Özgür Amed

Özgür Amed

Sizin için daha ne yapalım?

Sizin için daha ne yapalım?

Şimdiden müjdeyi verebilirim. Bu yıl en iyi eğitimi, özellikle bilimsel eğitimi verecek olan üniversite “Tunceli Üniversitesi” olacak. Gelecek yıl kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler şimdiden not etsin. Bu hayati önerimi es geçmesin, büyük Türk Eğitim Sistemi nimetlerinden geri kalmasın.

Çünkü bu üniversitemiz yeni bir kampus yapmış. Kampüste uçak simülasyon derslerinden, tıbbın en son araç-gereçlerine, dünyanın en önemli felsefe kürsü sahiplerinin workshoplarından bilmem nesinin nesine, ne desen var arkadaş. Zaten Oxford, daha devam eden kampusun inşaat haline bakıp “Axx Axx! Hema bizim böyle olanaklar olaydı da bir katrilyon borcumuz olaydı” dediğini artık hepimiz biliyoruz. Kurdistan’da böyle gelişmeler hepimizi mutlu etmeli, bunlar tarihtir, değerdir. HES’lere, Munzur Vadisinin yok oluşuna, devam eden asimilasyon-yozlaştırma politikalarına ve doğanın talan edilmesine de en önemli cevaptır. Bilimi, eğitimi, öz disiplini geliştirip bilinçli bireyler yetiştirerek özgür yarınlara adım atacağız.

O değil de böyle seçim çalışması gibi cümleler kurdum ya, tiksindim resmen kendimde. Ünlü fizikçi Fizikçi Wolfgang Pauli’nin geliştirdiği “Preze Dışlama İlkesi” gereği daha fazla dayanamadan gerçeklerle yüzleşmeye davet edeceğim sizi.

Şimdi olayın aslı şu aslında: Tunceli Üniversitesi’nde yapımı tamamlanamadığı için öğrencilerin mağdur olmasına yol açan yeni kampüste, üniversite için planlanan su deposunun askeriyenin kullanımına verilerek ‘kalekol’a dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Daha kötüsü de var. Tepkiler artınca sayın pek değerli rektörümüz açıklama yapmış:  “Valilik söyledi, bizde uygun gördük. Güvenliği düşünmek lazım”

Evet…

Gördüğünüz üzere Kurdistan’da eğitim muhteşem. Bir devlet aklının en kewaşotik ürünü olarak üniversitenin içine kalekol. Yarın da karakol. Birkaç aya da Jandarma Üssü kaçınılmaz olacak.

Neymiş öğrencileri düşündükleri ve onların güvenliğini sağlamaya çalıştıkları içinmiş her şey.

Peki, nasıl olacak şimdi? Asker masker ve kalekollu ders ortamının geleceği neye gebe?

Çok hayati ve önemsiz detaylara ulaştım. Görüşmeler yaptım. Bu işin perde arkasını ve yeni sistemi konuştum ilgili yerden. Dersim Jandarma Bölge komutanlarından birini aradım. “Merhaba, Üniversite içine kalekol yapmışsınız. Gerçekten Pentagon’un aklına gelmeyecek derecede önemli bir buluş. Gurur duydum” diyerek gazı verdim. O da durumu anlattı.

"Doğrudur, çok önemli bir adım. Bende kısmetse ara sıra kalekolumuz adına derslere gireceğim. Bülgede tarım ve hayvancılık hakkında bilgilendirmeler yapacağım. Onun dışında boş kalan vakitlerde de öğrencilere silah ve atış talimatı dersleri vereceğim. Malum güvenlik önemlidir. Öğrenci arkadaşlardan çok iyi komandolar, o olmasa da parlak ajanlar çıkarmayı umuyoruz. Ayrıca ilk defa siz benden duymuş olun. Kalekolumuzda düzenli ve gönüllü nöbet tutacak olan öğrencilere çeşitli burs imkânları sağlayacağız. Kalekolumuzdan muhteşem Tunceli manzarası da var. Batıdan gelen öğrencilere fotoğraf atölyesi de olacak. Bunlar hep aziz vatanımız ve geleceğimiz olan gençler için. (Burada biraz durup ağlıyor). Çok bedel ödedik, kampüste kalekol yaparak öğrencilerle mücadeleye de yeni bir boyut kazandırdık. Ayrıca siz de biliyorsunuz, üniversitelerde genelde olaylar çıkıyor. Biz öğrencilerin kavga etmemesi için her hafta düzenli olarak okulu gazlayacağız. Sis, el bombaları atarak onları olası gelişmeler hazırlayacağız.”

Bende çok duygulandım. Fırsattan istifade bir soru daha araya sıkıştırdım. “Geçenlerde Hakkari Üniversitesinde de fuhuş ortaya çıktı. Öğretim görevlileri yüksek not karşılığında kadın öğrencileri tehdit-şantaj yolu ile pis işlere alet etmiş. Bir tane öğretim görevlisi yakalandı. Bu da devletin yeni bir projesi mi?”

“Elbette. Eğitime önem veriyoruz. Fuhuş yolu ile proje tabanlı pragmatist eğitim modeli 2013 yılı programımızda var. Verimi yüksek olacaktır. Kürt illeri pilot seçildi. Ve bu nankörler hala şikâyet ediyor. Aklım almıyor. Örneğin kampüsteki kalekolda yazın çalışıp eve gitmeyen öğrencilerin askerlik süresi de kısalacak. Allah aşkına daha ne yapalım? Bir bölgeyi daha nasıl kalkındıralım?”

Evet…

Gördüğünüz üzere Kurdistan’da eğitim muhteşem kirve! Aynen böyle yaz, sonra rivayet sanılmasın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Özgür Amed Arşivi