Erkan Çapraz

Erkan Çapraz

İzzet Baysal, Bolu ve Hakkari

İzzet Baysal, Bolu ve Hakkari

"O'na göre; para iyi bir dost; savaşılması gereken bir düşmandı. O nedenle o'nu yerinde ve zamanında kullanmasını bilmek gerekirdi; "İnsan paranın esiri olmamalıdır.'derdi."

18.04.2007 tarihinde İnternet Medyası Derneği"nin İnternet Haftası nedeniyle düzenlediği toplantı için gittiğim İstanbul dönüşünde uğradığım Bolu"da gözüme ilk ilişen heykelin sahibini anlatıyor yukarıdaki cümleler. Bolu"nun taşına toprağına hizmetleriyle ismini yazdıran örnek insan İzzet Baysal"ı sizlere tanıtmak üzere Bolu"da ayağımın tozuyla bir araştırma yaptım.

Ziyaret etmek üzere gittiğim kuzenim de Baysal"ın yaptırdığı ve ismini taşıyan üniversitede okuyordu. Gayet sessiz ve sakin görünen şehirde neredeyse adımımı attığım her yerde onun ismiyle karşılaşıyordum; İzzet Baysal Üniversitesi, İzzet Baysal Tıp Fakültesi, İzzet Baysal Devlet Hastanesi, İzzet Baysal Anadolu Lisesi, İzzet Baysal Teknik Lisesi, İzzet Baysal İlköğretim Okulu, İzzet Baysal Anadolu Teknik Lisesi, İzzet Baysal Huzurevi, İzzet Baysal Tıp Fakültesi Morfoloji, 35 adet sağlık İzzet Baysal sağlık evi, İzzet Baysal Sağlık Ocağı, İzzet Baysal Acil Servis Ünitesi, İzzet Baysal Hemodiyaliz Ünitesi, İzzet Baysal Kız Yetiştirme Yurdu, İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, İzzet Baysal Anaokulu, İzzet Baysal 50.Yıl İlköğretim Okulu, İzzet Baysal Çıraklık Eğitim Merkezi, İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi, İzzet Baysal Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, İzzet Baysal Vakfı, İzzet Baysal Caddesi, İzzet Baysal Sokağı, İzzet Baysal…

Baysal"ın yaptıkları ve tüm servetini bağışladığı vakfının sayısız hizmetleri saymakla bitmez. İzzet Baysal sayesinde bugünün değeriyle 200 trilyonu bulan bir harcama ile Bolu adeta yeniden inşa edilmiş.

İzzet Baysal Kimdir?

Bolu'da 1907 yılında doğan İzzet Baysal, Mimar Sinan Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi gördü. 1931'de buradan mezun olan Baysal, Bolu'da bir süre memuriyetlik yaptı. Asıl mesleği mimarlık olan Baysal mesleğini 1943 yılına kadar yaptı, bu tarihten sonra ticarete atıldı. 1950 yılında özel teşebbüsün ilk Mekanize Döküm Fabrikası'nı kurdu. 1987 yılında İzzet Baysal Vakfı'nı kurdu.

Önce "Arkamda kimse kalmayacak. En iyisi tüm mal varlığımı 'Türk Eğitim Vakfı'na bağışlayım..." diye düşünmüş Baysal ama yeğeni kendisine karşı çıkarak, 'Neden kendi adınızı yaşatacak bir vakıf kurmuyorsunuz?' demiş ve vakıf kurulmuş. Böylelikle tüm mal varlığını bu vakfa bağışlayan Baysal"ın kurduğu bu vakıf sayesinde binlerce çocuk eğitim görmüş, binlerce hasta iyileşmiş... Bahsettiğimiz kişi kendini tamamen hayır işlerine adamış İzzet Baysal. Kurduğu İzzet Baysal Vakfı'yla bugüne kadar 20 okulu, 50 sağlık ve sosyal hizmet binasını ve bir üniversiteyi devlete bağışladı. Üniversitenin 16 binası ve donanımı için gerekli tüm masrafları ayrıca kendisi karşıladı. Bunun yanında, yüzlerce parasız öğrencinin de cebini doldurdu.

Baysal tüm bunların karşılığında bir oda dolusu ödül almış. En çok değer verdiği ödüllerden biri Bolu Belediye Meydanında dikilen heykeli… Aslında hizmetlerine bakıldığında heykelinin dikilmesinin çok yerinde bir karar olduğunu görmek mümkün.

Hakkari"den Baysal çıkar mı?

Hakkari"den ya da Yüksekova"dan heykeli dikilecek biri çıkar mı diye düşündüm Bolu"dayken. Çok da yersiz bir düşünce olmamalı. Aslında istenilse ya da zamanında istenilseydi çoktan Yüksekova"nın ya da Hakkari"nin merkezinde heykeli dikilen insanlar olurdu. Ancak aklımdan geçen kişilerin, Baysal"ın “İnsan paranın esiri olmamalıdır.”sözünü hatırladıkça neden heykellerinin dikilmediğini anlıyordum.

2000 yılında hayatını kaybeden Baysal"ın Türkiye tarihinde devlete ilk üniversite bağışlayan kişi olduğunu öğrenince Başbakan"ın Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan"a Hakkari"ye üniversite kurulması ile ilgili söylediği sözler geldi aklıma…

("Sayın Zeydan kardeşim, Hakkari'de bir bina dikeceksin, ismini Mustafa Zeydan Üniversitesi vereceksin, ben de söz veriyorum o üniversiteye açacağım")

Sizce Mustafa Zeydan isteseydi ya da şuan istese üniversite yapamaz mı? Sadece Zeydan"a indirgemek istemiyorum bu sözüm Hakkari"nin gizli zenginleri için de geçerli…

Baysal"ın yaptığı tüm hizmetler bir yana Hakkari'de sadece bir üniversite yapıp devlete bağışlayan bir Hakkarilinin heykeli neden dikilmesin?

Oldukça tutucu olan merhum Baysal"ın kişiliği, dünyevi görüşü ya da eğer olmuşsa hataları ne olursa olsun yaptıkları ve arkasında bıraktıkları onu kendisini memleketine adayan biri olarak nitelendirmemiz için yeterli sebepler.

Bir röportajında kendisine sorulan, “Varlıklı kişilere bir mesajınız var mı?” sorusuna Baysal, “Kendileri rahat yaşasınlar ama öteki dünyaya bu paraları götüremezler ki, herkes kendi ölçüsünde hayır yapsın. Bu ülkede en az benim kadar 1000'in üzerinde zengin var. Bunların yarısı, benim yaptığımın yarısını yapsa bu ülke Amerika'yı geçer. Bizde hayır işini düşünen yok. Kendi keyfini düşünüyor. Cebindeki parasını gazinoya şuraya buraya harcıyor. Bu yüzden politikacıları da hiç sevmem, çünkü onlar hep para peşindedir.”şeklinde cevap verir.

Hayatımız boyunca tanıdığımız kaç insan bir hayat boyu biriktirdiği mal varlığını kuruşuna kadar bir kente ve orda yaşayanlara bırakmıştır? İşte bu nedenle Baysal, yaşarken heykeli dikilmiş olan ender bir kişiliğe sahip.

Hakkari"den de yaşarken heykeli dikilecek kişilerin çıkması umuduyla!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Erkan Çapraz Arşivi