Erkan Çapraz

Erkan Çapraz

Kanayan Yaramız; Muhtarlık

Kanayan Yaramız; Muhtarlık

Yerel seçimlerden bu yana bir çok köyü ziyaret ettim ve çeşitli ortamlara girip bu köylerle ilgili sorunları saptamaya çalıştım. Çok da uzak olmayan yaklaşık 5-6 köy gezdim. Bu köylerde beklediğimden çok farklı sorunlarla karşılaştım. Genelde bir köyün ya yol, ya su, ya elektrik, ya toprak sorunları, ya sağlık sorunları ya da eğitim sorunları olur diye düşünüyordum. Bu sorunların çoğu bu gezdiğim köylerde vardı ama bir sorun vardı ki bu sorun bence çok önemli olan bir sorundu: “Muhtarlık seçimleriyle başlayan dargınlıklar sorunu!”

Yüksekova civarındaki çoğu köy, bu sorundan dolayı kendi aralarında gruplara ayrılmış durumda.

Yerel seçimlerde “Muhtarlık” kriziyle başlayan sorunlar aşiretler arası bölünmeyi, aileler arası parçalanmayı beraberinde getiriyor. Tabi ki tek sorun muhtarlıklar değil en ufak bir olay bile bir köyün ikiye ayrılmasına yetmiş bazı yerlerde.

Kimi köyde, köylüler birbirlerine düşman kesilmiş gibi birbirlerinin düğünlerine gitmez olmuşlar. Bir köy ortamında, yaşlı bir amcanın dedikleri beynimde zonkladı. Aynen şöyle diyordu: “Biz muhtarlık seçimlerinde köyümüzde iki aday çıkardık, bu adaylar yüzünden köy ikiye gölündü, köyde hepimiz aynı aşiretteniz yalnız bu muhtarlık yüzünden birbirimizin yüzüne bakamaz olduk.”

“Muhtarlık, Kanayan Yaramızdır”

Bu sözleri duyduğumda hemen soru yağmuruna başladım.

Yaşlı amcaya:

-Amca peki sizin muhtar gösterdiğiniz adaylardan hangisi daha iyiydi sizce veya hangisinin tahsili daha yüksekti?”

“Valla bizim tarafın muhtar adayı okuma yazma bilmiyor ama köyde sayılı insanlardan birisidir, karşı tarafın muhtar adayı da öyle biriydi yalnız o ilkokul mezunuydu.”

-Hangisi kazandı?

“Bizim adayımız.”

-Peki muhtarınız girişken birisi midir, kaymakama veya diğer yetkililere sorunlarınızı birebir aktarabilir mi ya da aktarırken etkili olur mu?

“Zannetmiyorum çünkü Türkçe'si iyi değil!”

-Muhtarın tahsilli oğulları yok muydu?

“Var, çok girişken oğulları var”

-O zaman neden ille de o muhtar oldu, neden muhtarlığı gençlere teslim etmiyorsunuz? Oğlu muhtar olsa böyle sorunlar olmaz bence çünkü artık gençlerimiz sizin gibi düşünmüyor. İçinizde çok kültürlü ve girişken insanlar var neden onlara şans vermiyorsunuz?

“Valla haklısın ama böyle gelmiş, böyle gidecek gibi görünüyor.

“Böyle gelmiş böyle gidecek!”

Şu yukarıdaki sözü değiştirmenin zamanı çoktan geldi bence! Gerçi bunları seçimden önce yazmak gerekirdi ama milletvekilleri ve belediye başkanlarımız bir yana muhtarlarımızı seçerken lütfen biraz daha duyarlı davranalım ve artık girişken muhtarlar görev yapsın.

Yüksekova Haber Portalı olarak bazen kaymakamlığın düzenlediği toplantılara katılıyoruz, bu toplantıların bazılarına muhtarlar da katılıyor, gerçekten de halen mahallesinin veya köyünün sorunlarını dile getiremeyen muhtarlar var! Şimdi o muhtarları seçen insanlara sesleniyorum; “Lütfen bir dahaki seçimlerde sorunlarınızın peşini bırakmayan çok aktif insanlar seçin çünkü sizi o muhtarlar temsil ediyor!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erkan Çapraz Arşivi