Bedri Çallı

Bedri Çallı

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Hakkari mitingi

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Hakkari mitingi

Büyükler 12 Eylül İhtilalını hatırlar, gençlerin ise yazılan kitap ve makalelerden çok iyi bildikleri gibi, Kenan evren komutasındaki askeri cunta korku salmaya ve halkı bu şekilde sindirmeye çalışmıştı. Nitekim bunu başardığını 1982 yılında yaptığı referandumla kanıtlamış oldu.

Referandumda oy kullanmayanların beş yıl süreyle seçme ve seçilme hakkından mahrum bırakılacağı, seçimi boykot etme hakkının vatandaşa tanınmadığını, Kenan Evren’in Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi vb. taleplerini ortaya koymuşlardı.

Zaten geçen iki yıl boyunca gözaltına alınınlar, mahkum veya idam edilenler, işkence görenler  ve takip edilenler olarak daha bir çok yöntemle halk zaten sindirilmişti.

Kısacası bütün bu yapılanların ardından o gün %91 evet oyu ile halk tarafından yapılan referandumun halkın gerçek vicdanını ne kadar yansıttığı Kenan Evren’in ölümü sonrası gözler önüne serilmiş oldu.

Sanıyorum bu gün tarih tekerrür ediyor galiba. Tabiki tek fark var. O gün askeri cunta, bugün ise diktatörlük yolunda ilerlemeye çalışan, bunu da baskı, hakaret ve şantajlarla yapmaya çalışan sivil bir güç var. Bu gücün başında ise Saddam, Kaddafi , Esat yolunda ilerleyen, hırslı, acımasız, kindar bir zat var.

Yanlış hatırlamıyorsam Başbakanlığı döneminde Hakkari’ye iki kez geldi ve her iki kez de GKK, memur ve eşleri, öğrenciler vb. gruplar valilik ve askeriye emriyle miting alanına getirilip, herbirinin eline bir parti flaması vererek miting yaptılar. Ama o mitinglere gönüllü yada partili olarak katılan yoktu. Bu nedenle Hakkari’ye karşı olan kinini hiç unutmaz.

Her geldiğinde Hakkari halkı şahsında Kürt halkına, Kürt siyasal mücadelesinde yer alanlara hakaret etmekten geri kalmamıştır.

26 Mayıs 2015 günü Yüksekova hava meydanının açılışını gerçekleştirmek üzere ilçeye gelecektir. Burada enteresan olan şey ise seçime kısa bir süre kala bu açılışı Başbakan ile birlikte yapmasıdır. Yani esas geliş nedeni AKP için oy istemektir. İkinci amacı ise HDP’nin kalesinde HDP’lilere ve Kürt mücadelesinde yer alanlara hakaretlerde bulunmaktır.

Bu açılışta yapacağı konuşmada öyle tahmin ediyorum ki Cumhuriyet tarihi boyunca tüm illerle kepçe ile verdikleri halde, Hakkari’ye kaşıkla veren Türkiye Cumhuriyeti ve hükümetlerinin bu hatadan vazgeçtiğini göstermek adına vaatlerde bulunacaktır.

Öyle tahmin ediyorum ki konuşmalarında Yüksekova’ya il yaptırma ve yine Yüksekova’da üniversite sözü verecektir. Bu tamamen benim tahminimdir. Başka şeylerde olabilir.

Fakat Yüksekova halkı şunu çok iyi biliyor ki, onlar kimin malını kime veriyorlar. Cumhuriyet tarihi boyunca mahrum ve yoksul bırakılmış ilimiz veya ilçelerimize verilecek imkanlar,  yıllar önce verilmesi gerekiyordu. Bu hizmetler ve daha çok misliyle zaten bu halkın hakkıydı.

Onlara uyarım şudur. Siz misafir olarak gelip açılışlarınızı yapıp dönerseniz, kazanmazsınız ama bir miktar oy alacaksınız. Şayet siz Kürt halkına, Hakkari halkına ve bu halkın öncüleri ve önderlerine hakaretler yağdırıp tehdit, hakaret veya şantajlarda bulunsanız burada alacağınız oyları da kaybedeceksiniz. Çünkü bu halk küçük düşürülmeyi ve hakaretlere asla boyun eğmez ve sinesine çekmez.

Hakkari valiliği tarafından kurumlara bu açılış ve mitinge katılımın zorunlu olduğu yönündeki yazılı talimat, ayrıca tüm mahalle ve köy muhtarlarına, GKK’lara talimatların gittiğini biliyorum belki öğrenci ve başka kesimlere de talimatlar verilmiş olabilir.

Bu durum çok enteresandır, hele hele diğer muhalefet partilerinin bu kanunsuzluğu dile getirmeyişleri yargı mensuplarının buna sessiz kalmaları daha fazla enteresandır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkından binlerce memura maaş ödeyeceksin ama onların topluma ve ülkeye hizmet vermeleri yerine bir partiye mesai harcatacaksın. Bunun adı israf ve haksızlık değil de nedir.

Televizyon başlarında Cumhurbaşkanı  sayın Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 26/05/2015 tarihinde Hakkari ili Yüksekova ilçesinde gerçekleştirecekleri açılış, miting ve konuşmalara muhatap olan kitle, yani katılımcıların AKP’li veya gönüllü katılımcılardan oluşmayacağını belirtmek istiyorum.

Orada bulunacak olan tüm katılımcıların devlet gücünü kullanan Hakkari valiliğinin talimatları sonucu, ekmeğinden olma endişesini taşıyan vatandaşlarımızdan oluşacaktır. Bu nedenle onların da anlayışla karşılanması gerektiğini düşünüyorum.

Tekrar ediyorum televizyonda bu mitingi izleyen vatandaşlarımız yanılmasınlar, orada bulunacak olan vatandaşlarımız, kendilerine verilen bir emri uygulayacaklardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedri Çallı Arşivi