Erkan Çapraz

Erkan Çapraz

Şemdinli'de şu sıralar...

Şemdinli'de şu sıralar...

Bildiğiniz gibi Danıştay 2. Dairesi'ne toplantı halindeyken bir avukat, arkasından çok da "soru işareti" bırakmamak üzere üstünde taşıdığı belgelerle beraber yapılan silahlı saldırı sonucu üye Mustafa Yücel Özbilgin'nin hayatını kaybetmesine ve 4 kişnin de yaralanmasına sebep olmuştu.

Bu olayın meydana gelmesiyle beraber Şemdinli yine hatırlanır oldu. Şemdinli'nin devamı gibi düşünenler bir yana bu olayın Şemdinli ile bir bağlantısı olmadığı görüşünde olanlar da var. Ancak tüm bunlar Danıştay olayının planlanmış bir şekilde yapılmış olabileceği gerçeğini ortaya sermektedir.

Peki Şemdinli'de neler oluyor şu sıralar?
Şemdinli'de hayat nasıl ilerliyor?
Gençler ne yapıyor?
Şemdinli'nin gündeminde ne var?

Bu sorulara yanıt bulmaya çalışalım..

Şemdinli'de geçen yıl Kuzey Irak'ta okumak için başvuran yaklaşık 200 kişiden yaklaşık 35'i ordaki üniversitelere yerleşmiş. Diğerleri ise kontenjan yetersizliği nedeniyle geri gönmüş.

Şemdinli'de 5 Play Station (1 tane daha açılacak bugünlerde) salonu ile 4 internet kafe bulunması gençlerin nerelere daha fazla takıldığını az da olsa belirtiyor. İlçede son günlerde artan mobilet, motorsiklet salgını dikkat çekerken ilçede 1 ay içerisinde 10'un üzerinde motorsiklet alınmış. Kahvehane köşelerinde işsizlikten dert yanan gençler de işsizliğin ve çaresizliğin başka bir boyutu.

Son zamanlarda bölgeye yapılan askeri yığınaklar nedeniyle kaçakçılık da yapamadıklarını belirten bir kısım Şemdinlili tüccar bir çoğunun bu sebeplerden dolayı parmaklıklar ardına gitmek zorunda kaldığını ileri sürüyorlar. Başka çarelerinin olmadığını da eklemeyi unutmuyorlar.

Şemdinli'de iş imkanları olmadığından dolayı yaklaşık 150-200 genç İstanbul gibi büyük şehirlere çalışmak üzere yerleşmiş.

Şemdinli'de en çok özgün müzik ve Kürtçe müzikler dinlenirken kırsal kesimlerde (köylerde) yaşayanlar Kuzey Iraklı Kürt sanatçıları daha çok tercih ediyorlar.

Şemdinli'de çalışan bayan sayısı bir elin parmakları kadar bile değil. Bu durum ilçede bayanların çalışma istihdamının olmadığını göstermekte.

Yaklaşık 400 iş yerinin bulunduğu Şemdinli'de kiralar 300 YTL ile 40 YTL arasında değişirken esnaflar "iş yok" diye yakınıyor.

Şemdinlililerin ekonomik olarak en büyük beklentileri, sınır ticaretinin açılması ve yasallaşması yönünde. Pazar günleri şehir merkezinde iş yerlerin %80'i kapalı oluyor.

Şemdinli'de en çok işlenen suç kaçakçılık.

Şemdinli olayları ile ilgili tutuklanan 7 Şemdinli gencinin halen tutuklu bulunması halk arasında tepkiye neden olmuş. Halk tutuklamaların haksız olduğunu iddia ediyor.

Çağlayan Derhanesi'nin Şemdinli'de bir şube açacağı yönünde iddialar var. Bu duruma Şemdinlili halkın kaygısı büyük. Halk arasında konu ile ilgili kaygılandırıcı muhabbetler yer alıyor. Gençler soğuk bakıyor.

1 Kasım'da meydana gelen patlamada ev ve iş yerleri zarar görenlerden bir kısmı halen zararlarının tam karşılanmadığını ileri sürüyor.

Bazıları ise yeni projeyle yapılacak iş yerlerine geçmek için sabırsızlanıyor.

Bölgemizin her yerinde olduğu gibi Şemdinli'de de her dağda pancarçınlara rastlamak mümkün.

Ekonomik sıkıntıların çoğalmasının acısını halk bu yıl pancardan ve uçkunlardan çıkarıyor.

Şemdinli "fırtına sonrası" sessizliğe bürünmüş durumda. Büyük olaylara ev sahipliği yapmış bu tür yerlerde de sessizlikten nemalanmak isteyenler çok olur.

Dikkatli olmak lazım..!

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erkan Çapraz Arşivi