Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Mehmet Şerif Fırat'ın Tarihçiliği

Mehmet Şerif Fırat'ın Tarihçiliği

Değerli Ruşen Arslan’ın DOZ Yayınevi tarafından yayınlanan "Şeyh Said Ayaklanmasında Varto Aşiretleri ve Mehmet Şerif Fırat Olayı" adlı araştırmasını dün tekrar okudum. Bahsini ettiğim eserin birinci bölümünde Metodoloji açısından Türk ve Kürt tarih yazımlarının ilmi eleştirisi detaylı olarak yazar tarafafından yapılıyor. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, Doğu İlleri ve Varto Tarihi'nin yazarı Mehmet Şerif Fırat'ın biyoğrafisi, onun kendi öz amcası ve aynı zamanda babalığı olan Halil Kanmaz (Xelo) tarafından 1 Temmuz 1949 yılında Kasman deresinde pusuya düşürülerek öldürülmesi, öldürülme olayının daha sonra siyasallaştırılması ve bu vesileyle ileri sürülen desinformationlar irdeleniyor.

Araştırmada yazar cinayetle ilgili olarak, Mehmet Şerif Fırat´ın Kızı Ceylan Bingöl`le  yapmış olduğu görüşmeden bahsediyor. Ceylan Bingöl´ün ona anlattığına göre: “Halil Ağa imiş. Babasi Mehmet Şerif Fırat ise “okur yazar olduğundan, aşiret ve aile içinde öne geçmiş. Halil bu durumu kabullenememiş. Kıskançlık göstermiş. Bu yüzden babası Mehmet Şerif Fırat  Halil tarafından öldürlmüş”.

Bunun yanısıra diğer bir görüşe göre, Mehmet Şerif Fırat amcası Halil Ağa (Xelo) ile evli olan annesini ondan zorla geri alır. Halil Ağa bu durumu içine yediremez. Kendisi Cibran, Dımili, Siyar, ve Xetto ailesi tarafından  yörede sayılan ve sevilen bir insanmış. Yaşlı olmasına ragmen, çok cesurmuş. Gazeteci Yazar Selim Fırat onu „hiçbir resmi kural tanımayan, acımasız, kurallarını kendisi çizen ve uyğulayan ilkel bir şahsiyet’’ olarak tanımlamaktadır. Cinayetin “namus ve arazi anlaşmazlığı nedeniyle bizzat Halil Kanmaz (Xelo ye talé) tarafından 1 Temmuz 1949 da işlendiği’’ söylenmektedir.

Ayrıca Mehmet Şerif Fırat´ın “Doğu İlleri ve Varto Tarihi” isimli kitabı´nın devlet ve Türk  milliyçi çevrelerince çok tutulmasının sebebini ise Ruşen Aslan haklı olarak “Kürtlerin Türk olduğunu kanıtlamaya kalkışan Mehmet Şerif Fırat'ın kendisinin Kürt oluşuna” bağlıyor. Eski Cumhurbaşkanlarından Cemal Gürsel ise Mehmet Şerif Fırat´ı “Bilgin, idealist bir öğretmen“ olarak nitelemektedir.

Aynı zamanda şunuda ifade etmek gerekiyor. Aslında Mehmet Şerif Fırat okur yazar olmaktan başka hiçir ciddi eğitim görmemiştir. 1925 döneminde ''bejik'' ismiyle anılan köy korucularından olduğunu, zazaların ve dımılilerin katledilmesine katıldığını 'Doğu İlleri ve Varto Tarihi' adıyla yayınladığı kitabında kendisi belirtmektedir.

Mehmet Şerif Fırat, bilinen görüşleri ve çok sınırlı tarih bilgisi nedeniyle elbette itibar edilecek biri değildir. Onun “Doğu İlleri ve Varto Tarihi” isimli kitabının örneğin 105´ci sayfasından 122´nci sayfasına kadar olan biz Yazıcıoğullarıyla ilğili anlattıkları, ne bilimsel ve nede tarihi değeri olmayan, yalan ve iftiralardan ibarettir. Anlattığı tamamen hayal mahsulüdür. Ancak kişiler gerçek. Kahramanlar sanal olsaydı söylenecek fazla bir şey yok, denebilirdi. İstediğinize isteğiniz rolü yükleyebilirsiniz. Olayın kahramanları gerçek kişilikler ise, söylediklerinizi belgelemek zorundasınız. Yada kaynaklarınızı açıklamak zorundasınız. Bunu onda bulmak mümkün değil.

Dr. Sait Kırmızıtoprağın da 19.Eylül 1962 de belirlediği gibi “Mehmet Şerif Fırat´ın ideoljik gayelerle öldürüldüğü iddiası onun mirascıları tarafından düzenlenen bir masaldır... Nitekim Mehmet Şerif Fırat kitabında Selim Ağa hariç ailemizin diğer bütün büyükleri kendi akrabalarımız tarafından öldürlmüştür diyor”. Onun öz amcası Halil Kanmaz tarafından öldürülmeside Fero ailesinin bu değişmez kuralına uygun olarak ceryan etmiştir.

Mehmet Şerif Fırat tarafından kaleme alındığı iddia edilen “Hayat ve Hatıratım” isimli onun iki ciltlik eseri bugüne kadar yayınlanmamıştır. Eğer yayınlanırsa bazı gerçeklerin ortaya çıkacağı açıktır.
Bu nedenle Atila Fırat´a ve onun diğer mirascılarına tavsiyem, 
“Hayat ve Hatıratım” isimli kitabı yayınlatmaları olaçaktır ki, bizde bu sayede bazı bilinmeyenleri öğrenelim.

Unutmayalım: Yazar Ruşen Aslanında belirttiği gibi „ihbarcılık yahut milis komutanlığı yapmak, gazabdan kurtulmak için yetmiyor”. 
“Doğu İlleri ve Varto Tarihi” isimli bu kitap tümüyle yolunu şaşırmış bir okutmanın kendi iftiralarında kendisinin çürümesinden ibarettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi