Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Gül'ün 'Ergenekon' analizi

Gül'ün 'Ergenekon' analizi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin üzerinden geçen bir yılı NTV'ye değerlendirdi.

 

'Ergenekon' Davası ile ilgili, olarak “bu konular Türkiye'de her zaman vardı. Bunların varlığını herkes bilirdi ama bu konulara değinilmezdi" cümlesini sarfetti.

 

O zaman insan ister istemez, sormak zorunda kalıyor.

 

Peki neden böyle?

 

Örneğin görevi muhtemel tehditler hakkında bilgi toplamak, önlem almak ve gerekli durumlarda ilgili makamları uyarmak olan teşkilât, meselenin üzerine gitmedi mi?

 

Türkiye Güneydoğu'da çok sayıda faili meçhul cinayetin altında imzası olan JİTEM'in kurucusu olduğu iddia edilen Veli Küçük ismini, ilk kez Susurluk kazasıyla duydu.

 

Sayın Mesut Yılmaz'ın talimatıyla Kutlu Savaş'ın yazdığı raporda da belirtildiği gibi, Susurluk'ta rol alanlar, önce PKK ile mücadeleye soyunmuşlardı; sonradan bir kısmı "menfaat çetesine" dönüştü.

 

Kazada ölen Abdullah Çatlı'nın, son telefon görüşmelerinden birini Küçük'le yaptığı belirlendi. Susurluk'un kilit isimlerinden Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın kullandığı cep telefonunun da o dönemde Giresun Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Küçük adına kayıtlı olduğu saptandı.

 

Hatta Küçük Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanı olduğu sırada bu bölgede kullanıldığı tespit edilen bu telefondan, öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın kumarhanelerinin de defalarca arandığı belirlendi.

 

* * *

 

Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı Gül Ergenekon davasını kastederek, “böyle bir davanın Türk mahkemelerine teslim edilmesinin, mahkemelerimizin açık, şeffaf, kuralları belli usuller çerçevesinde bunlara bakacak olmasının Türkiye açısından bir aşama olduğu kanaatindeyim” belirlemesini yaptı. Ve "Kimse şimdiden suçlu ilan edilemez" dedi.

 

Hukuken doğru bir tesbit, ama buna nazaran kendilerine sornak gerekir, Özel Harp Dairesi hâlâ niçin var, geçmişte hangi olaylara karıştı? Bunları bilmiyoruz.

 

Şemdinli olaylarında olayları aydınlığa kavuşturmaya çalışan, eski Van Savcısı niçin meslekten men edildi?

 

Onun meslekten menedilişinde, adalet veya adil davranış var mı?

 

O dönem dişişleri bakanlığı yapan bir şahsiyetin, o dönem adalet bakanlığı yapan bir şahsiyetin, kısaca hükümetin, hiçmi hatası yok?

 

Aslında kendilerinin bu konularıda değerlendirmesi gerekirdi. Ama Şemdinli olaylarına hiç değinmediler. Kendilerinin bu tavırlarını bir eksiklik olarak, değerlendiriyorum. Çünkü, Susurluk'la Şemdinli'yle, Ergenekon arasında fark yok esas olarak.

 

Hepimizin bildiği gibi, Ergenekon'un asıl kaynağı Kürt sorunudur.

 

Ergenekon idianamesi, “her türlü eksikliğine, teknik bazı sorunlarına ve belli bir tarafın, özellikle ve kasıtlıca önemsizleştirme, değersizleştirme çabalarına rağmen” çok ciddi bir iddianame.

 

Ergenekon gibi çetelerin Kürt meselesi gibi demokrasi sürecini doğrudan etkileyebilecek sorunlardan her zaman beslenebileceği bilinen bir realite. 

 

Dolayısıyla Kürtlerin yaşadığı alandaki cinayetler, eylemler ortaya çıkarılmalıdır. Suç işleyenin suçunun karşılığı olan cezayı alması kadar doğal bir şey yoktur.

 

Bu bağlamda Ergenekon davası, doğru yönlenirse Veli Küçük'ler, Levent Ersöz'ler vb. üzerinden JİTEM, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanmış olan illegal faaliyetler üzerine detaylı bir şekilde gidebilirse ve hatta  eski Van Valisi Hikmet Tan döneminde, Adıyaman, Van ve Hakkari yörelerinde meydana gelen illegal olaylar ve faili meçhuller aydınlatılabilirse, bu ülkenin demokrasisine hizmet eder.

 

Türkiye, ancak geçmişiyle hesaplaşarak daha vasıflı bir demokrasiye geçebilir.

 

* * *

 

Av. Erdal Doğan'ın da belirtiği gibi, neden Ergenekon iddianamesinde Hrant Dink cinayeti yok?

 

Savcıların yapmış olduğu Ergenekon soruşturması oldukça ciddi. Fakat Ergenekon davasına ve soruşturmasında tutuklu bulunan isimlere baktığımız zaman, Hrant Dink davasının üzerinde ciddiyetle durulmadığı ortaya çıkıyor.

 

Somut ilişkilendirmeye gidilmedi. Bu konuda bir çekingenlik ya da ihmal var. Dink cinayetindeki durum Malatya katliamı için de geçerli.

 

Sonuç

 

Dava kesin karara bağlanmadan kimse şimdiden hukuken suçlu ilan edilemez.

 

Buradan çıkaracağımız bir başka ders ise Ergenekon gibi çetelerin Kürt meselesi gibi demokrasi sürecini doğrudan etkileyebilecek sorunlardan her zaman beslenebileceği gerçeğidir.

 

Türkiye'de demokrasi süreci derinleştirilmeden, tam demokrasi yolunda kalıcı adımlar atılmadıkça elde edilen hiçbir kazanç garanti altında değildir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi