İbrahim Genç

İbrahim Genç

Okullarda Kürtçeye Sahip Çıkmalıyız!

Okullarda Kürtçeye Sahip Çıkmalıyız!

Kürt dilbilimci Celadet Ali Bedirhan’ın meşhur bir sözü vardır: ''Milletên bindest heyîna xwe ji serdestên xwe bi du tiştan, bi qeweta du çekan diparêzin: Dîn yek, ziman dudu. Lê heke dînê milletên serdest û bindest yek be, hingê çek dimîne yek, ew jî ziman e.'' Mealen: Türkiye gibi iki ulusun da Müslüman olduğu, ama egemen ulusun diğer ulusun dini duygularını sömürerek ulusal unsurlarını yok saydığı bir yerde temel mücadele aygıtı “anadili”dir.

Dolayısıyla anadili, ulusların varlığının mührüdür. Dillerini koruyan uluslar, atalarının bin yıllardan bu yana yarattığı zenginliği yarına taşıyıp çocuklarını bununla emzirerek varlıklarını tescil ettirirler. Bu sebepledir ki anadili, tüm saldırılar karşısında en etkili barikattır. Bir özsavunmadır; yaşamın her alanında… Kürtler bugüne kadar anadillerini dağların rüzgarında korudular, kadınların yüreğinde sakladırlar ve bugüne geldiler.  

Böylece asimilasyon, inkar ve imha politikalarına karşı verdikleri mücadele sonucunda rüştlerini ispatladılar. Öyle ki bugün Kürtlerin mücadelesi, insanlık tarihinden bir parça sayılıyor ve birçok halk buna saygı duymaktadır. Tabii Kürtlerin fedakarlıklarına ve bedel ödemişliklerine rağmen hakkettikleri yerde olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü 2016 dünyasında Ortadoğu’nun en kalabalık uluslarından olan Kürtlerin halen bir statüsü yok. Diğer bir nokta da Kürtlerin hâlâ anadillerinde eğitim alamaması…

Kürtler ne istiyor?

Kiminin saflıkla, kiminin düşmanlıkla, kiminin de iyi niyetle sorduğu gibi, Kürtler ne istiyorlar? Tabii eğitimli kişilere bu sorunun cevabını vermeye çalışmak biraz da utanç verici! Çünkü azıcık empati yapılsa, Kürtlerin de herkesin kendi ulusu için istediği şeyi istediğini kavrayabilirler. Biz yine de söyleyelim. Kürtler kendi tarihsel topraklarında özgür olmak istiyorlar. Bunun için de Kürtlerin bir statüsü olması lazım. Bu statüde de Kürtler, Kürtçenin resmi dil olmasını talep etmenin yanında anadillerinde eğitim almak istiyorlar. Ve bütün bunların da bir anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini düşünüyorlar.

Peki biz de “AKP döneminde şu oldu, bu oldu. Neyiniz eksik?” diyenlere soralım. Kürtleri bir ulus olarak kabul etmek anlamına gelecek ve gerçekten asimilasyon-inkar politikasını bitirecek yukarıdaki saydıklarımdan hangisine Kürtler sahip? Hiçbiri!... Tabii bir zevat türü de var ki, “Ma Allah bize ahirette Kürt müsün, Türk müsün diye soracak.” diyerek aklınca Kürtleri enayi yerine koymaya çalışır. Gerçi Kürtçeyi anlamsız bulan bu zevat, lafa gelince de “Allah şu pisliği bile boşuna yaratmamıştır” der. Bu din istismarcılarına karşı Kürtlerin inatla uyanık olması lazım.

Kürtçeyi 77.931 öğrenci seçti

Bugün Kürtlerin anadilde eğitim talebi karşılık bulmayı beklerken son birkaç yıldır 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda seçmeli Kürtçe (Kurmanci, Zazaki) dersi yer almaktadır. Tabii fiilen işletilmiyor. Dersin işlemesi için öncelikle Kürtçe dersinin seçilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı. Ben şahsen seçmeli Kürtçe derslerini önemsiyorum. Neden? Çünkü Kürdistan’da yüz binlerce Kürt çocuğunun Kürtçeyi seçmesinin okullarda “de facto” bir durum yaratacağını düşünüyorum. Zaten bunun farkında olan devlet iki şey yaptı:  Bir, Kur’an ve Siyer-i Nebi derslerini de seçmeli dersler arasına koyup ve her açıdan teşvik ederek insanları “din mi dil mi?” ikileminde bıraktı. İki, yandaş okul idarecilerinin de işgüzarlığıyla “Kürtçe öğretmeni yok”, “Derslik yok” gibi bahanelerle Kürtçenin önüne barikatlar kuruldu.

Açık söyleyelim, kafalarına göre dersleri seçen ve çocukların tercihlerini değiştiren okul idarecileri, “Herhangi bir yönlendirme yapılmayacak” diyen MEB yazısına göre suç işlemektedirler. Öğrenci velileri bu konuda uyanık olmalı, suç işleyen idarecileri şikayet etmelidir. Gerçi tüm engellemelere rağmen 2015-2016 eğitim ve öğretim döneminde  Kurmanci 71.616, Zazaca 6.315 olmak üzere Kürtçe dersini toplam 77.931 kişi seçti. Bu sayı katlanmalıdır. Bugün atanmış 59 Kürtçe öğretmeni de mevcuttur. Bunun yanında Kürtçe dersini vermek üzere bekleyen binlerce Kürtçe öğretmeni de bulunmaktadır.

Kürtçe 19 Şubat’a kadar seçilebilir

Hülasa, okullarda seçmeli Kürtçe dersi 19 Şubat’a kadar seçilebilir. Çocuğunuz için Kürtçe dersini seçmek üzere okula gittiğinizde, okul idarecilerinin anadilinize alttan alta hakaretini hissedebilirsiniz. Buna verilecek en iyi cevap, Kürtçe dersini seçip sonra da takibini yapmaktır. Bunun yanında Kürtçe dersini “birinci tercih” olarak seçiniz. Seçiniz ki okul koridorlarında çocuklarımız Kürtçe şakısın, sınıflarda Kürtçenin cıvıltıları duyulsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Genç Arşivi