Necip Çapraz

Necip Çapraz

Erdoğan ne verdi? Ne aldı?

Erdoğan ne verdi? Ne aldı?

*Başbakan Erdoğan beraberinde, Adalet Bakanı Çiçek ve İçişleri Bakanı Aksu ani bir karala Hakkari"ye geldiler.Hakkari iline yapılan bu  ani ziyaret şaşkınlık yarattı. Hatta Başbakan"ın konuşma yapacağı anonsları yapılırken bile “Gerçekten Başbakan gelecek mi, konuşacak mı?”soruları hep soruldu.Ta ki Başbakan Mikrofonu eline alıp halka hitap edene kadar.

*
Halkın ve güvenlik güçlerinin moralini yükseltmek anlamında, yığınla sorunların yaşandığı Hakkari iline yapılan gezi, tüm Türkiye"de olduğu gibi Hakkari genelinde de tartışma konusu oldu.

Başbakan Erdoğan'ın, Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari"de yaptığı açıklamalar, daha önce yaptığı açıklamalardan öteye gitmedi. Kamuoyu çokta farklı bir şey duymadı. Fakat Başbakan ve beraberindekilere halk çok şey söyledi, ellerine değişik konuları içeren dilekçeler verdi. Umarız halkın beklentilerine cevap olunur.

 


Gergin geçen günün ardından yine halk uzun süre işinden oldu. Çünkü Başbakan"ın gelişi ile ilgili yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Özelikle hükümet konağı ve resmi dairelerde işi olanların uzun süre işleri aksadı.

Başbakan ve beraberindeki heyetin halk üzerinde bıraktığı izlenimler ve halkın bu heyet üzerinde bıraktığı izlenimler nelerdir kısa bir göz atalım.

*İki önemli bakanla Hakkari ziyareti daha çok,  yargı ve güvenlik konusuna önem verileceği insanların düşündüğü bir noktaydı.

Ekonomi ve sınır ticareti konusunda Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen"in daha önce Yüksekova"da vaat vermeden ve sadece gümrük binasını açmak için geldiği daha unutulmadı.

*Gezide kırmızı çizgiler tekrar tekrar anlatıldı.

Başbakan"ın belki Hakkari"de birinci gelişinde de tekrarladığı sözleri; 3 kırmızı çizgi olan etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçilik olduğunu belirtti.

Bu sözleri Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari il merkezinde altını çizerek belirtti. Herkesi farklı kimliklere saygı göstermeye çağırdı.

“Kürt, kürdüm diyecek"

Bu güne kadar sıkıntı olmayan bir noktaya neden şimdi değinme gereğini duyduğuna şaşırıldı. Daha önce Diyarbakır"da “Kürt sorunu benim sorunumdur.”demişti. Acak bu sözlerin arkası gelmemişti. Yoksa İbrahim Tatlıses"in Kuzey Irak"taki konuşmalarından mı etkilenmişti...?

*Başbakan"ın tekrarladığı sözlerden biri de “Bazıları puslu havayı sever.” sözünü Hakkari genelinde yaptığı üç konuşmasında da tekrarladı.

* “Vali İstifa!”(slogan)

Yaptığı üç yerdeki konuşmada da sözleri sık sık “Vali istifa” sloganları ile kesilince; “Sloganlarla ülkeyi idare etmeyi sevmem!” ve “Bu kanıya nerden varıyorsunuz?”, “Bu pankartları ne çabuk yazdınız!”, “Biz icraatımızla ülkeyi yönetiyoruz.” gibi sözlerle protestolara cevap mahiyetinde sözler kullandı.

Ayrıca soruşturmanın hem adli hem de idari olarak devam ettiğini belirten Başbakan; acaba Vali veya başka idareciler hakkında idari soruşturma mı var? Sorusunu akla getirdi
.

“İdari”
soruşturmayı içeren cümleyi sık sık kullandı.

“Çetelerin üstü kapatılmasın!” (pankart)

Yakalanan üç zanlıdan, iki zanlının tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması; kamuoyunda olayların üstü kapatılacak kuşkusu devam etmektedir.

Özellikle tutulan askeri avukatın Van ilinden helikopterle Hakkari ve Şemdinli"ye götürülmesi kuşkuyla karşılandı.

* “Erdoğan şaşırma bizi dağa taşırma!”(slogan)

Özellikle bu patlamalardan sonra Hakkari"de dillenen bu slogan Başbakan"ın Yüksekova gezisinde de göstericilerin gündemindeydi. Bu slogana; yargı süreci, meydana gelen patlamalardan meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan sonraki gerginliğin sebep olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca göstericilere şiddet uygulanması ve yargılama sürecine olan güvensizlikten de insanların çaresiz kaldığı için dillendirildiği  de tahmin ediliyor.

*Vali"nin morali iyi görünmüyordu.

Olaylardan dolayı günlerdir göstericilerin “Vali istifa” sloganlarının Vali"de bir moral bozukluğu oluşturduğu tahmin ediliyor. Özellikle göstericileri dağıtmak ve göstericileri sağ duyuya davet etmekte devamlı destek aldığı belediye başkanları hakkında bir ulusal gazeteye verdiği demeçte, eleştirdiği ve daha sonra teşekkür ettiği belediye başkanlarının da tepkisini almıştı.

*“Başbakan iki bakanla geldi ama icraat nerde?”

Halk; Başbakan"ın iki bakanla Hakkari"ye gelmesi önemsendi ancak; “…icraat nerde?” sorusu hep soruldu.

*Bazı insanlar da, Başbakan Recep Tayip Erdoğan"ın Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ile gelmesini huzur ve güveni hızlandıracağını tahmin ederken; olayın üstünün bu aşamadan sonra örtülemeyeceğini belirttiler.

*Başbakan"ın sözlerinin kesilmesine bir çok insan tepkiliydi.

Başbakan konuşurken her konuşmasında bir gurubun slogan atması bir çok vatandaş tarafından hoş karşılanmadı.

*Her ne kadar Başbakan kalabalık bir kitle tarafından karşılanmadıysa da, halk başbakanın bu gezisini olumlu karşıladı ve bundan sonra huzura olan umutlarına katkı sundu.

* “Başbakan neden başsağlığı dilemedi?”

Halkın; 5 kişinin ölümü, 100"yakın yaralanma ve bir çok işyerinin zarar gördüğü Hakkari" de Başbakan tarafından “başsağlığı, geçmiş olsun” sözlerinin söylenmemesi dikkatlerden kaçmadı.

* “Bombalar altında eğitim istemiyoruz.” (pankart)

Başbakan Şemdinli Cumhuriyet ilköğretim okulunu da ziyaret etti. Özellikle konuşmalar esnasında “Bombalar altında eğitim istemiyoruz.” sözleri ise ister istemez insanların dikkatini eğitime de çevirdi. Son bombalama olaylarından sonra okula gitmeme ve ya öğrencisini okula göndermeme boykotları da hızla çoğalmaya başladı.

* “Ben Yüksekovalı iş adamlarına, kardeşlerime sesleniyorum: niye Yüksekova"da yatırım yapmıyorsun? Gel burada bir tesis kur.”

Başbakanın bu sözlerine bazı iş adamları “Bizim can ve mal güvenliğimiz yok. Daha önce kurduğumuz tesisler, iş yerleri  bombalandı. Birileri adına haraç istendi, tehdit edildik. Bu konular çoğu zaman basına da yansıdı.” Yorumunda bulundular.

*AB"nin birlik ve beraberliğimizi pekiştireceğini tahmin ediyoruz. Huzurun ve kardeşliğin hakim olduğu bir ülkede yaşamanın zamanı gelmedi mi?

*Erdoğan Başkanlığındaki hükümetten Hakkari halkı icraat bekliyor. Hakkari artık siyaset adına verilen vaatleri istemiyor. Bu hükümetin geldiğinden beri her defasında verdikleri çeşitli vaatleri halkta güvensizlik yarattı.

*Bu geziyle Başbakan Hakkari"ye ne verdi? Başbakan;halkın protestoları, dilekçeleri ve bizzat konuştuğu sivil toplum örgütleri, belediye başkanlarından ne aldığı önemlidir.

Yaşanan karşılıklı etkileşimden başbakan, olayların yarattığı psikolojiyi mutlaka algılamıştır. Dolayısıyla Başbakan Erdoğan"ın bu geziyle, ne verdiği ve ne aldığı önemli bir sorudur. Yapılan gezinin ilde olumlu bir hava yaratıp yaratmadığı da önümüzdeki günlerde belli olacak.

*Bu arada Şemdinli olaylarında hayatlarını kaybeden, Metin Korkmaz, Ali Yılmaz ve Yüksekova olaylarında hayatlarını kaybeden Ergin Mengeş, İslam Bartin, Abdulhaluk Geylani"ye Allah"tan rahmet ve kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi