Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Yerelde özerklik ve Tekman

Yerelde özerklik ve Tekman

Öncelikle gerek e-mail vasıtasıyla ve gerekse şahsımı telefon ile arayarak Tekman’la ilgili kaleme almış olduğum makalelerimden dolayı bana iyi dilek ve düşüncelerini ileten değerli Tatos’lu hemşerilerime ve okuyucularıma teşekkür ediyorum.

Kürt halkının ve evladı olduğum Tatos’un, ezilenlerin ve tabi ki tüm alanlarda fazilet ve değerlere önem verenlerin sesiyim. Yereli güçlendirme, halkı söz ve karar sahibi kılma felsefesiyle hareket ediyorum. Yerel seçimlerin 2014 Mart ayında yapılacağı açıklandı. Bu seçimler hem ülkemiz ve hem de Tekman için çok önemli.

Bilindiği gibi, Demokrasi, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Cağımızda ise ulus-devlet yapılanmaları hem Avrupa’da hem de AvrupaBirliğine tam üye olmak isteyen Türkiye’de gittikçe yayılan özerklik talepleri karşısında çatırdıyor.

Sayın Abdullah Öcalan, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için demokratik özerklik modelini önerdi. ‘’Demokratik özerklik, Kürt halkının temel ulusal demokratik haklarının, Türkiye’nin demokratikleşmesi çerçevesinde gerçekleşmesidir’’. Yani devlet çatısı altında siyasal egemenliğin değil ama yönetim yetkilerinin bir bölümünün yerel seçilmiş-temsili yapılara devredilmesi anlamına gelen ilerici ve otonom yönetim modelidir. Ülkeyi bölme projesi değildir. Bilakis bir arada yaşamamızı mümkün kılacak, ortak bir yaşam projesidir.

Demokratik özerklik modelini kısaca Ortadoğu’da tarihin en büyük barış ve en önemli çağdaşlaşma projesi olarak da tanımlayabiliriz. Halklarımızın bütünleşmesi açısından bu proje vazgeçilmez nitelik taşıyor.

Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın 3. maddesinin 1. fıkrasına göre “özerk yerel yönetim” kavramı yerel makamların, kanunlarla belirlenen sınırlar çerçevesinde, kamu işlerinin önemli bir bölümünü kendi sorumlulukları altında ve yerel nüfusun çıkarları doğrultusunda düzenleme ve yönetme hakkı ve imkânı anlamını taşımaktadır. Bu bağlamda Kürt sorununa bir çözüm alternatifi olarak tanımlanan “Demokratik Özerklik'' modeli yeni bir siyasete, siyaset düşüncesine ve pratiğine Ortadoğu’da ihtiyaç oluşundan doğmaktadır. Bu bağlamda devlet yapısı 2008 yılından itibaren Otoritesi’nin bir kısmını yerel yönetimlere ve sivil toplum örgütlerine devretmek gibi yeni bir yapılanma sürecine girdi.

Türkiye acısından alternatif amaç hem Kürt meselesini çözebilmek hem ’de AB’yle yapılan anlaşmalara sadık kalabilmektir. Bu bağlamda önümüzdeki belediye seçimleri, bizim tarihimizin, Tekman’ın, en önemli belediye seçimlerinden birisi olacak.

Yerel siyasetin kurumsallaşması ve güçlenmesi, ülkede kürdi siyasetin kurumsallaşması, istikrara kavuşması ve güçlenmesiyle doğrudan ilişkilidir. Tekman’da Sivil toplum, sivil toplum örgütleri aracılığıyla siyasi sürece dahil olan ve siyasi süreci tümüyle benimsemiş bilinçli yurttaşların kendi kaderlerini kendilerinin belirlemeleri amacıyla oluşturmuş oldukları bir siyasi proje olarak anlaşılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi