Bedri Çallı

Bedri Çallı

TEMA Vakfı Palandöken Koordinasyon Top.

TEMA Vakfı Palandöken Koordinasyon Top.

Tema Vakfı, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olması bilinciyle, yılda iki defa yapmayı tasarladığı İl Temsilcileri ve İlçe Gönüllü Sorumluları Koordinasyon Toplantısı, 13 – 15 / NİSAN 2007 (Cuma – Pazar) tarihlerinde Erzurum ili Palandöken Kayak Tesislerinde yapıldı.

Tema Vakfı Genel Merkez, 77 İl ve 35 İlçe örgütlerinden toplam 250 kişinin katılımı ile çok yararlı bir toplantı yapılmış ve Vakfımız aldığı kararlar ile bir daha güçlenerek kamuoyunun huzuruna çıkmış oldu.

Bir çoğumuz açısından Tema kudreti ayrı bir anlamı daha kanıtlamış oldu. 1984 yılında İstanbul Selimiye kışlasında askerlik görevimi bitirdiğimden bu yana, 20 ay birlikte askerlik yaptığım sevgili dostum Aziz ŞENDUR’u 24 yıl aradan sonra ilk defa görme şansı elde edebildim. Aziz aynı zamanda misafir olduğumuz Kayak Tesislerinin Müdürüdür. Uzun uzun Aziz ile hatıralarımızı yad etme fırsatımız oldu.

Aynı şekilde Tarsus ilçe Gönüllü Sorumlusu, Bolu Aladağ Kampından sevgili kardeşim Nilgün Nokay YILMAZ’da aynı şekilde 20 yıldan bu yana hiç karşılaşmadığı bir arkadaşı ile ilk defa karşılaşmış oldu.

Uzun yıllar önce Bursa Uludağ’a teleferikle çıkmanın ardından, ilk defa Gondol denilen teleferikle Palandöken Kayak tesislerinde zirveye çıkıp inme imkanı buldum, muhteşem bir doyguydu.

Evet; 308.000 gönüllüsü ile Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü, aslında yaşadığımız gezegen ve ülkesinin kaderini, birbirinden çok değerli Prof, Uzman ve ilgililerle üç gün boyunca masaya yatırdı ve tartıştı.

İlk başlarda ilerleyen yaşından dolayı uzun seyahat edemeyeceği ve bu toplantıya iştirak edemeyeceğini bildiğimiz Tema Vakfı’nın kurucusu, pirimiz Hayrettin KARACA (Toprak dede) nın bir delikanlı edasıyla toplantının hemen başından sonuna kadar bizleri yalnız bırakmaması sevindiriciydi.

Toplantıların her aşamasında o engin bilgi ve birikimlerini bizlerden esirgemediği gibi, uzun süren toplantılarda esprileri ile bizleri neşelendiriyordu. Toplantılardan sonra bile bizleri yalnız bırakmadı.

Birlikte çektiğimiz bir resim esnasında, bu resmi selamlarımla birlikte Hakkari’ye götür şeklinde söyledi. Ülkede gitmediği Hakkari ve Bitlis kaldığını ifade edince, bunun bir haksızlık olduğunu söyledim. Aslında Hakkari ve Yüksekova’yı çok merak ettiğini belirterek ulaşım hakkında benden bilgi istedi. Sağlığı el verirse kesin olmamakla birlikte, öyle inanıyorum ki yakın zamanda Hakkari’ye gelecektir.

Hayrettin KARACA açılış ve kapanış esnasında yaptığı konuşmalarda sürekli olarak Tema Vakfı artık gücünün farkında olmalı ve gücünü kullanması gerektiğini ifade ediyordu. Bu gün sahip olduğu güç’e rağmen verdiği mücadeleyi yetersiz bulduğunu her cümlesinde ima ediyordu.

Tema’nın görevi sadece ağaç dikmek yada ağaca sahip çıkmak olmadığını, toprağa daha fazla sahip çıkması gerektiğini belirtiyordu. Toprağın erozyon, yanlış kullanım ve yanlış yapılaşma sonucu çok büyük zararlar gördüğünü ifade ediyordu. Çünkü toprağa sahip çıkmak Tema’nın asli görevidir, diyordu.

Çanakkale Temsilcisi Demet ÇAVUŞGİL başta olmak üzere bir çok Temsilci ve G Sorumlu Büro giderleri, kiraları ve malzemeleri ile ilgili sıkıntıları dile getirmiş oldular.

Sivas Temsilcisi Emine YÖNÜCÜ devlet kurumlarında çalışan Temsilci ve G. Sorumluların çektiği sıkıntıları ve daha fazla hizmet yapabilmeleri için önlerinin açılmasını istediler.

Yön. Kurulu Başkanı Çelik KURDOĞLU, aynı şekilde toplantının başından sonuna kadar bizlerle birlikteydi. Geçen yıl atandığı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden bu yana, benimle birlikte bir çok arkadaşımız ilk defa sayın Yönetim kurulu Başkanı ile tanışma olanağı bulduk.

Yönetim Kurulu Başkanımızla da aynı şekilde bilgi alışverişi imkanı bulmuş olduk. Kapanış konuşmasında yaptığı konuşmada Genel Merkezde her ay yapılan Yönetim Kurulu Toplantılarında ikişer ay olmak üzere iki tane İl Temsilcisinin Gözlemci olarak İstanbul’a gelmeleri ve toplantılara katılmaları sağlanacağı belirtildi. Bu çerçevede Haziran ve Eylül aylarında yapılacak olan toplantılara bendeniz gözlemci olarak katılacağım.

Bu yıl 2.si yapılacak olan Koordinasyon toplantısı için yapılan bir çok davet arasında Hatay’da yapılması ağırlıklı olarak tercih edildiği kesin olmamakla birlikte görüldü.

Programda konuşması bulunan ve program boyunca bizlerle olması gereken Tema Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar ÖZESMİ’nin rahatsızlığı nedeniyle toplantıya gelemediği bildirildi. Bir yıl önce göreve başladığı halde bir türlü kendisi ile görüşme ve tanışma olanağımız olmadı. Teşkilatta bir çok gönüllümüzün genel müdürümüz ile tanışması tıpkı benim gibi bir başka bahara kaldı.

Tema Vakfı Genel Merkezi İcra Kurulu Başkanı Y. Ümit GÜRSES ve Teşkilatlanma Bölüm Başkanı Temel URAZ başta olmak üzere yönetici ve Bölüm Başkanları da bu toplantıya katılarak bizlerle bilgi alışverişinde bulundular.

Ayrıca verdikleri bilgilerle toplantıyı çok anlamlı kılan değerli hocaların Küresel İklim Değişikliği, Doğal canlılar ve varlıklar ve Toprak Kuruma Kurulları ile ilgili önemli bilgileri paylaşıldı.

Toplantıda farklı açılardan birkaç kez söz alarak düşüncelerimi paylaştım. Aslında Tema Vakfı’nın kırsal kalkınma ile alakalı projelerini çok yakından biliyorum ve Bolu Seben’deki projeyi yerinde inceleme olanağım oldu. Bu nedenle taktir ediyorum.

Ancak gerek Konya, Mersin, Kayseri’de yapılan toplantılarda olsun ve gerekse bu kez Erzurum’da yapılan toplantıda olsun ben sürekli olarak bir eleştirimi yüksek sesle dile getiriyorum. Vakfı’mız şu an köylerinde oturan, fakat ekonomik sorunlar yaşayan köylerde projeler gerçekleştirmektedir, ben asla buna karşı değilim.

Ancak şöyle bir gerçek var. Onlar en azında doğdukları köydeler. Hakkari köylüsü ise köyünden edinmiş ve şu an il ve ilçe merkezlerinde tüketici durumda ve daha doğrusu avuç açan insanlar konumunda. Bazı köyler için geri dönüş izni olduğu halde insanlar dönmüyor. Çünkü ekonomik olarak yeterince desteklenmiyor. Aslında köylerini boşaltmak ve şehirde avuç açmak bu insanların tercihi değildir.

bu bölgede ve bu ilde aslında bir afet yaşandı, bir deprem yaşandı. Yani bu göçün depremden farkı yoktur. Bu çerçevede bakıldığında Tema Vakfı’nın da köyleri geri dönüşlerinde katkısı olmalı, yani bu yemekte Tema olarak bizimde bir tuz’umuz olmalı diye düşünüyorum.

Ev sahibi Tema Vakfı Erzurum il Temsilcisi Işıl BEDİRHANOĞLU ve ekibinin sürekli ayakta olmaları ve özverili çalışmaları programı daha da anlamlı kılmıştı. Işıl hanıma destek olan Erzurum Valisi ve aynı şekilde emeği geçen her kese teşekkürler.

Palandöken Kayak Tesislerinde aralıklı yağan kar ve şiddetli soğuğa rağmen 250 tane gönüldaşın, gönüllerindeki sıcaklık nedeniyle hiç kimse üşümedi ve hiç kimse hastalanmadı.

Palandöken Kayak Tesisleri Müdürü sevgili Aziz kardeşim ve güler yüzlü, cana yakın personelleri sayesinde tesiste hiçbir eksik yaşanmadı. Kaloriferleri gece gündüz yanan tesiste sürekli olarak çay ve diğer içecekler ve çok leziz yemekleri için hiçbir şikayet olmadı.

Evet ülkenin dört yanından gelen dostlar hasret giderdi, tecrübelerini, yaptıklarını, yaşadıklarını ve yapmak istediklerini paylaştı. Tüm illerin sergiledikleri çalışmaları her kes tarafından dikkatle incelendi.

Hakkari adına yaptığımız çalışmalar ile ilgili resimleri sergiledim. Ama yine her çalışmada olduğu gibi Anavatanı Hakkari dağları olan ve bahçemde resimlerini çektiğim Ters Lale en fazla ilgiyi üzerine topladı.

Arkadaşım Aziz’den dolayı tüm kafilelerden önce tesise iştirak ettim ve yine Aziz kardeşimden dolayı tesisi en son terk eden oldum. Yani tüm kafileleri karşılayan ve yine hepsini yolcu etmem münasebetiyle adeta ev sahipliği yaptım.

Kafilelerin yolcu edilmesinden sonra Aziz beni ve Yüksekova Tema ilçe Sorumlusu Yıldırım ESENER’i Erzurum’da gezdirdi. Aziziye Tabyaları, Nene Hatun, Çifte Minare, Kongre Binası Oltu Taşı, iş merkezi, ulu cami vb. bir çok yeri gezdirdi.

Ardından Yıldırım beyle birlikte bizi götürdüğü lokantada Erzurum’a özgü cağ kebabı ve kadayıf tatlısı yedirdi. Ama Erzurum’un o güzel yoğurdunun tadına da doyum olmuyordu.

Bu arada Erzurum 2011 Uluslar arası Üniversiteler Kış Sporları olimpiyatlarına kilitlenmiş durumdadır. Belli ki olimpiyatlar Erzurum’a çok şey verecektir. Şimdiden hazırlıklar başlamış bile.

Hakkari’den A.Kerim ÖZER’in Kayak Antrenörlük kursuna katılması nedeniyle Tesiste Necdet ÇETİN ile birlikte görüşme olanağımız oldu. Kısa bir ayrılış olsa bile, dışarıda bir tanıdığı görmek güzel bir doygudur, bunu yaşadık. 16/04/2007

Bedri ÇALLI
[email protected]
[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedri Çallı Arşivi