Necip Çapraz

Necip Çapraz

'Sinir Ticareti'

'Sinir Ticareti'

Seçimler, Kürt sorunu, TBMM"de Kürtçe konuşma, Ergenekon, küresel ekonomik kriz “sinir harbine” dönerken, yaşam devam ediyor.

Bu arada ilimizin bulunduğu coğrafik konum “sınır ticareti”de "sinir ticareti"ne dönmüş bulunmaktadır.

Yaşamımızın aktörleri dediğimiz seçilmişler istediğini yapıyor. İnsanlarımız ise eleştirmeden her şeyi kabullenme mantığıyla kaderine boyun eğmiş gidiyor. Ülkemizin içinde yaşadığı ekonomik kriz sürerken Hakkari"nin üç ülkeye 352 KM İran ve Irak, 55 kilometre Şırnak, 88 kilometre Van sınırı bulunmaktadır. Bu sınır ticareti avantaj olarak kullanılmıyor, dez avantaj olarak yaşatılarak ekonomik krizi hücrelerimize kadar yaşamamıza neden oluyorlar.

Özellikle Irak(235 KM) ve İran (117 KM) toplam 352 KM uzunluktaki sınırda birinci dereceden akrabalar yaşar. Akrabalık bağları ve insanlarımızın bu ülkelerle yaptıkları karşılıklı evliliklerinden dolayı hısım ve dostluk ilişkileri yüzyıllarca devam etmiştir. Diğer bir deyişle çoğumuzun amcası, dayısı, halası, amcazadesi ya Irak'ta ya İran'da yaşamaktadır. Bu ilişkiler yüzyıllardır devam etmiştir,etmektedir.

Halen adeta etten örülen güvenlik duvarına ve ölümlere rağmen küçük çapta da olsa ticari ilişkiler devam etmekte ve küçük çapta kaçakçılıklar yaşanmaktadır. Devletin her kademesi de bilmektedir.

Özellikle 2 dönemdir iktidar olan Başbakan R.Tayip Erdoğan ve AKP parti yöneticileri ve Hakkari halkı da şahittir; Başbakan, iktidar olmaları halinde sınırdan uyuşturucu ve silah dışında her türlü ticaretin yapılabileceği sözünü vermişti. Yıllar geçmesine rağmen halen gerçekleşmedi.

Üç ülkeye sınır ve % 90 tahmin ettiğimiz işsizlik... (Resmi rakamı % 70).

Aslında binlerce işsiz gencimiz artık Kuzey Irak"a gitmekte, Türkiye"de ÖSS'yi kazanamayan lise mezunu gençlerimiz yine Kuzey Irak üniversitelerinde okumak için gitmektedirler. Yüzlerce iş adamımız da Kuzey Irak"a valilerin, oda başkanlarının ve milletvekillerinin hiçbir katkısı olmadan bu ülkeye gidip iş kurmuşlar veya ihracat yapmaktadırlar. 

Halkımız hiçbir üretim olmayan bir ortamda yaşıyor. Hiçbir yatırım yok, hayvancılık ve tarım yapılamaz halde. İnsanlarımız işsiz geziyor veya batıdaki bir ile giderek ailesinin bütçesine ekonomik girdi sağlamaya çalışıyor.  

Bugün dünyanın bir çok ülkesi Irak"ta konsolosluk açarken, ticari ilişkiler için tüm kozlarını oynarken Irak"a en büyük sınır olan Hakkari ticaret odalarından, validen ve milletvekillerinden bu konuda ses yok. Üstelik Türkiye Irak parlamentoları dostluk gurubu başkanı ise bizim Hakkari AKP milletvekili A.Muttalip Özbek"tir.

Irakla hiç sınırı olmayan Van ili ve Diyarbakır illeri ticaret oda başkanları ticari ilişkileri geliştirmek için birçok anlaşma yaptılar bile.

Üstelik Hakkari ilinin en önemli ticari geçim kaynağı sınır ticaretidir. Halen Irakla iki sınır kapısı olan Çukurca-Üzümcü, Şemdinli- Derecik sınır kapıları alt yapıları yıllar önce kurulduğu halde bizden ses yok. İran"la Alan bölgesinde yeni açılacak sınır kapısı veya açık Pazar… Birinci derece sınır kapısı olan Yüksekova – Esendere Sınır Kapısı'nın işlevsiz olmasının tek nedeni oda başkanları, vali- kaymakamlar ve milletvekilleridir.

Gelelim bizim oda başkanlarına geçen gün HATSO (Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası) aylık toplantı haberini inceledim. Hakkâri"nin çiçeği burnunda Valisi katılmış. Sınır ticareti ile ilgili özellikle Kuzey Irak Kürt Hükümeti ile ilgili yapılacak çalışmalardan hiç bahsedilmemiş.Üstalik Hakkari Ticaret Odası Başkanı Ahmet Şen'de değinmemiştir.

Birileri Valinin kendilerine “merhaba” demesini çok önemsiyor. “Merhaba desin de hiçbir şey yapmasın” mantığı ile yıllardır hareket ediliyor. Oysa bu ilin kaderini temsil ettiklerini bilmiyorlar. Merkezi hükümetle samimi olma konusunu kişisel çıkarları için yine kullanacaklar anlaşılan. Seçilmişlerin biraz da yüzünü halkına ve halkın ticari potansiyelini arttırmak ve yanı başımızdaki devletle ekonomik ilişkiler kurmasını bekliyoruz.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabih Kayhan, yönetimleri, Vali ve Hakkari Milletvekillerinin bir an önce Kuzey Irak"a bir heyetle gitmeleri ve ilimizin sınır ticareti için yıllardır ismi geçen Üzümcü ve Derecik kapılarının bir an evvel açılması için çalışmalarını bekliyoruz.

Bu arada okumayanlar için VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Adnan Elçi"nin çalışmalarını aktarayım;

Van, Cizre ve Erbil Ticaret ve Sanayi Odaları, Irak'ın kuzey bölgesi ile ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla işbirliği ve ticaret anlaşması imzalandı. Yapılan anlaşmada bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak pazar oluşturmanın önemine vurgu yapıldı.

VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, odalar arasında ekonomik, kültürel, sosyal ve ticari etkinliklerin yapılabilmesi için aktiviteler belirleneceğini ve hayata geçirileceğini söylemişti.

Irak'ın Türkiye için çok büyük bir pazar olduğunu belirten Türkmen asıllı Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat; Amaçlarının Van ve Türkiye'den yatırım yapmak için bölgeye gelen iş adamlarına kolaylık sağlamak olduğunu, Türkiye'den iş adamlarının Erbil, Süleymaniye ve Dohuk'ta yapılacak olan ekonomi fuarlarına katılmasını istediklerini, herkesin bu anlaşmada kazanç elde edeceğini söylemişti. Bu anlaşmayla 14 maddelik anlaşma imzalamışlardı.

Daha önce de Erbil, Süleymaniye ve Dohuk Ticaret Odaları ile Diyarbakır Ticaret Odası (DTSO) arasında benzeri 14 maddelik anlaşma yapılmıştı.

Hakkari ili varlık içinde yokluk yaşamaktadır. Bazı güçler bu halkın elini kolunu bağlamış açlığa mahkûm etmiş. Bazı seçilmişlerimiz de bunların değirmenine su taşımaktadır. Eğer söylediğim gibi değillerse çıkıp kamuoyuna açıklama yapsınlar, onları engelleyenleri ifşa etsinler.

 

Hakkari"de olması gereken sınır ticareti “sinir ticareti”ne döndü.

 

Birileri ise halen kış uykusunda...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Necip Çapraz Arşivi