İbrahim Genç

İbrahim Genç

Cemaat Halk Partisi (CHP)

Cemaat Halk Partisi (CHP)

Türkiye gibi kompleks ve girift bir yapıdaki ülkelerde siyaset, sadece siyaset değildir. Dolayısıyla böylesi ülkelerde siyaset, elinde uzun çubuğuyla ipte durmaya çalışan cambazın ta kendisidir. Çünkü çok dilli ve dinli bu coğrafyada sadece ağır basan yöne yüklenmek de diğer tarafa yüklenmek de kaybettirir. İşte böyle bir kısırdöngü için devreye siyasi akıl girer. Yani açık veya gizli bazı oyunlara başvurmak; var olanı sansürleyip bir nevi bir ilizyonla paçayı kurtarmak…

Türkiye’de bu tür bir siyaset öyle bir güzel işliyor ki para da ediyor. İktidar için her şey yapılabilir ya da iktidarı devirmek için de… Bir ayarı yoktur ülkenin. Din, millet ve bayrak adına her şey suistimale açıktır bu coğrafyada. Daha masallar diyarından çıkmamış, ninnisinden kesilmemiş halk da her zaman bunlara inanmak zorundadır. Çünkü korkutulmuştur; fetiş siyasetinden bir türlü kendi ideal düşüncesini bulamaz. Bulsa da reddeder bunu…

Cemaat’in Kapitalist Politizmi

Dolayısıyla Gülen cemaatinin yıllardır zaten bildiğimiz ama son haftalarda iyice deşifre olmasıyla ortaya çıkan gerçeği, halkın dini ve milli duygularının sömürüldüğünü kanıtlar niteliktedir. Oysa Cemaat ısrarla siyaset ve para işlerinden uzak olduğunu dile getirip “euzübillahimineşşeytanirracim ve'siyase” çekiyordu.

Buna rağmen ortaya çıkan ses kayıtlarında bizzat Fethullah Gülen’in şirketleri okyanus ötesinden nasıl yönettiği ve olumsuz durumları dengelemek için güç odaklarına nasıl yaklaşılması gerektiği gerçeği ortaya çıkıyordu. Aynı şekilde Gülen’in Amerikan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinden Joe Parkinson’a verdiği röportajdaki üslubu da tam bir siyasetçi üslubuydu. Olayları ele alış biçimi ve AKP’yi değerlendirmesi bir siyasetçinin tüm stratejik hamlelerini içinde barındırıyordu.

Bu röportajda öne çıkan nokta Gülen cemaatinin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile ittifak yapıp yapmayacağına dair soruydu. Muhabir, Gülen’e “Medya içerisinde birçok destekçiniz son haftalarda CHP ile ilgili daha pozitif bir tutum sergiliyor – gelecek seçim sürecinde CHP ve Hizmet arasında bir ittifak olabileceğine inanıyor musunuz?” sorusunu soruyor. Bu soruya karşılık Gülen’in açıklamalarından klasik tarzda bir ittifakı reddettiği anlaşılıyor. Ki Gülen, AKP ile de bir ittifakları olmadığını ve sadece demokrasi, özgürlük vb. değerler temelinde bir destek sunduklarını söylüyor. Tabii Gülen üslubundan AKP’yi desteklemeyeceği anlaşıldığı gibi birçok basın organı da Gülen’in yaklaşımını “Gülen CHP’ye hayır diyemedi” manşetiyle gördü. Ki röportajın sonunda Gülen’in kullandığı “Fırsatlar sunulduğunda Hizmet üyeleri diğer vatandaşlar gibi kendi değerleri çerçevesinde kararlarını verecektir.” ifadesi de Cemaat’in bir ittifak arayışı içinde olduğu şeklinde yorumlanabilir.

CHP’yle İttifak Mümkün müdür?

Türkiye siyasetinde her şey mümkündür. Özellikle CHP ve Cemaat’in siyasal tarihi de bu tür bir stratejik ittifakın olacağını bize söylüyor. Çünkü siyasette her ne kadar zıt uçlar gibi görülseler de “Erdoğan’ı devirme” planında ortaklaşarak bir araya gelebilirler. Cemaat bu yöntemi, ayakta kalabilmek ve üzerindeki baskıyı azaltabilmek için darbeleri destekleyerek kullandı. CHP de hiç hazmetmemesine rağmen Kürt coğrafyasında tutunmak için Kürt hareketinden gizli saklı taleplerde bulunmuştur. BDP’li vekil Sırrı Sakık’ın “CHP bizden 20 militan vekil adayı istedi” sözlerini sanırım hatırlıyorsunuz. Bunu geçtim, daha geçen haftalarda İstanbul belediye başkanlığı için CHP’nin HDP ile yaptığı görüşmede CHP’nin gizli bir ittifak teklif ettiği ortaya çıktı.

Bunların yanı sıra 17 Aralık operasyonundan önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Gülen’e yakın kuruluşlar tarafından ABD’ye davet edilmesi, orada kendisine basına kapalı olarak verilen brifing acaba neyin nesi? 17 Aralık operasyonundan birkaç gün sonra Kılıçdaroğlu’nun ABD’nin Ankara büyükelçisiyle görüşmesi acaba bir CHP-Cemaat işbirliği için yapılan bir aracılık mıydı? Bütün bunlar tartışılabilir; ama görüldüğü üzere Cemaat, bu baskıdan kurtulmak ve devlet içindeki omurgasının kırılmaması için ve CHP de AKP’den ebediyen kurtulmak için bir işbirliğine gidebilirler.

Tüm bunların sonunda Gülen cemaati, herkesin kendisine tavsiye ettiği üzere siyasete girip farklı bir parti de kurabilir. Belki de bu partinin adı “Cemaat Halk Partisi (CHP) olur. Seçimlerde iki tane CHP olur ama Gülen’in CHP’si de Kılıçdaroğlu’nun CHP’si de ancak AKP’yi zayıflatır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İbrahim Genç Arşivi