Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Başkanlık ve yeni Anayasaya ihtiyacı

Başkanlık ve yeni Anayasaya ihtiyacı

Halk olarak geleceği düşünelim, gelecek için irade gösterelim. İnternet çağında yaşayan Kürt çocuklarını ağaçların bile yeşermediği yalçın dağlarda Türk savaş uçaklarının önüne atmak Kürtlerin kaderi olmamalıdır. Türkiye'de Kürt sorununu çözmek için askeri ve siyasi bir irade mevcuttur. Halkımın yakında mutlu ve huzurlu yarınlara ulaşacağından hiç şüphe etmiyorum. 

Günümüzde Kürtsüz bir Ortadoğu mümkün değil, çünkü Kürtler, Ortadoğu’da önemli bir potansiyel, dinamik, siyasi, askeri ve ekonomik bir güçtür. Şiddeti ise Ortadoğu’da hep ikiyüzlü, korkak ve zalim insanlar tarafında yaratılıyor. Bu bağlamda PKK’den temennim tarihten ders alması, siyasi ve askeri hatalarını, kabullenmesi, görmesi ve artık düzeltmesidir. TBMM’sine girmiş olan Kürtleri lütfen rahat bırakın, akıllı siyaset yapsınlar, sorunu siyasi olarak sivil arenada çözsünler. Yoksa sorun sizlerin yöntemi olan silah ve kısır ajitasyonla internet çağında çözülmez. 

Çözüm sürecinin Türkiye’de devam edebilmesi için, bu bitmeyen çamurlu savaşa taraflar kalıcı olarak derhal son vermelidir.

Hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı var. İcrayı ikiye bölemeyiz, tek bir başkan tarafından Türkiye yönetilmelidir.  Doğrusu 1 Kasım 2015 seçimlerinde halkımızın vermiş olduğu en önemli mesajlarından biri de, milletimizin bugün itibariyle yeni bir anayasa beklentisi içinde olmasıdır. Türkiye’deki idari sistem daha iyi nasıl işler hale gelebilir, sorusuna halklarımız cevap aramaktadır. Bu bağlamda yürütülen siyasi tartışmanın Başkanlık sistemi üzerinden yapılması da aslında çok doğaldır. Bu tartışma zaten milletten bağımsız düşünülemez. Bunun mekanizması referandumsa meclis gerektiğinde referanduma’ da gitmelidir. 

Halklarımız Başkanlık sistemiyle yönetilen, en az yedi en fazla on iki bölge belediye başkanlığından oluşan yeni bir idari yapılanmayı arzu etmektedir. Böyle bir idari sistemde Kürt sorununun da kökten çözüleceğine şahsen inanmaktayım.

HDP başkanlık sistemi konusunda AK-Partiye yeşil ışık yakmalı ve hatta destek olmalıdır. HDP’in önemli taleplerini ise iktidar Anayasa değişikliği ile çözmelidir. Dolayısıyla HDP iktidara Kürt sorununun çözümü için reçete sunmalıdır. HDP için şahısların TC’ye Başkan olup olması şimdiki siyasi areneda belirleyici siyasi tavır olmamalıdır. Başkanlık sisteminin ülkeye gelip gelmemesine, kimin başkan olup olmamasına direk demokrasilerde referendum sonucu halk karar vermelidir halk, başkası değil.

Bilvasıta bu bağlamda bence Başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi için referanduma gidilmelidir mesajı halkımız tarafında zaten 1 Kasım 2015 seçimleriyle verilmiştir. Buradaki temel gerekçe Türkiye’de işleyen sistemin en etkin hale getirilmesi meselesidir. Dolayısıyla halkın bu talebi HDP tarafından da ciddiye alınmalıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi bu durum herhangi bir şahısla ilgili bir hususta değildir. Bazen birtakım çevrelerin iddia ettiği gibi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi geleceğiyle ilgili bir hesabı da hiç değildir, zaten zatı alilerinin böyle bir şeye ihtiyacı da yoktur. Bu gerçeği artık hepimizin kabullenmesi gerekir kanaatindeyim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi