Bedri Çallı

Bedri Çallı

Teşviksiz yasa

Teşviksiz yasa

Uzun yıllar boyunca ülke genelinde iller arasındaki büyüme dengesizliği ve ülke nimetlerinin adaletsizce paylaşımı her siyasinin ve her platformun konuşmacıları tarafından iyi bir malzeme olarak kullanıldı.


Ama bu dengesizliği ortadan kaldırma konusunda bu gün ülkeyi yönetenler dahil, hiç bir yöneten samimi olmamıştır.


Yeri geldiğinde iller arasında dengesiz gelişme, ülke kaynaklarında adaletsiz dağılım gibi sloganlarla karşımıza çıkarlar.


Ama yine kendilerine göre yeri geldiğinde, GKK., Güvenlik amaçlı yatırımlar, Askeri harcamalar vb. masraflar halka ödenmiş gibi görülüyor. Daha sonra yapılan istatistiklerde Milli gelirden kişi başına düşen harcama abartılmış olarak ilan ediliyor.


Ama doğrusu bu değil, bu gün Hakkari Çukurca yolunda onlarca Müteahhit, Yüzlerce iş makinesi ve yine yüzlerce personel çalışmaktadır. Ama bunların tamamı Hakkari dışından gelen insanlardır. Yani tek kuruşu Hakkari"de kalmayacaktır.


Milli gelir dağılımına baktığımızda Hakkari"nin devlete ödediği verginin onlarca katını Hakkari"nin geri aldığı görülüyor. Oysa bu harcamalar Hakkari Eğitimine, Sağlığına, Kültürüne vb. hizmetlere yapılmamış olduğunu biliyoruz.


Ülkeyi yönetenlerin bu dengesizliği ortadan kaldırma konusunda samimi olmadıklarını Teşvik yasasında da görüyoruz. Bundan önce bir çok ortamda bu adaletsizliği dile getirmeye çalıştık.


Ama ne yazık ki ilimizde atanmış olarak bizleri yönetenler veya Seçilmiş olarak bizleri yönetenler Teşvikler yasasındaki yanlışı hiç dile getirmediler veya getiremediler. Bundan dolayı üzüntü duymaktayım. Hele hele bu işin direk muhatapları olarak meslek örgütlerinin sessiz ve yetersiz kalmaları üzüntü vericidir.


Şimdi tüm okurlarıma soruyorum. Ülke bazında 81 ilden kaç tanesi ekonomik, işsizlik, sağlık, eğitim ve her alanda Hakkari ile aynı kategoride sayarsınız. Evet siz üç beş tane il sayarsınız, bunu biliyorum.


Ama 5084 sayılı Teşvikler kanununda tam 49 tane il aynı kefeye konulmuş desem, ne dersiniz. Yani şu anda Malatya, Afyon, Yozgat, Nevşehir, Uşak, Tokat gibi tam 49 il Hakkari ile birlikte aynı kefeye konulmuştur.


Şimdi tekrar soruyorum; siz iş adamı olarak devletin verdiği teşvikten yararlanmak için dışardan gelip Hakkari"yi mi tercih edeceksiniz, yoksa yukarıda isimlerini sıraladığım illeri mi tercih edersiniz. Elbette sizin tercihiniz kesinlikle Hakkari olmayacaktır.


Bakın Teşvik yasası çerçevesinde birkaç tane ilde çalıştırılan işçi sayısına işaret etmek istiyorum. Malatya : 11.250 işçi, Düzce : 10860 işçi, Afyon 9370 işçi, Uşak :8600 Sivas :8100 buna karşılık devamlılığına ve doğruluğuna inanmadığım ama istatistiklerde Hakkari :228 tane işçi alınmış görünüyor. Oysa ben 228 rakamını bile abartılı görüyorum.


Burada haksız bir rekabet söz konusudur. Gelişmişlik sıralamasına bakmaksızın, bu haksız rekabete rağmen beni üzen açıklama ise yine Sayın Başbakan R Tayip ERDOĞAN"dan geliyor. Sayın Başbakan Teşvik Belgelerindeki yatırımların istedikleri hızda gitmediğini belirtiyor.


Böylesine yanlış bir tedavi karşısında sayın Başbakan daha nasıl bir tablo ile karşılaşmayı bekliyordu. Siz ekonomik, istihdam, eğitim, sağlık ve daha bir çok yönüyle ülke gerisinde yol almaya çalışan iller için çıkardığınız kanunla, neredeyse tüm illeri bu kapsama alırsanız, kusura bakmayın ben de sizin samimi olmadığınızı yüksek sesle söylerim.


Organize sanayi ve endüstri bölgelerindeki işyerlerinde çalışan işçilerin gelir vergileri, SSK işveren hissesinin tamamı devlet tarafından karşılanacak. Soruyorum, Hakkari bunun neresinde.


1 milyar Tl"nin üstündeki yatırımlar “büyük yatırım” sayılacak ve ek teşvikten yararlanacak. Yine soruyorum, Hakkari bunun neresinde.


Bu ülkede Cumhuriyet tarihi boyunca yaşadığı ihmal ve unutulmuşluğundan, Coğrafi, Ekonomik, işsizlik, üretkensizlik, Güvenlik, Sağlık, Eğitim, Kültür vb. bir çok yönleriyle artık her kesin Hakkari"ye 8 Bölge gözüyle bakmasının zamanı gelmiş ve çoktan geçmiştir. Bu nedenle Teşvik yasasının Bölgesel anlamda ela alınması gerekiyor.


Ayrıca yine Teşvik yasasının Sektörel bazda ele alınması gerektiği kaçınılmazdır. Yasada hangi ilde hangi sektörler yararlanır listesinde sizce Hakkari için ne yazılmış, şeklinde sormak istiyorum.


Aynı zamanda da cevap veriyorum, hiç şaşmayın. Hakkari için Fabrikasyon Metal Ürünleri sektöründe teşvik veriyorlar. Bunu yorumsuz olarak tüm Hakkari halkının yorumuna sunuyorum.


Doğu ve Güneydoğu illerimiz kusura bakmasınlar, Hakkari yaşadığı ihmal, unutulmuşluk, sorun ve sıkıntıları ile bırakın ülkenin batısını, ben doğu ve güneydoğu illeri ile de aynı kefeye konulmasını haksızlık olarak görüyorum. Bu nedenle 8. il yakıştırmasını yapıyorum.


Mardin"in Turizmi, ve Suriye kapısı, Şırnak"ın Irak kapısı ve Kömürü, Batman"ın Petrolü ve diğer her bir ilin bi şekilde imkanları var iken Hakkari"nin hiçbir olanağı yoktur.

 

31/12/2008 tarihinde yasanın süresi bittiğinden ve yeniden bu yasa üzerinde çalışmalar yapılacağından Hakkari ve ilçelerindeki meslek örgütlerinin üyeleri ile bu istişareleri yapmaları ve bir yol haritası belirlemeleri gerekiyordu. Maalesef koltuk kavgası nedeniyle böyle bir çalışmaya girilmedi.


Gerek Hükümet ve gerekse bu ile atanmış veya seçilmiş olarak idare edenler halkın taleplerini alarak proje haline getirmesi ve hayata geçirmesi gerektiğine inanıyorum. Örnek olarak, Teşvik yasasının önemi kadar il ve ilçelerimizde İran ve Irak"a ticaret imkanı getirebilecek dört tane kapının tamamı yada bir kısmı hayata geçirilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Bedri Çallı Arşivi