Özgür Amed

Özgür Amed

Babam, Nuçe Tv ve Remezan Abê

Babam, Nuçe Tv ve Remezan Abê

Geçenlerde sabah gürültü ile uyandım. Geleneksel baba hışmına uğrama ve uykuyu madara etme günlerinden birinde idik. Gerçi suç benim! Genelde TV odasında yatıyorum. O sabah babam kalkıp erkenden TV açıp haber falan dinlemedi. Evimizin fertlerinden biri haline gelen ve bazen annemden daha çok gördüğüm “Çanak Anten” tamircisi Remezan Abê evimizde idi yine. Ve babam ile TV başındaki patırtıları yüzünden gözümü açmıştım.

Remezan abê hakkaten ilginç biri. Köyümüz yakılınca Amed’e göç eyledik. Hema söyle 20 yıldır buradayız. Geldiğimiz günden beri düzenli olarak hayatımıza giren ve yine 2 haftada 1 olmasa da ayda bir düzenli olarak gördüğümüz tek insan Remezan abêdir. BM Güvenlik Konseyi bile bu kadar düzenli toplanıp görüşmüyorlardır herhalde. Kürt siyasetinde özellikle medyaya dair her gelişmenin sonucu olarak Kurdistan’da dengeler alt üst olur. Yeraltı bir “Med, Roj Tv Çanak Anten” sektörü var. Kapandıkları zaman sevinçten uçan ve yeni kanalı dört gözle bekleyen binlerce ustadan bahsediyorum. İşte bizim Remezan Abê’de bu gelenekten gelen ve asırlardır bizim evi sömüren TV ustalarından biri. Kendisi Hamurabi kanunlarından beslenen, Karl Adolf Eichmann’ın sıradan kötülüğünü bünyesinde taşıyan ve Kürt Tv kanallarını ne hikmetse tek tuşa dokunarak bulabilen bir malmîratör…  

Remezan abêye tekrar gelecem, lakin önce o sabah yine geldiğine değinmem lazım. Bildiğiniz üzere şu aralar son haber kanalımız Nuçe Tv 2 ay ceza aldı ve ekran karardı. İşte benim babamın bu 2 aylık cezadan haberi yok. Evimizin haber koordinatörü ve analisti anam da saolsun bu durumu kendisine bildirmeyince; o kanal bozuldu sanıp Remezan’ı çağırmış. Remezan ki Güney Afrika’da bir çanak anten kırılsa, kelebek kanat çırpsa haberi olan adam; ama hiç çaktırmıyor. Eve gelmiş, uğraşıp duruyor. Frekans, ses ve başka bir iki tabir kullanıp duruyor. Yani biraz daha uğraşsa Nuçe Tv’yi geri getirecek ve tarihe geçecek. Babamda yanı başında olan biteni ibretle izliyor. Arada “hmmm” diyor.

Durun hele. Daha bitmedi!!!

Evde 2 tane TV var. Bir türlü emekliye ayrılmayan bir TV’mizde arka odada öyle yalnızları oynuyor. Marquez’in hüzünlü kanalları modunda takılıyor. Bu uyanık Remezan her gelişinde illa buna da göz atıyor. Diğer TV’nin kumasıdır ya gere buna da göz ata, yemini vere ve öyle gide… Remezan, kapitalist modernitenin çarkını ve dezgah tarzlarını çözdüğü için evde düalist bir tutum sergiliyor. Tamir etmesine ediyor ama gelecek sefer gelme işini de sağlama alarak öyle evden gidiyor. Bunu nasıl yapıyor peki? Kolay… Örneğin Nuçe Tv’de sorun mu var? Gelip onu hal ediyor ve diğer TV’nin Sterk Tv’sini bozuyor ya da renklerini değiştirip siyah beyaz yapıyor. Garip garip ayarlar çekiyor, evden çıktıktan 2 saat sonra TV otomatik bomba gibi inliyor ve ayarları şewş oluyor. E yapılacak şey bellidir: Remezan’ı çağırmak…

Remezan’ın bu dürüst ve ahlaksız ticaret anlayışı ile dansımız devam ediyor. Babamın kendisine yedirdiği paralar ile 2 evladını özel üniversite de genetik okuturdu. Bi şeref û telaq rahatça okutabilirdi… Babam mağdur olan “milyonlardan” sadece biri. Rus organ mafyası bile bizim bu ustalardan daha insaflı ve iyi. Anne ve babalarımızın her şeyi o kanallar. Bunu bilen ve psikolojik hareket ile üzerlerine karabasan gibi çöken bu ustalar inisiyatifini kınıyore… Şiddetle hemde!

Peki ne yapmalı?

DTK’dan bu duruma bir standart getirmesi konusunda çağrı yapmak istedim bir ara ama kime danışacağımı ne diyeceğimi bilemedim. Daha doğrusu Remezan abênin ek iş olarak “sator” işine girmesinden çekindim. Osman Baydemir’e açtım mevzuyu. “Açık ve net söylüyorum” diye söze başladı ve kadim kent Amed’in bu durumu da aşacağını söyledi. “Ortadoğu ya barış gelirse bu sorun da hal olur” diye de ekledi… Psikanalizimin önemli metodolojilerinden biri olan ve ilk olarak Freud tarafından kullanılan “madem êle gel bele” kuralından yola çıkarak bende 2 beden artıyorum ve diyorum ki: Bu çanak anten ve Remezan abê meselesi çözülmeden ne benim babamın çilesi biter ne de Kürt sorunu çözülür…

(Not: Şuan Stêrk Tv ile devam ediyoruz. Remezan’ın son gelişinden bu yana diğer TV’de hiçbir kanal çekmiyor… Allah’ım sen bize yardımcı ol, Amin…)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Özgür Amed Arşivi