Necip Çapraz

Necip Çapraz

Ateşten gömlekle 14 yıl!

Ateşten gömlekle 14 yıl!

Kürdistan’da “Ateşten gömlek” olarak adlandırılan gazetecilik mesleğini yapanlar tanık oldukları acıların hürmetine barışı daha çok isteyenlerdir. (N.Ç)

2000’li yılların puslu, kirli savaş koşulları, baskıları, kirli siyaseti ve hizmet adına yutturulan yolsuzluklar sürecinde doğdu Yüksekova Haber…

Bir haberi yazarken acaba nasıl bir baskı ve tepkiyle karşılaşacağımız kaygıları içinde ve sistemin yoğun sansürüne rağmen amatör ruhla başlayan bir gazetecilik. Baskı, tehdit, tutuklanma, birçok haberimize açılan davalar…

Ateşten gömlekti gazetecilik, delilikti belki de.

Bir katır yükü kadar mahkeme evrakı, mahkemelerce süründürülen bir gazetecilik süreci, gördüğümüz fiziki şiddet ve kırılan teknik malzemelerimiz…

Ama halkın gerçekleri bilmesi için, halkın sorunlarını cesurca dile getirmek adına cesurca adımlar attığımız, İnsanı merkeze alan yayın politikasıyla vicdanen rahat olduğumuz 14 yıllık serüven...

İnternet dünyasına dahil olmakla birlikte bölgeyi aşıp uluslararası bir marka haline geldiğimiz, takdirle ve plaketlerle dolu yıllar.

Halkın haber alma hakkını kullanma ilkemiz, özellikle Kürtlerin haklı mücadelesinin dile getirilmesi, diğer bütün demokrasi sorunları konusundaki duyarlı ve sorumlu duruş, ötekileştirilen toplumun sesi olmanın haklı gururudur geçmişimiz.

Yüksekova Haber 14 yıl önce ellerimizde doğan bir çocukken yıllar içinde büyüyüp yetişkin bir çocuk oldu ve şimdi de delikanlı çağında. Yüksekovahaber artık bir delikanlıdır.

Kürdistan’da yükselen politik ve siyasal bilince paralel olarak gazetemiz de bu sürece cevap olmak ve halkın gündeminden kopmamak için her daim kendini yeniledi. İlk etapta kendi yereli ile yoğunlaşan gazete, artık kendi yerelinden kopmadan yurt ve dünya gündemini de okuyucusuna hızlı bir şekilde sunmayı ilke edinmiş bir pozisyonda.

İki yıldır ülkemizde yaşanan çatışmasızlık ortamında “Barış ve Çözüm” sürecine verdiği destekle barışçıl çizgisi ile “barışın tarihinde” şimdiden haklı yerini almıştır. Zira yılların verdiği yıkımın onarılmasında tarafların diyaloglarını objektif bir şekilde okuyucu kitlesine aktarmaktadır.

Yıldan yıla artan okuyucu kitlesi, sayfa tıklanma oranıyla her yıl yükselen grafiği ile yenilenip güçlenen Yüksekova Haber artık dünya medyasının da bir kaynağı haline gelmiştir. Muhabirlerin haberleri yurt ve dünya gündeminde yer almaktadır. Yazarlarımız yurt ve dünya gündeminde analizleri ile kaynaklık etme durumundadır.

Sosyal medyada facebook ve twiter sayfaları ile anlık olarak gündeme dair ne varsa aktarmaktadır. Cep telefonlarınızdaki androhid ve lphone uygulamalarınıza uygun indirdiğiniz ve bir tıkla ulaşabildiğiniz yeni ve hızlı uygulamalar içinde çalışmalarımız sürmektedir.

Yıllardır medyanın çeşitli dallarında gerek muhabirleri ve gerekse gazetenin yayın politikası, özgünlüğü ile birçok plaket ve takdire değer görülmüştür.

İnsan merkezli yayın politikamız, duruşumuz ve haberciliğe bakış açımızla siz değerli okuyucularımıza daha nice yılları eskitme arzusundayız. Bu habercilik aşkımızla ve sizin verdiğiniz destekle beraberliğimizin süreceğine olan inancımız tamdır.

Bu satırları yazarken bile halen tutuklu gazeteci arkadaşlarımızın cezaevlerinde yazdıklarından dolayı yattıkları ve halen yüzlerce davalı gazetecinin olduğunu bilerek ve bu durumu kınayarak siz değerli okuyuculara bunu da hatırlatmak isterim. Sistem gazeteciliğine karşı, sistem gazeteciliğinin üstünü kapattığı gerçeklere inat bu mücadelemiz sürecektir. Sistemin bir dönem yedeği olan paralel yapının polisleri, savcıları ve medyası gazetecilere kurdukları kumpaslarla halkın gözünde itibarsızlaştırmanın dışında ceza evinde tutarak büyük mağduriyetler yaşattı. Medya özgürlüğü olmayan bir toplumun özgürlüğünden ve demokrasisinden bahsedilemez.


Halkın gerçekleri öğrenme hakkının gasp edildiği ve her devrin, her iktidarın kendi medyasını beslediği süreç devam etmektedir. Kamuoyunu bilgilendirme adına onların ışık kaynağı projektörlerine karşı gücümüz nispetinde “mum” misali aydınlatmaya devam edeceğiz.

Alman kamu yayıncılık kuruluşu Deutsche Welle’nin düzenlediği, dünyanın en büyük uluslararası internet aktivizm yarışması Bobs’da oylama süreci başladı. Yüksekova Haber, yarışmada "Halkın seçimi" ödülüne aday.

Yüksekova Haber, geçtiğimiz yıl "Türkçe en iyi blog" dalında önce jüri tarafından finalist seçilmiş ardından da halk oylaması ile birinci olmuştu. Bu yıl, "Türkçe'de halkın seçimi" dalında finalist olan Yüksekova Haber için yarışmanın internet sitesinde "‘Hakkari’den yükselen ses’: Yüksekova’dan alternatif içeriğe yer veren cesur bir yerel haber sitesi. Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerden haber geçen az sayıda güvenilir kaynaktan biri olma özelliğini koruyor. Profesyonel gazetecilik standartlarına sahip olan site, profesyonel gazetecilerin yanısıra bölgedeki normal vatandaşları da kaynak alıyor" şeklinde söz ediliyor.

Bobs’un tüm kategorilerinde kazananlar 7 Mayıs’ta açıklanacak. Jüri ödülü sahipleri Deutsche Welle’nin davetiyle Bonn kentinde düzenlenen Deutsche Welle Global Media Forum’a katılacak ve burada 30 Haziran tarihinde düzenlenecek törenle ödülüne kavuşacak. Okuyucularımız 7 Mayıs 2014 tarihine kadar oylama yapabilirler.

Başta da belirttiğim gibi Yüksekova Haber bütün dinamizmi ve enerjisiyle ele avuca sığmayan bir delikanlı şimdi.

14 yıllık bu süreçte maddi ve manevi katkısı olan herkese teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Necip Çapraz Arşivi