Bedri Çallı

Bedri Çallı

Hakkari Barosu Göreve

Hakkari Barosu Göreve

Bundan önce ilk öğretim çağlarında iken öğrenci grubu olarak gittiğim Hakkari Kalesinin bende bıraktığı izi ve o tarihlerden bu yana çıkılması yasaklandığından dolayı rahatsızlığımı sitedeki köşeme yansıtmıştım.

Güvenlik güçleri tarafından, kalenin kullanımından bu yana hemen hemen her Belediye Başkanı Hakkari halkına tercüman olmuş ve Kale’nin işgalinden dolayı rahatsızlığını dile getirmiştir. Ancak bu mücadele bu güne kadar hep cılız kalmıştır.

Dört tarafı yüksek tepelerle çevrili bulunan Hakkari il merkezinin her bir tepesinde çok sayıda gözetleme kulesi ve mevzileri bulunmasına rağmen şehrin göbeğinde bulunan ve halka ait Hakkari kalesi işgal altına alınmıştır.

1998 yılında Hakkari Kalesinin eteğinde bir vatandaş tarafından bina yapımı için açılan Temel kazısında çıkarılmış ve şu anda Van Müzesinde sergilenen stellerden bu kalenin MÖ. Binlerce yıl önce bir çok medeniyete beşiklik ettiği görülüyor. Bu stellerdeki figürler arkeologları düşündürmüş ve heyecanlandırmıştır.

Ben bir çok zaman büyüklerimden Hakkari Kalesinin arkasında çarşı olduğunu ve hatta yan yana bir çok ekmek fırının olduğu yönünde daha önce kalıntı bulunduğunu doymuştum. Bu kalede hüküm sürmüş bir çok medeniyetin araştırılması yerine tarih, turizm ve kültür açısından canlı duran bir hazine niteliğindeki bu servetin gereksiz bir güvenlik furyasına peşkeş bırakılması utanılacak bir durumdur.

Hakkari kalesinin işgal altında olmasından doyduğum rahatsızlığı yıllardır defalarca dile getirmeme rağmen gerek resmi ve gerekse halk nezdinde ciddi anlamda bir konsensüs sağlanamadığı beni rahatsız etmeğe devam ediyor.

Yaptığım araştırmaya göre buranın bağımsız bir parsel olarak Hazine-i Maliye adına tapu edilmiş ve daha sonra Belediye’nin dava açması ile birlikte buranın mahkeme kararı ile mülkiyetinin hazinede kalması şartıyla kullanım hakkı Hakkari Belediyesine bırakılmıştır.  

Yine araştırmama göre 1990’lı yıllarda buranın Dağ ve Komando Tugay Komutanlığına kira kontratı karşılığı verildiği ve sonraki aşamalarda Belediyeye kira ödenmediği gibi daha sonra özel Harekata bırakıldığı ve işgal durumu devam etmiştir.

Hakkari halkını bu kaleden mahrum bırakarak burayı kullananlar kadar zamanın Belediye yönetimi de halkı bu durumdan haberdar etmediği için bir bu kadar sorumsuz davranmıştır.

Siz bana Kale’lere sahip olan 81 il ve yüzlerce ilçenin herhangi birinde Kale ile ilgili Hakkari’nin karşı karşıya olduğu muamelenin bir benzerini gösterin ben bunu anlayacağım.

Bir taraftan ülkemizde konuşulmakta olan açılım, demokratikleşme, barış umutları ve diğer taraftan halkın gönlünde taht kurmuş bir vali’nin karar merciinde bulunmasını ben yıllardır süregelen bir hatanın düzeltilmesi adına şans olarak görüyorum.

Tarih boyunca bir çok medeniyete beşiklik etmiş Kalesinin işgal altında bulunduğu bir ilin, siz tarihi, Kültür ve Turizmi üzerine yapacağınız her girişimin dört ayağından biri eksik anlamını taşımaktadır.

Hakkari Barosu Göreve  

Evet bütün bu kadar açıklama ve hatırlatmadan sonra Hakkari halkının örgütlenebilmesi ve mücadelesini vermesi açısından bir öncüye ihtiyaç doyduğunu çok iyi biliyorum. Görüştüğüm her Hakkâri’li vatandaş en az benin kadar süregelen bu durumdan rahatsızlığını ifade etmiştir.

Tek bir eksik var, oda halkın örgütlemesine öncülük sıfatıdır. Emin olun şartlarım izin verseydi, ben bunu seve seve yapardım. Ayrıca aslında benden ziyade Hakkari halkının  bir hukuk mücadelesinin Hukukçular tarafından savunulması daha doğru olacağı düşüncesindeyim.

Bundan önce bir çok avukatımıza bu durumu anlatmama rağmen harekete geçirme konusunda başarılı olamadım. Umarım bu çağrım üzerine Hakkari Barosu ve bağlı Avukatlarımız bu mücadeleyi tıpkı vatandaşlarımızın zarar ziyan davalarında olduğu gibi başarıyla savunmaya başlarlar.

Bu ülkenin bir vatandaşı ve tüm yaşamını bu ilde geçiren bir Hakkari sevdalısı olarak kendi Kale’me çıkmamın yasak olması benim ağrıma gidiyor. Ya sizin?

Sizde benim gibi düşünüyorsanız herkesin yapabileceği bir şey var demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Bedri Çallı Arşivi