Özgür Amed

Özgür Amed

Kurşunluyorum, O halde varım!

Kurşunluyorum, O halde varım!

**Meclis kürsüsünde "Kürtlerin bütün haklarını vereceğiz" diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geldiği Diyarbakır'da anadilde eğitim ile ilgili bir projelerinin olmadığını ve anadilde eğitimin mümkün olamayacağını söyledi.

Buda yetmedi, CNN’de çıktığı programda “Türkçe değerlidir, lakin Kürtçe değil” diyerek, Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasının nasılda çarptığını bir kez daha gösterdi. Tıp dilinde bu tür durumlara “Beyin Üşütmesi” deniyor. Özellikle Kürt hakları söz konusu olduğunda musluk gibidir bu tür hastalıktan muzdaripler. “Aç kapa, aç kapa” solunum sistemi ile beyne oksijen gönderilip, kiralık beyin taşımanın zevkine varırlar. Yani Amed’te söylenen bir söz ile İstanbul’da söylenen bir söz esasında birbirinden çok bağımsız ve habersiz. Özetle demek istiyorum ki, Arınç ve açıklamaları bir “İnception”dır. Fişi çekin gider kâbus. Yâda elektriğin gitmesini bekleyin.

**Batman Belediyesi Pazar gecesi, akşam sularında çeşitli STK üyeleri ve Sayın Ayla Akat Ata içerde iken kurşunlandı. Çok geçmeden zaten beklenen senaryo geldi emniyetten: “Aman canım sizde! Bir kurşun sıkılmış, araştırdık yakaladık. Akli dengesi yerinde olmayan bir esnaftır”…

Doğu yakasında akıl-ruh sağlığı haritası böyle iken, az daha doğuyaya kayıp Akli dengesi yerinde olanlara ne tür durumlar uygulanıyormuş görelim haberde: “Grup Yorum konserine bileti satmak 'terör suçu' sayılınca 6 üniversite öğrencisi 1 ile 13 yıl arasında ceza aldı”…

Kürdün de şansı zaten bu kadardan ibaret. Faili bellidir, ama anında DNA’sı indirilip gerizekalılık teşhisi konabiliyor. İsviçreli bilim adamların son hizmeti akıl ölçer ile iki dakikada akıl ölçebilen hizmete nail olmuş emniyet yetkilileri. Değilse bile, Erdoğan’ın tanımı olan “hassas vatandaş” devreye giriyor. O halde canımız suç işlemek istediğinde, ya da ne bilim böyle kurşun sıkmak falan gibi atraksiyonlarda mevcut ise eylem planımızda önce Emniyeti arayıp danışalım.

—Merhabalar memur bey, iyisiniz İNŞallah? (İnş kısmını bastırın ki İdris Naim Şahin’e vurgu yaptığınız ve benzer bir zekâda olduğunuz da hemen anlaşılsın, tarafınızı belli edin. Bu size verilmiş büyük bir nimettir. Sıkışırsanız saçmalayın, yine aynı kapıya çıkar)

—İyiyiz beyefendi. Buyurun şikâyetiniz neydi?

—Aman estağfurullah. Şikâyetimiz olur mu siz ve büyük devletimizden. Ben bu gece biraz sıkkınım. Borçlar da birikmiş, diyorum ki birkaç sıkayım. Tavsiye mekân alabilir miyim?

—Anlıyorum sizi. Akıl sağlığınız yerinde mi?

—Evet, iyidir.

—O halde size en yakın BDP binalarına bir göz atın. Etrafta kimse yoksa saydırın birkaç tane. Pek çok arkadaş denedi. İnsan acayip rahatlıyor. Ülke ve vatan sevgisi doluyor.

—Amaaan sabahlar olmasın! İnanın bir ferahlama hissi geldi. Bana müsaade o zaman!!

** “Sivilleşme adımlarına hız veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bir ilke daha imza atacak. Sanatçı alımı yapacak TSK, ‘vücut yapıları düzgün, fiziki görünüşü kusursuz’ bir çellist ile viyolonist alacak.” diyor haber. Artık nasıl bir ruh hali ile okudumsa “Fiziği kurşunsuz” diye okudum. Ama kanımca stratejik bir hata yapıyorlar. Şuan en çok onlara “kusursuz” heronlar, fişleme ustaları, aşağılık bataklığına batmış gazeteci kılıklı malolar lazım.

**'Psychological Science' (Psikolojik Bilim) dergisinde yayımlanan makaledeki araştırma sonuçları, çocukluğunda I.Q. (zeka katsayısı) testlerinde düşük puan alanların, ileride önyargılı olmaya ve basmakalıp ideolojilere inanmaya daha yatkın bir tablo çizdiğini gösteriyor. Yani kısacası ırkçı ve benzer protipliler bildiğin düşün zekâlılardan çıkıyormuş.

Hemen bir örnek ile pekiştirelim: “Seni de, seni konuşturanı da yok ederek, seni de, senin yapını da, bölücüler ve uzantılarını da özgürleştirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız iş bu. Çok derin’’ diyen bir insan evladı var. Alaska’nın bozkırlarında, Orta Asya’nın buzullarında oksijen soluyan, iki kilo bıyık taşıyan bir ağabeymiz. Kim ola ki? Zor soru için özür…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Özgür Amed Arşivi