Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Serokkomar Celal Talabanî

Serokkomar Celal Talabanî

Mam Celal'in,

Esenboğa Havalimanı'na 07 Mart 2008 de gelişinin ardından kendisi hemen Anıtkabir'e geçti. Serokkomar Talabani'nin Ankara ziyareti, aynı zamanda bu ziyaretin vereceği sonuçlar. Gerçeğinde ilgiyle izlenmesini zorunlu kılıyor.

 

Irak heyetinin Anıtkabir ziyaretinde, ağır ağır yürüyen Mam Celal'in merdivenleri çıkamaması üzerine mozoleye çelengi Irak Milli Savunma Bakanı Şirvan El-Vaili koydu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesine çıkan Serokkomar Talabani, Anıtkabir özel defterine "

 

"Benim başkanlığımdaki Irak heyeti için, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türkiye'deki yeni hayatın kurucusu büyük lider Mustafa Kemal Paşa'yı ziyaret etmek bir onurdur. Irak'ta biz, Atatürk'e Kurtuluş Savaşı'nda yabancı müdahalesi konusunda gösterdiği liderlikten ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olsa da yeni Irak'ı tanımasından dolayı büyük saygı duyuyoruz „diye yazdığı metin ve bu metinin altındaki imza aynı zamanda devletleşmeye giden Kürtler içinde önemlidir.

 

Serokkomar Talabani  hangi mesajları Türkiyeye vermek istedi?  

 

1. 1923 ten sonra İlk kez Türkiye Cumhuriyeti"nin Devlet Başkanlığı makamında Kürdistan ifadesini kullanmıştır. Diğer taraftan Türkiye"ye demiştir ki  "Bakın siz beni Devlet Başkanı gibi karşılamadınız. Ama ben yine de geldim. Size zeytin dalı uzatıyorum. Bu benim  iyi bir niyetimdir. Fakat siz önce kendi içinizde bir karar verin. Benimle çalışmak istiyor musunuz?" "Sorunları çözmek için diyalog istiyorsunuz. Ama kendi kamuoyunuz, buna hazır değil. Kamuoyunuzu biz Kürtlerle diyaloğa hazırlayın..." Hatırlayınız yıkılan Osmanlı İmparatorluğu"ndan 20"yi aşkın yeni devlet doğmuştur. Yirmi birinci yüzyılda ise kurulmayan iki devlet kalmıştı... Birisi Ermenistan, diğeri Kürdistan... Ermenistan kuruldu. Bugün Ermenistan"la sizin ticari ilişkileriniz var... Kürdistan ise kurulmak üzere... Bu gelişmeyi artık kabüllenin.

 

2. O´nun Türk yetkililere mesajı, hadi gelin "PKK ile anlaşın" olmamıştır. Bu açıktır. Bölgesel Kürt yönetimi aracılığıyla PKK'ye baskı yapmasının kendisinden istendiğini vurgulayan Mam Celal, Türkiye'yle siyasi, ticari ve kültürel ilişki kurmak istediklerini belirtmiştir.

 

3. Terörle mücadelede Türkiye, Amerika ve Irak arasında diyalog ve işbirliği yapılmasını desteklediğini vurgulamıştır. Ortak sorunları işbirliğiyle çözmek istediklerini belirterek de, operasyonlar ve siyasi çözümle ilgili bir soru üzerine, “yaklaşımımız açıktır, Irak anayasası ülke topraklarında hiçbir terör örgütünün barınmasına izin vermez, Türkiye"yle aramızda bir işbirliği var buna da bağlıyız,” vurgusunu yapmıştır.  Aynı zamanda Kürt sorunuyla ilğili olarak da “siyasi çözüm konusu Türkiye"yi ilgilendirir,” diyerek,  bu konuda diplomatik bir nezaketle,  Türkiye"nin içişlerine karışmadıkları mesajını vermeye çalışmıştır.

 

4. Gazeteciler tarafından kendisine, "Size bir Kürt kedisi bile teslim etmem" biçimindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine. "Burada bir yanlış anlama sözkonusudur. Ben Kürt kedisi demedim, Irak kedisi dedim. Biliyorsunuz ben Irak Cumhurbaşkanı'yım. Cumhurbaşkanı olarak, Irak'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı için Kur'an-ı Kerim'e ant içtim” cümlesiyle dindar olduğunu diplomaside vurgulama gereğini duymuştur. Çünkü Türkiye"yi idare edenler islama derinden inanmış dindarlardır.

 

5. Ayrıca “Türkiye gibi dost bir ülke olsa dahi bir Iraklı"yı Türkiye'ye teslim etmek, Irak anayasasına aykırıdır" diyerek de, kendilerinin söylediği şudur: Irak federalizimle yönetilen bir ülkedir. Irak Anayasasının yanında birde Kürt Federe Devleti"nin anayasası vardır. Bu anyasa her Kürdü bağrına basmaktadır. Dolayısıyla “Size bir Kürt kedisi bile teslim etmem" sözünü diplomatik bir dille Mam Celal Ankara"da aslında tekrarlamıştır. Tabiki onu anlayana.

 

* * *

 

Diğer taraftan Serokkomar Talabani Misak-ı Milli Kulesinede Anıtkabirde çıktı. Acaba kendileri bu kuleye çıkmakla hangi mesajı Türkiye"ye vermek istediler? Bu konuyu ilerde yazacağım. Burada belirtmek isterim ki Misak-ı Milli 17 Şubat 1920 tarihinde, Edirne Milletvekili Mehmet Şeref (Aykut)"un verdiği önergenin kabul edilmesi ile mecliste okunmuş ve aynı gün meclis tarafından kabul edilmiştir. İçerdiği maddeler şunlardır:

 

1-Osmanlı Devletinin yalnız Arap çoğunluğuna sahip topraklardan 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesinin imzalanması sırasında düşman kuvvetlerin işgali altında kalan bölgelerin geleceği halkın özgürce vereceği oylarla kararlaştırılmalıdır. Aynı antlaşma sırasında Türk askerinin kontrolü altında bulunan bölgeler ayrılmaz bir bütündür. (Hatay ve Musul bu sınırlama içinde kalmaktadır.)

 

2- Halk oylaması ile anavatana katılan Kars, Ardahan ve Batum illerinde gerekirse yeniden bir halk oylaması yapılmasını ve sonucun herkes tarafından kabul edilmesini istiyoruz.

 

3-Batı Trakya"nın hukuki durumu özgürce yapılacak bir halk oylaması ile tespit edilmelidir.

 

4-Hilafet Merkezi ve Osmanlı İmparatorluğunun başşehri İstanbul ve Marmara Denizinin güvenliği esastır. Bu ilke esas alınmak suretiyle Boğazların ticari geçişlere açılabilmesi için diğer devletlerlerle birlikte alacağımız karara uymağa hazırız.

 

5-Yapılacak barışta azınlıkların hakları; komşu ülkelerde yaşayan Müslüman halklara da benzer hakların tanınması şartı ile teminat altına alınacaktır.

 

6-Ekonomik gelişmemize imkân sağlamak için her devlet gibi bizimde özgür ve bağımsız olmaya hakkımız var. Bu nedenle mali, ekonomik ve hukuksal kısıtlamalara karşıyız. Ancak ekonomik gelişmelerimiz için her ülke ile görüşmeye hazırız.( detayı için bakınız  Alev Coşkun: Kuvayı Milliyenin Kuruluşu, s.276 ( En Uzun 15 gün–1997)

 

Kısacası Serokkomar Talabani, Türkiye'ye dostluk mesajları verdi. Ziyaretinin amacının Türkiye ile "stratejik, sağlam ve uzun süreli ilişkiler kurmak" olduğunu belirtebilirz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi