Necip Çapraz

Necip Çapraz

Lise için seferberlik

Lise için seferberlik

En son Marmara depreminden etkilenen depremzedeler için Türkiye genelinde yapılan yardım kampanyası kapsamında 100 bin YTL"nin üstünde para topladığımızı hatırlıyorum. O zaman Kaymakam Tacettin Özeren ve Yüksekova eski Belediye Başkanı rahmetli Hetem İke ile beraber kampanya başarılı bir şekilde sonuçlanmıştı. Marmara depreminde mağdur olan insanlara Yüksekova halkı yardımseverliğini göstermişti.

 

Ticaretin “T”si ve Sinir Ticareti

 

O günlerde sınır ticareti biraz daha hareketli, esnafın ve halkın durumu daha iyiydi. Yani o gün halkın parası vardı, verdi. Bugün ülkemizde yaşanan ekonomik durgunluğun yanında sınır kenti olan Yüksekova"da sınır ticaretinin “T” si bile yok ve sınır ticareti “sinir” ticaretine dönmüş vaziyette. O günden bu güne Yüksekova nüfusu artmış, sorunlar artmış, alt yapı yokluğundan şehir “kıran” geçirmek üzere.

 

Tam bu noktada ilçede devletin yıllardır eğitim, sağlık ve diğer alanlarındaki eksikliği görülmektedir. Devletin sosyal devlet anlayışı nedense buralarda daha az görülmektedir.

 

Cumhuriyetimizin sonuncu hükümeti olan AKP Hükümetinin bölgedeki çalışmaları birçok alanda artmasına rağmen halen eksiklikler görülmektedir.

 

Türkiye"nin her tarafında milletin okul yaptığını, arsa hibe ettiğini görmekteyiz. Kısmen ilçemizde sadece arsa hibe etme şeklinde gördüğümüz eğitime destek anlayışının artık biraz daha genişletilmesi, geliştirilmesi gerekmekte. İlçemizde vatandaşlar olarak bir ilki gerçekleştirmek zorundayız!

 

İlçemizde gençlerimizin okuyacağı lise yok! Yüzlerce hatta binlerce öğrenci ilköğretimden sonra gidecek bir lise bulamıyor yıllardır. Bulanlarsa 50-60 kişilik sınıflarda okumaya(!) mahkum ediliyor… İlçemizin lise sorunu her yıl artan ilöğretim mezunu sayısı ile daha da derinleşmekte. Halk biz gazeteciler başta olmak üzere, vali kaymakam belideye başkanlarını, milletvekillerini sürekli ikaz etmekte bu konuda. Ancak kendini unutmakta! Halk da bu konuda elini taşın altına koymaya hazır olmalıdır artık… 

 

Kaymakam lise sorunu için seferberlik ilan etti

 

Önceki gün Kaymakam Mehmet Ünal"ı gazeteci arkadaşlarımızla ziyaret ettiğimizde bu lise sorununu da gündeme geldi. Kaymakam Bey de şuan ilçede iki lisenin yapımına başlandığını buna rağmen ihtiyacın süreceğini belirtti. “Yüksekova halkıyla beraber bir lisenin yapımı için çalışma yapılırsa başarılı olunur mu?” diye fikir sorunca ben de bunun değerlendirilebilir bir fikir olduğunu belirttim. “Yüksekova halkının en fazla ihtiyacı olan eğitimin fiziki koşulları için halkın da bir katkısı olabilir.” diye cevap verdik.

 

Orada başlayan fikir alışverişi süreci daha sonra bu fikrin gerçekleşebilir fikir olduğu kanatinde birleşmemizi sağladı. Daha sonraki gün Kaymakam Mehmet Ünal, Belediye Başkanı Mehmet Salih Yıldız, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yerelde görev yapan gazeteciler ve birkaç bürokratla durum değerlendirilmesi yapıldı. Böylece bu fikrin gerçekleşmesi için ilk adım atıldı.

Kaymakam ve belediye başkanı eğitim sorunu için bir arada

 

Altını çizmem gereken bir nokta olarak burada diyaloğun başarısı olarak belirteceğim, özellikle kaymakam ve belediye başkanının bu konudaki duyarlılığı kampanyanın hayat bulmasında etken oldu.

 

Kaymakam bey, 1.7 trilyonluk bir lise projesinin 800 bin YTL"ye mal edilebileceğini söyledi. İlk gün 50 bin YTL"ye yakın yardım toplandı. Bazı esnaflarımızın burun kıvırttığı kampanyanın başarılı olacağına olan ümidim tamdır. Bu kampanya ilçede eksikliği görülen yurt ve diğer eğitim birimleri için de sürmelidir.

 

Biz de halk işbirliği ile Yüksekova Lisesi"ne 16 derslikli ek binanın yapımı için bir kampanya ile başlanırsa yereldeki medya mensupları olarak destek vereceğimizi belirttik. Böylece başlayan bir kampanyada 300 bin YTL vatandaştan gelirse 500 bin YTL"de valiliğin ve kaymamalığın desteği olacak. Dolayısıyla devletin süren 2 lise yapımının yanında devlet- halk işbirliği ile üçüncü bir lise de bu yıl eylül ayında eğitim ve öğretime açılmış olacak ve böylece bir süreliğine Yüksekova"da lise sorunu bitmiş olacaktır.

 

Eski Yüksekova Lisesi Mezunları Haydi Kampanyaya

 

Yüksekova"da bugün eli iş tutan, diğer illerde ve ülkelerde çalışan binlerce Yüksekova Lisesi mezunun mazisiyle dolu Yüksekova Lisesi anıları canlanacak hem de akrabaları, hemşerileri ve çocuklarına ek binanın yapımı ile modern bir lise yapımına katkı sunacaklardı. Tabi kendim de bu lisenin mezunuyum. Benimle, benden önce ve benden sonra okuyan tüm Yüksekova Lisesi mezunlarına çağrı yapıyorum. Gelin anılarımızda büyük bir yeri olan Yüksekova Lisesine ek bina yapalım. Daha fazla çocuğumuza ve gencimize daha modern bir lisede eğitim görme imkânı sunalım. Yarınlarımızı aydınlatacak eğitim sürecine biz de bir mum yakarak destek olalım. Lise binasının yapımına güç verelim diyorum. 

 

Haydi Yüksekova lisesinin mezunları, çiftçiler, memurlar, tüccarlar, varlıklı halk kesimleri, Hakkari milletvekilleri, ilçenin kanaat önderleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, memurlar, öğrenciler, Yüksekovalı olup Hakkari"nin dışında yaşayan vatandaşlar, bu ülkede eğitim için trilyonları bağışlayan eğitim gönüllüleri Yüksekova"ya okul yapalım yurt yapalım. Geleceğimiz olan çocuklarımıza, gençlerimize eğitim şansı verelim.

 

Karın ve soğuğun başkenti Yüksekova"ya eğitim için siz de bir mum yakın.

 

Bu halktan aldıklarını yine bu halkın çocukları için, eğitimi için kampanyaya katılan ve katkı sunan insanların isimleri ve yardım miktarlarını her gün sitemizden takip edebilirsiniz. Bunun için aşağıda yazdığımız hesap numarasına karınca – kararınca katkılarınızı bekliyoruz.

 

Ülkemizde karın ve soğuğun baş kenti olan, güneşin ilk doğduğu Yüksekova ilçesindeki eğitime dayalı kampanya için sizler de bir mum yakın lütfen.

 

Şimdiden bağışlarınız için teşekkürler…

 

BAĞIŞ YAPACAĞINIZ BANKA VE HESAP NUMARASI:
Yüksekova Halk Bankası - Hesap No: 05000129

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Necip Çapraz Arşivi