Necip Çapraz

Necip Çapraz

Önce zihinsel temizlik

Önce zihinsel temizlik

Bugün saat 10.00"da Belediye Başkanlığı bahçesine koşar adımlarla gittim. Çünkü önceki gün temizlik kampanyasına katılmaya söz vermiştim. Hani “söz namus” ya o söze bağlılık gereğini yapmaya söz vermiştim. Sivil toplum örgütleri ve diğer kurum ve kuruluşlar da aynı şekilde söz vermişti.

 

“Temizlik imandan gelir” hadisi de dini yönden bağlayıcıdır. Hem eğitim hem de dini yönden temizliği anlatan birçok uyarıcı söz ve söylem vardır.

 

Büyük bir istekle gittiğim temizlik kampanyası, belediyenin önünden başlandı. Kampanyanın başladığı noktanın hemen yanı başında bulunan bir eğitim yuvası olan Endüstri Meslek Lisesi ve Şemsettin Onay Lisesi civarından geçmek zorunda kaldık. Çünkü temizlik kampanyası güzergâhımız o yöndü.

 

Yıllardır ikamet ettiğim mahallede bulunan eğitim yuvasının etrafının çöplerden geçilmeyecek şekilde olmasını görmem beni üzdü. Çünkü bildiğim kadarıyla eğitim yuvalarının öğretimin yanında eğitim yönünden de icraat yapması gerektiğini biliyorum.

 

Bu lisenin etrafında bulunan çöpleri toplamaya 20 metre uzaklıkta bulunan bir ilköğretim okulu olan Sabancı ilköğretim okulu öğrencileri ve diğer katılanlar gelmişti.

 

Çarşıya doğru ana yoldan söylene söylene gelince bir özel sağlık kuruluşu olan Yüksekova Özel Sağlık Polikliniğine varıyoruz. Sağlık kuruluşunun da etrafı çöp yuvası. Bunu da geçtik özel ev ve iş yerleri aynı rezalette…

 

Sonra dönüp Dize ve Yeşildere mahallelerini bir birinden ayıran Yeşildere Mahallesi ana caddesinden çarşı merkezsine doğru yol aldık. 300 kişinin devam ettiği ana caddeden Yeşildere Mahallesi güzergâhından çarşı merkezine dönme kararı aldık. Yol güzergâhında bulunan Hacı Abdullah Camisi, Hacı İskender Camisi ve Yüksekova Müftülüğü binalarının etrafı ve bahçeleri en çok dikkatimi çeken kurumlar oluyor. Bu camilerin etrafı çöplerden geçilmiyor.

 

Tabi bu arada bazı evlerin sağa sola savurduğu çöpler de dikkatten kaçmıyor.

 

Burada en çok dikkatimi çekenlerin eleştiri olarak değerlendirilmesi gerekir. Birincisi; çöp toplamakla görevli belediyenin önündeki çöpler, ikincisi; eğitim ve öğretim kurumları, (Geleceğimiz olan eğitim kurumalarının çevre temizliği bilinci) üçüncüsü sağlık kuruluşlarının çevre temizliğine dikkat etmemeleri, dördüncüsü dini öğreti ve ibadet yerleri olan camiler ve müftülüğün çevresindeki çöp ve çevre kirliliği. Bu kurumların dördü de toplumda önemli bir yere sahiptirler. Tabi bu kuruluşlar inkar ederse resimlerle ispatlayabiliriz.

 

2008 yılı 5 Haziran Dünya Çevre gününde yine çöp topladım, toplumdaki çevre bilincini görmek ve bu kampanyaya gönüllü katılan biri olarak. Çöp toplarken huzurluydum.

 

Üzüldüm belki ama yine de geleceğe olan beklentim daha fazla oldu. Çünkü geçen yıldan daha fazla katılımla daha fazla çöpü daha fazla uzun bir süre topladık, daha fazla yol aldık. Gelecek yıl çocukların da, ailelerin de, kadınların da katılacağı daha uzun bir süreçte çöp toplayacağıma olan umudum var. Geçen yıla göre, bu yıl belediyenin daha organizeli olduğunu gördüm.

 

300 kişinin içinde kadın olarak sadece belediye meclis üyesi ve kent konseyi yönetim kurulu başkanı Hülya Yiğit vardı. Özel kuruluşlardan da Eylül Otomotiv Sahibi Şerif Adar yalnız vardı.

 

Yerel temizlik kampanyasına sivil toplum kuruluşları ve özel kuruluşların dışında kadın ve çocukların da katılması dileği ile…

 

Siz siz olun elinizde ve evinizde çöp varken ve bunları atarken veya attırırken iki defa düşünün.

 

Çevre konusunda halen zihin temizliğine ihtiyaç var, zihinler temizlenmeden çevre temizlenemez bence…

 

Çünkü temizlik medeniyetin aynasıdır. Çünkü temizlik savaşsız bir ortamdır, barıştır, huzurdur ve kardeşliktir.

 

Temiz bir Yüksekova için el ele…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Necip Çapraz Arşivi