Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Terör insanlığa sığmaz!

Terör insanlığa sığmaz!

Diyarbakır"da 03 Ocak 2007 tarihinde askeri servis aracının geçişi sırasında patlatılan ve 5 kişinin ölümüne onlarca kişinin de yaralanmasına neden olan bu menfur saldırı yalnız TSK"ya değil aynı zamanda halka da yapılmış bir saldırıdır. Dolayısıyla özgürlüğü destekleyen herkes tarafından en sert dille kınanmalıdır. Devletin bu olayın faillerini kısa zamanda yakalayıp kamuoyunu aydınlatması gerekir.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan 05.Ocak 2008"de Diyarbakır'da yetkililerden bilgi aldıktan sonra saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiği türden olduğunu belirtti. Başbakan'ın sözleri tam olarak, "Bu bölücü terör örgütünün eylem çeşitlerinden bir tanesidir" şeklinde.

 

Enis Berberoğlu bugünkü Hürriyet"teki yazısında bu konuyla ilgili diyor ki, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı"na onların Diyarbakır ziyaretinde şu soru yöneltildi; “Bombanın ardında komşu ülkenin (İran"ın) bulunduğu iddiası ortaya atıldı”. Gerçi askeri ve siyasi liderler böyle bir istihbaratı doğrulamadı, ama soru işareti akıllara takılmış oldu.

 

Gelin birlikte akıl yürütelim...

 

Bu işin arkasında İran"ın olması ancak iki yolla mümkün:

a) İran bir yandan Kandil"i bombalıyor, diğer yandan Diyarbakır"ı.

b) PKK"nin ABD destekli kolu PJAK, yani Washington bombadan sorumlu.

Türkiye"nin son dönemdeki en yakın iki müttefiki birden töhmet altında.  Eğer istihbarat doğru değilse... Ama burası çok önemli, doğru değilse...

 

O zaman üzerine bina edilecek her teori ancak PKK propagandasına hizmet ediyor.

 

Hepimizin bilinmesi gerekir ki,

Diyarbakır"daki olay bir terör saldırısıdır. Bu tip eylemlerin Kürt sorununa hiçbir olumlu katkı yapması mümkün değildir. Aynı zamanda bu eylem Diyarbakır insanına “Ben güçlüyüm, ben savaşırken sen normal hayatına devam edemezsin. Eğer benim yanımda olmazsan, benimle beraber mücadele etmezsen seni de yok ederim” mesajını vermektedir. Binaenaleyh bu yolla ve bu tip eylemlerle hiçbir yere varılamayacağı açıktır.

 

Anarşi ve şiddetin dini, dili, ırkı yoktur. Nereden ve ne amaçla yapılırsa yapılsın kınıyorum.

 

Evlatlarımızın, gencecik çocukların hayatına kastederek hiçbir şey elde etmek mümkün değildir. Bu eylem insanlığa hiçbir zaman için yakışmaz. Yıllardır süregelen çatışmalarda nasıl ki her zaman en fazla zararı sivil halk görmüş ise bu saldırının da mağduru yine sivil halk olmuştur.

 

Terörizme gelince,

 

Terörizm, tarihin en eski zamanlarından beri toplumları ve ülkeleri tehdit etmiş ve çağımızda da tehdit etmeye devam emektedir. Dolayısıyla terör, aynı zamanda demokratik sistemler ve demokratik örgütler açısından da önemli bir tehdit unsurudur. Halka, Devlete, demokratik sisteme veya demokratik örgütlere karşı bir meydan okuma olan terör, başta yaşama hakkı olmak üzere, temel insan hak ve özgürlüklerini ortadan kaldıran tehdit ve şiddet unsurlarını barındırır.

 

Terörizm, günümüzde bir tehdit olmaktan çıkmış ve tüm dünyayı derinden etkileyen bir tehlike haline gelmiştir.

 

Binaenaleyh Terörle mücadelenin hiçbir safhası kolay değildir. Bu yüzden terörle mücadele, önemli ölçütte sabır, bir o kadar akıl, plan ve programla yürütülmesi gereken bir süreçtir. Bu bağlamda Erdoğan Hükümetinin ve tüm sivil kesimlerin Kürt sorununun çözümünde acilen inisiyatif alarak sivil ve siyasi çözüm geliştirmesi gerekmektedir.

 

Diyarbakır"da patlayan bombalar, aslında kerametleri kendilerinde saklı, başarısızlara alkış vuran yalakalardan başka, herkesin canını acıtır... "Halkın, 'biz ve onlar' diye bölünmesi, halkın 'etnik' temelde bölünmesi, 'mezhep' diye 'cemaat' diye bölünmesi siyaset değil, çıkmaz sokaklara girmektir.

 

Diyarbakır"a ve Diyarbakırlılara geçmişler olsun.  Ayrıca bu olayda hayatını kaybedenlere Allah"tan rahmet,  yakınlarına ve ailelerine başsağlığı diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi