Bedri Çallı

Bedri Çallı

Bağışlı da Ağaç dikim töreni

Bağışlı da Ağaç dikim töreni

Geçen hafta Valilik, Çevre İl Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü ve Bağışlı Köyü Muhtarı iş birliğiyle Bağışlı köyünde Ağaç dikme töreni yapıldı. Hakkari Valiliği tarafından yapılan davete kurum- kuruluş yöneticileri, il genel meclis üyeleri, bazı sivil toplum örgütü yöneticileri ve köy sakinleri iştirak etmişti.

Katılımcılar ilk bahardan kalma sağanak bir yağmur yağışı altında çok güzel bir yarım gün geçirdi. Kız Meslek Lisesi halk oyunları ekibi giydiği renga renk denmesi mümkün olmayan mat renkli mahalli giysilerle, çok keyifli bir halk oyunu davetlilere izletti. Bazı nedenlerden dolayı olacak ki, bazı renk giysinin kullanılmadığı belli ediyor ve bu nedenle daha canlı bir görüntünün önü kesildiği anlaşılıyordu.

Köy muhtarı ve köylüler tarafından büyük emeklerle yapılan o leziz yemekler sağanak yağışa rağmen davetliler tarafından afiyetle yenildi. Yemeklerin tadına duyum olmadığı gibi, muhtar ve köy sakinlerinin ikram için harcadıkları çaba ve gösterdikleri ilgi misafirleri ziyadesiyle memnun ediyordu. Aslında onların misafirlerine gösterdikleri ilgi, Hakkari’nin geleneksel misafirperverliğiydi ve onlarda onu yaptılar.

Köy Hakkında bazı bilgiler:

Bağışlı köyü nahiye olarak bilinirdi, Yüksekova ilçesinin il yapılması çalışmaları esnasında, Bağışlı köyünün ilçe olabileceği tartışılıyordu. Van - Hakkari kara yollarından tahminen 5 km. sapma sonucu köye varılır. Yani ulaşımı gayet kolaydır. Köyün 250 aileden oluştuğunu tahmin ediyorum.

Hakkari Meslek Yüksekokul Müdürü Sayın Tahir YAŞAR, milletvekili adaylığı için Ankara’da olması nedeniyle törende yoktu. Tahir beyin o çevre köylerden birinden çıktığı ve bu bölgeden olması nedeniyle özel ilgisini biliyorum.

Aynı zamanda Bağışlı için önemli bir çaba içerisinde olan yine bu köyün sakinlerinden, ama şu anda Ankara’da ikamet eden fakat köyünden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Nurettin AYDIN da yoktu.

Aynı şekilde sanatçı Aydın AYDIN yine bu köyden çıkmış, şu anda İstanbul’da yaşamakta, fakat ailesi halen bu köyde oturmaktadır. Köyün Muhtarı Halil bey, Aydın AYDIN’ın kardeşidir. Aydın bey bu törene iştirak edememişti.

Bu köy ve halk arasında kevij olarak bilinen 4 tane muhtarlığın bir özelliği var. Bütün insanlar aslında memleketini, beldesini ve köyünü sever, ama bunlar kadar olması çok güç. Onlar gerçekten beldelerine aşıklar ve başka yere de gitseler kendi topraklarından kopmazlar.

Yapılan törenin bir kısmını ve köy hakkında biraz bilgi verdikten sonra törenin diğer kısmına geçmek istiyorum:

Ağaç dikme töreninin açılış konuşması, Köy muhtarı Halil AYDIN tarafından yapıldı. Halil AYDIN köyde yapılmakta ve yapılması gereken hizmetlerden söz etti. Muhtar fırsat bu fırsat dercesine tüm ihtiyaçlarını sıraladı. Düzgün bir tarzda konuşmasını tamamlayarak muhtarlığa yakıştığını ispatladı.

Ardından söz alan Çevre ve Orman İl Müdürü Ayşe OKAY Orman ve ağaçlandırmanın öneminden söz ederek proje ile ilgili bilgiler aktardı. Konuşmasına Atatürk’ün fidan dikimine verdiği önemden söz ederek, bu fidanların yıllar sonra ülke savunmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Daha sonra Hakkari valisi Sayın Ayhan NASUHBEYOĞLU kürsüye davet edildi. Sayın vali Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan Zap vadisi çok amaçlı Rehabilitasyon ve Erozyon kontrolü uygulama projesi kapsamında gerçekleştirilen bu projenin dört farklı köyde uygulanacağını belirtti.

Sayın vali, geçen yıl ve bu yıl dağıtılan ceviz ve meyve fidanlarının sayıları ile ilgili bilgiler aktardıktan sonra fidan dikimine geçildi.

Yorum :

Sayın Vali; Fidan dikimi esnasında Tema Vakfı İl Temsilcisi ile birlikte bir fidan dikmek istediğini belirtti. Birlikte fidan dikerken, sayın vali “bu tür faaliyetlerde Tema Vakfını daha fazla yanlarında görmek istediğini” ifade etti. Ben de cevaben “sayın valim bu bizim elimizde değil, görmek istenen her yerde varız” dedim.

Bu arada elimizde bir proje olduğunu ve başlayabilmek için kendilerinin desteğine ihtiyaç doyduğumuzu belirttim. Projeyi özetle anlatmaya çalıştığımda ise sayın valimizin ilgisiz kaldığını ve hiç dinlemediğini gördüm. Anladım ki sayın valimizin söylediği bu sözde samimiyet yoktu.

Hele hele sayın valimiz ve siz sevgili okuyucularım, bundan önceki yazılarımda ağaçlandırma ile ilgili yaşadığım sorunları bilirsiniz. Projelerimizde destek yerine sürekli köstekle karşılaştık. Bunların bir çoğunu halen yaşamaktayız ve bir çoğundan sayın valimiz haberdardır.

Bağışlı köyünde gerçekleştirilen ağaçlandırma ve sayın valimizin sözünü ettiği Rehabilitasyon ve Erozyon kontrolü ile ilgili proje ve dağıtılan fidanlar ile ilgili hizmeti küçümsediğimi hiç kimse düşünmesin, elbette değer veriyorum. Tabiî ki önemli bir hizmettir.

Ancak her zaman söylüyorum; başka illerde sıradan olan hizmetler neden ilimizde olduğundan daha büyük gösterilmeye çalışıldığına bir türlü akıl erdiremiyorum. Acaba bu tür hizmetler Türkiye’nin başka ilinde hiç mi yapılmıyor. Sormak istiyorum, Çevre ve Orman Bakanlığı fidan alımı için sadece Hakkari’ye mi para gönderdi. Bunu merak ediyorum. Sadece Hakkari’ye gönderilmiş ise törenin günlerce sürmesini ben anlayışla karşılarım.

Bir zamanlar Milli Piyango çekilişinin Hakkari tarihinde ilk defa Hakkari’de gerçekleştirildiğini zamanın valisi övünerek anlatıyordu. Ben bu çekilişin Hakkari’ye ne kazandırdığını sorduktan sonra, bunu tekrarlamaktan vaz geçtiler.

Hizmetleri küçümsediğimi sakın düşünmeyin. Ancak bu kadar sorunun yaşandığı ilde sıradan ve yapılması elzem olan çalışmaları taktimini abartılı olarak gördüğümü belirtmek istiyorum.

Hakkari şehir merkezi etrafının ağaçlandırılabilmesi için bir haritanın gerçekleştirilmemesi durumunda, ilimizi idare edenler sakın başarılı olduklarını bana anlatmasınlar.
07.05.2007 Bedri ÇALLI [email protected] [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedri Çallı Arşivi