluşu, vs. göz önüne alınırsa Cumhurbaşkanlığı makamına bence en uygun aday. Kendileri
Cumhurbaşkanı olarak huzurla görev yapar.

Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 101, 102, 103, 104, 105, ve 106. maddelerinde belirtilmiştir.
”

Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve toplumun birliğini temsil eder; Anayasa'nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.

Siirt’ten veya Rize’den Cumhurbaşkanı çıkmasını hazmedemeyen bazı sağ ve sol tekerler var. Lütfen ülkeyi artık karıştırmayın. Yeter artık, bu toplum bizim... Cumhurbaşkanı  seçiminde bir yanlış yapıldığını düşünen varsa bilmelidir ki,  böyle bir  yanlışı düzeltecek yegâne güç vardır, O da toplumumuzdur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi