Necip Çapraz

Necip Çapraz

Vali'nin zor sınavı

Vali'nin zor sınavı

Hakkari valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun geldiği günden beri mesai saatlerinin dışında bile çalışmalarına tanık olduk. Tokat Valiliği sürecinde de kendisini hizmete adamış bir bürokrat olduğunu hem yerel basından hem de ulusal basından öğrendik.

Kasım 2005’te Hakkâri’ye atanan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu aslında 20 yıl önce o zaman Hakkari’ye bağlı olan, şimdi ise Şırnak iline bağlı Beytülşebap ilçesinde Kaymakamlık görevini yapmıştı.

Valinin bu nedenle Hakkari insanı ile daha sıcak ilişkilerde bulunduğu iddia ediliyor. Kaymakamlığı döneminde onu tanıyanlar ise, “İyi bir kaymakamdı.”diyorlar.

Başbakan Erdoğan’ın güvendiği Vali

Hakkari genelinde 3-4 ay içinde yirmiye yakın bombalama olayı yaşandı. En son Şemdinli Umut Kitapevi’ne atılan bomba olayından sonra tüm dünya medyası bu olayları konuşmaya başladı. Öyle ki Kasım 2005'te yaşanan bu olaylar gündemden hiç düşmedi. Bu olay ülkemizde baş döndürücü bir şekilde konuşulmaya başlandı. Olayların akabinde Hükümet, vali ve kaymakamları buradan alarak başka yerlere gönderdi. İlk fatura da il valisine kesildi. Hükümet “çok sorunlu” Hakkari iline Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu’nu atadı.

Hakkari’de görevine başlayan Nasuhbeyoğlu yaşanan gerginliğin tansiyonunu düşürmeye çalıştıysa da tamamen ortadan kaldıramadı.

Valimiz Nasuhbeyoğlu ile ilgili 23 Ocak 2006’da http://www.yuksekovahaber.com/index.php?islem=yazar&id=213 adresli Hakkari Valisi ne yapmalı (?) başlıklı  köşe yazımda ise valiyle ilgili;

“Hakkâri bölgede yaşanan olaylarda hem maddi hem de manevi alanda birçok bedeller verdi. Tartışmasız, son yaşanan olaylardan sonra da bu açıkça görüldü. İç ve dış etkenlerden en fazla zarar gören il Hakkâri’dir.

Son yaşanan olaylardan sonra  önce  fatura Vali ve kaymakamlara kesildi. Bu da demektir ki olumlu ya da olumsuz gelişmelerden Vali sorumludur. Çünkü ilde en yetkili validir.

Askeri veya sivil her hareketten ve oluşumdan vali bilgi sahibidir ve vali merkezi hükümete hesap vermek zorundadır.

Vali iktidarın ve devletin en yetkili temsilcisidir. Devlette devamlılık esassa, yeni vali geçmişin ve geleceğin hesabını vermelidir. Zaten hükümetin özellikle Vali Nasubeyoğlu’nu Hakkâri’ye atamasında bir nedeni vardır mutlaka...” diye uzunca bir yazı yazmıştım.

Geçen süre içinde Hakkari Valiliği bünyesinde yoğun bir çalışma süreci görüyoruz. Özellikle “Şemdinli Olayları” sürecinde Hakkari iline binlerce kişinin olaylarla ilgili gelip gitmesi, son 20 yılın en zorlu geçen kış süreci boyunca Valimizin gösterdiği yüksek performansı görmezden gelmek haksızlık olur diye düşünüyorum.

Valinin Hakkari ilini sadece “Hakkari Merkez”den ibaret olmadığını fikrini beyan etmiştim.

Tarihte bazı valiler Hakkari'yi sadece o görkemli vali konağı ve 10 metre ilerisindeki hükümet konağı ile sınırlı görürdü. Hizmetler anlamında da Hakkari merkez olarak görülmesi doğru değildir.

H
akkari valisi, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca, beldeler, köyler gibi yerleşim alanlarını gezmeli ve hizmeti ve sorunları yerinde görmelidir.”Saptamamada yazmıştım.

Valimizi tüm siyasi parti, kuruluşlara eşit uzaklıktaki tavrı takdir edilecek bir noktadır. Yani önceki valilerin Dehap veya yeni adıyla Demokratik Toplum Partili (DTP) seçilmişleri önemsememe noktasındaki eksikliklerini görünce huzura olan umudumuz azalıyordu.

Yüksekova’daki ziyaret esnasında Beraberinde İl Jandarma Alay Komutanı İlçe Jandarma Bölük Komutanı Erhan Arıkan, Yüksekova İlçe Emniyet Müdürü Ergin İşler ile Belediye Başkanı M.Salih Yıldız’ı makamında ziyaret etmeleri gelecek için bir mesaj olarak ta algılanmalıdır. Bu ziyaret önemsenmeli ve buna göre tüm devlet kuruluşlarının hareket etmesi gerekiyor. Gerçi huzuru istemeyen bazı çevrelerin bunu eleştirmeleri de beklenebilir.

\n

 

\n

Bu konuda taviz verilmememsi gerekiyor. Seçilmişler ve atanmışlar arasındaki tüm diyalog yollarının açık olması ülkemizin kazanımları noktasında önemsenmesi gerekiyor. Bu konuda da yorumumda;
“Hakkâri’ye, insanlarımıza her türlü ön yargıdan uzak bir tutumla hizmet etme noktasında Valimiz Ayhan Nasuhbeyoğlu ve diğer tüm kurum, kuruluş ve bireysel güçleri hizmet anlamında bir arada görmeliyiz.” Belediyelerle koordinasyon noktasında da;Hakkâri genelindeki belediyelerin şehir içme suları, alt yapı, çöp, kanalizasyon, şehir içi yollar, çevre sağlığı konusundaki çalışmalarına destek sağlanmalıdır. Belediye sınırları içinde yaşayan insanların rahat ve sağlıklı yaşaması sağlanmalıdır.”demiştim.

\n

 

\n

Vali Yüksekova Belediyesini ziyaret ettikten sonra çıkışta gazetecilere;

\n

Kalkınma ve gelişmişliği sağlamak birlik beraberlik içinde olmaktan geçer. Biz Hakkari ölçeğinde merkezi idarelerin taşra kuruluşları olarak, yerel yönetim birimleri olarak da paylaşmayı biliyoruz.”dedi.

\n

",1] ); //--> Erhan Kubat, İl Emniyet Müdürü Yaşar Ağdere, Yüksekova Kaymakam Uğur Kalkar, Yüksekova İlçe Jandarma Bölük Komutanı Erhan Arıkan, Yüksekova İlçe Emniyet Müdürü Ergin İşler ile Belediye Başkanı M.Salih Yıldız’ı makamında ziyaret etmeleri gelecek için bir mesaj olarak ta algılanmalıdır. Bu ziyaret önemsenmeli ve buna göre tüm devlet kuruluşlarının hareket etmesi gerekiyor. Gerçi huzuru istemeyen bazı çevrelerin bunu eleştirmeleri de beklenebilir.

Bu konuda taviz verilmememsi gerekiyor. Seçilmişler ve atanmışlar arasındaki tüm diyalog yollarının açık olması ülkemizin kazanımları noktasında önemsenmesi gerekiyor. Bu konuda da yorumumda;

“Hakkâri’ye, insanlarımıza her türlü ön yargıdan uzak bir tutumla hizmet etme noktasında Valimiz Ayhan Nasuhbeyoğlu ve diğer tüm kurum, kuruluş ve bireysel güçleri hizmet anlamında bir arada görmeliyiz.”Belediyelerle koordinasyon noktasında da; Hakkâri genelindeki belediyelerin şehir içme suları, alt yapı, çöp, kanalizasyon, şehir içi yollar, çevre sağlığı konusundaki çalışmalarına destek sağlanmalıdır. Belediye sınırları içinde yaşayan insanların rahat ve sağlıklı yaşaması sağlanmalıdır.”demiştim.

Vali Yüksekova Belediyesini ziyaret ettikten sonra çıkışta gazetecilere;

Kalkınma ve gelişmişliği sağlamak birlik beraberlik içinde olmaktan geçer. Biz Hakkari ölçeğinde merkezi idarelerin taşra kuruluşları olarak, yerel yönetim birimleri olarak da paylaşmayı biliyoruz.”dedi.

Belediye Başkanı M.Salih Yıldız ise Vali Nasuhbeyoğlu ve beraberindekilerin ziyaretini şöyle değerlendirdi. Başkan Yıldız; “Vali beyin ziyaretini anlamlı bulduğumuzu belirttik. Yüksekova'nın genel sorunlarını dile getirdik. Sadece belediye ile ilgili değil halkla ilgili de sorunlarımızı da dile getirdik. Sınır ticareti, hayvancılık, tarım; yani sokaktaki sorunlara kadar dilde getirdik. Esnafların sorunlarını dile getirdik.

Diyalog ve ilişkinin olduğu bir yerde hiçbir zaman sıkıntıların olamayacağını ama diyalog ve ilişkinin olmadığı yerde her şeyin olabileceğini, birbirimizi anlamak gerektiğini, bizler de bu halkın seçilmiş insanları olarak halkın taleplerini dile getirmek zorunluluğumuzun olduğunu belirttik. Bu konuda da diyalog, ilişki temeli daha güzel gelişirse her şey daha iyi anlaşılır, birbirimizi daha iyi anlarız dediler. Bizim parti olarak, belediye başkanı olarak Türkiye için bir şans olduğumuzu, çünkü her şeye rağmen huzur için çabaladığımızı, diyalog eksikliğinin olmadığı yerde sıkıntı da olmaz dedim.”dedi.

İl Genel Meclis Başkanı Ferheng Yazgan ise: “Yeni valimizin il meclis üyeleriyle diyalogu çok iyi Vali bey hizmete çok yatkın. Çok çabalıyor. Kendisini çok takdir ediyoruz.”dedi.

Devletimizin ilimizdeki en üst düzey yetkilisinin Yüksekova’yı ziyaret etmesi tabiî ki görevidir. Ancak bu görevi sevgi, hoşgörü içinde yapması bana göre bir “değerdir” diyorum.

Hakkari genelinde yaşanan ve tarihe “Şemdinli Olayları”nı çözmek ülkemizin demorasisi, huzuru ve refahı için önemlidir. Bu konu AB sürecinde olan ülkemizin ciddi bir sınavıdır. Bu sınav Valimiz Nasuhbeyoğlu sorumluluğundaki Hakkari ilinde yapılmaktadır. Başbakan Erdoğan’ın “ucu nereye varacaksa” startıyla yaşanan yargı süreci ve Meclis Araştırma Komisyonu marifeti ile verilmektedir.

Bu konuda da bir açıklama yapan Vali; Yüksekova Haber'in Şemdinli Komisyonu ile ilgili sorusu üzerine Nasuhbeyoğlu: “Komisyonumuz gelecek çalışmalarının Hakkari ve ilçelerindeki çalışmalarını tamamlayacak. Biz de her türlü yardımı desteği komisyonumuza vereceğiz. Kimlerle görüşecekleri belli artık onların programlarına biz karışmıyoruz. Kendileri en güzel şekilde çalışacaklar. Sizler de yardımcı olacaksınız, hep beraber yardımcı olacağız.”diyor.

Vali Nasuhbeyoğlu;
“Her alanda kalkınma birlik beraberlik ruhunun pekişmesinden geçiyor.”

“Hakkari’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur.”diyor.

Bize de hizmetler sürdükçe, huzur geldikçe, sorunlar çözüldükçe alkışlamak düşer. Sorunların ve dağların kentinden yarınlarımıza umut içinde bakmak istiyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi