Necip Çapraz

Necip Çapraz

Siyasi Loto Devri Bitti

Siyasi Loto Devri Bitti

22 Temmuz 2007 milletvekili genel seçimleri  sonuçlandı. Bu seçimlerde doğal olarak kazanan taraf ve kaybeden taraflar oldu. Özellikle Bin Umut Adayları’nın umut ettikleri 3’te 3 formülü tutmadı. Tutan Formül AKP’nin üzerinde çalıştığı 2 AKP 1 bağımsız oldu.

Hakkari halkının iradesine göre 2 Bağımsız 1 AKP soncu çıkmasına rağmen gümrük kapılarında kullanılan oyların il barajına yansımasıyla AKP adaylarından liste ikincisi olan Abdulmuttalip Özbek’in seçilmesiyle sonuçlandı. Bu da DTP’nin desteklediği ‘Bin Umut’ adaylarından Sabahattin Suvağcı’nın 14777 oy  aralarak 45 oy farkla kaybetmesine neden oldu. Ancak seçim kanununa göre Yüksek Seçim Kurulu’nun gümrükteki AKP oylarının seçim sonuçlarına yansımasından sonra son manzaranın oluşmasına vesile oldu.

DTP’nin desteklediği bin umut adaylarından Av. Hamit Geylani, AKP’den Dr. Rüstem Zeydan, Abdulmuttalip Özbek olmak üzere 3 milletvekilimize Ankara vizesi verilmiş oldu. Milletvekillerimiz mazbatalarını alarak Ankara’ya doğru yol alırken bizler seçen olarak var olan sorunlarımızla baş başa kalmış olduk. Oylarımızla siyasi seçimimizi sandığa yansıttık. Vicdanlarımızdan onay alan vekillerin vicdanlarına, vicdanlarımızı emanet etmiş olduk.

AKP’DEKİ DURUM

Görünen ve kamuoyuna yansıyan tablolara göre Türkiye’nin her alanda hizmetlerden geri kalan ili Hakkari’dir. Hakkari iline hizmetlerin bir an önce akması beklentisi içine girmiş olduk. Bu beklentimiz 2002 seçimlerinde de vardı. Halen de devam ediyor. Her ne kadar geçen seçimlerde AKP 5 bin civarında oy almışsa da bu seçimde yaklaşık beş katı olan 30 bin oy aldı. 2 AKP 1 Bağımsız hedefi tutmuş ve AKP genel merkezinin takdirini kazanmıştır. Geçen seçimde “siyasi loto”dan bir milletvekili çıkarmışsa da bu seçimde YSK’nın gümrükteki oylarının katkısı ile 2 milletvekili çıkarmıştır. Gerçek anlamda oy alanlar bizleri temsil hakkına sahip olmuşlardır. Bu seçimden sonra da AKP Hakkari’nin sorunlarına çözüm bulamazsa “yazıklar olsun” demek gerekiyor.

Şimdi sizlerin de beklenti içinde olduğunuz ekonomik ve sosyal beklentiler dışında ilimizin İran ve Irak’a olan komşuluğundan beklenen sınır ticaretleridir. Bunların dışında güvenlik bölgeleri olarak belirtilen Hakkari’nin çeşitli bölgelerine giriş ve çıkışlarının yasaklanmış olmasıdır. Bu bölgeler genelde hayat akışının olduğu yerlerdir. Güvenlik bölgeleri konusu Hakkari halkına yeterince anlatılmadığı için ister istemez tedirginlik oluşmasına neden olmuştur. Bu noktadan hareketle yarınlarımızın halen belirsiz bir boyut kazanmasına neden olmuştur.

DTP’LİLERİN DURUMU

Seçimde kullanılan tercihlerle kaybeden ve hüzün yaşanan DTP’de taşlar yerinden oynadı. Genel merkezden il-ilçe yöneticilerin görevden alınmaları ile halkın tepkisi hafifletilmeye çalışılsa da ortaya çıkan tablonun uzun süre belleklerden silinmeyeceği görülüyor.

Özellikle DTP’nin alması gereken mesaj, “bir çobanda konulsa kazanır” söyleminin terk edilmesi gerekiyor. Halk artık tercihlerin var olduğunu ve önerilen görevlerde çalışabilecek kişilerde hizmete yakınlığını göz önüne alıyor.

“Bedel ödemek” anlamındaki politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. İl, ilçe yöneticileri ve gerekirse genel merkez yöneticilerinin bundan sonraki süreçte iyi tercih yapmaları konusunda seçmenden ciddi bir uyarı aldığına inanıyorum.

Bunun dışında DTP’nin bir önceki seçimlerde Hakkari’de aldığı % 45’lik oy oranını %57’ye öıkarması da dikkate alınmalıdır. DTP’nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinden oylarını arttırdığı illerden biri de Hakkari’dir ancak yapılan oy dağılımı hatası ve 3 aday gösterimi hatası nedeniyle ikinci aday da tehlikeye sokmuştur.

Eskiden 15 bin oy iki vekilin çıkmasına yani adeta “siyasi loto” ya yol açmışken bu seçimde 15 bin civarında oy alan Suvağçı seçilememiştir.

Her şeye rağmen 2007 seçimlerinin çok centilmen bir havada sonuçlandığını söyleyebiliriz. Münferit olarak üzücü bir kaç olay yaşanmışsa da genelde huzur içinde geçmiştir. Bu noktada seçmenlerin, siyasi partilerin, il-ilçe seçim kurulları ve güvenlik mensuplarının çabaları takdir edilmelidir.

Vekillerimize Hakkari’de yapılacak çalışmalarına basın olarak  katkı sunmaya hazırız. Bu anlamda seçilen tüm milletvekillerini tebrik eder, başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Necip Çapraz Arşivi