Necip Çapraz

Necip Çapraz

9 yılın göz nuru

9 yılın göz nuru

Başarının sırrı; mesleği sevmek, insanları sevmek ve çok çalışmak!

 

9"uncu yıla girdiğimiz bu günlerde kafamızda ileriye dönük projelerle yaşamanın mutluluğu içindeyiz. Mutlulukla zahmetlere katlanıyor, mutlulukla üretiyor, okurlarımızı seviyor ve habersiz bırakmamaya çalışıyoruz.

 

9"uncu yılında hem Yüksekova Haber Gazetesi hem de www.yuksekovahaber.com sitesi ulaşılmak istenen hedefinin çok üstünde bir yol aldı.

 

Özellikle çağımızın İnternet haberciliği alanında il-yurt ve dünya çapında planlanan hedefin üstünde yol almış bulunmaktadır. Yüksekova Haber, bugün bir çok ulusal ve uluslar arası haber kanalının kaynak olarak gösterebileceği bir haber kanalı durumunda.

 

Bölgenin gözü ve kulağı olmak

 

Kuşkusuz içinde bulunduğuz toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı bizi de etkiliyor. Hakkari"nin sınır kenti olarak her an değişen bir gündeme sahip olması herkes gibi bizi de etkiliyor. Doğu ve Güneydoğu"da yaşanan sorunlar, kültürel yapı ve yaşanan “düşük yoğunluklu çatışma” ortamı gazetecilerin işini hem yoğunlaştırıyor. Bunun yanında gazetecilerin ölümlü tehlikeleri noktasında riskler de artıyor.

 

Yaşadığımız her iki bölgede de ekonomik düzey, sosyal hayat ve sağlık açısından yaşam standartlarının altında bir düzeyin olması yine gazetecilerin çalışma alanlarını çoğaltmaktadır. Birilerinin zaman zaman bu sorunları örtbas etmek istemesi ve sorunların gündeme gelmesini engellemek istemesi biz gazetecilerin sorunlarını arttırmaktadır.

 

Genelde sorun olduğu için, çok sorunlu bir gazetecilik maceramız vardır.

 

Aşiret yapısı, bölgenin diğer sosyo-ekonomik şartları, yaşanan antidemokratik uygulamalar gazeteciliğimizin önünde engel teşkil eden diğer faktörlerdir. Bölgedeki olumsuz şartlar habercilerin tehdit ve saldırılara maruz kalmasına yol açıyor.

 

Hakkari'de gazetecilik zor ve kutsal

 

Hakkari"de gazetecilik yapmak zor. Herkesin bir birini tanıdığı bir ortamda her şeyi yazamıyorsun ki. Bir yerde insanların sorunları çoksa gazetecinin de sorunları çoktur anlamına gelir. İstanbul"da gazetecilik yapmak kolay, Hakkari"de zordur. Hakkari"de gazetecilik yapan arkadaşlarımızın son yıllardaki gazetecilik heyecanlarını anlıyorum ama yine de bölgedeki sorunlar oldukça çok engeli de beraberinde getiriyor.

 

Hakkari"de gazetecilere yapılan saldırılar İstanbul"dan fazla. Gazetecilerin ciddi olarak sorunları var. Buna rağmen insanların kendi memleketlerinde sorunları gündeme getirmesi ve sorunların çözümlenmesinden sonra duyulan mutluluk güzel bir duygudur.

 

Herkes görevini layıkıyla yaparsa!

 

Aslında Hakkari"de hak ihlalleri zaman zaman can sıkıcıdır. Herkes görevini yaparsa sorun olmaz. Karşılıklı anlayış önemlidir. Vali valiliğini, müdür müdürlüğünü, öğretmen öğretmenliğini, gazeteci gazeteciliğini iyi yapmak zorunda. Görevini yapmayan görevli veya vatandaş haber olmayı göze almalı. Herkes hak hukukunu bilirse sorunlar azalır.

 

Hakkari'de gazeteci olmak heyecan verici!

 

Hakkari"de gazetecilik insana farklı bir heyecan veriyor. Gazeteci olmak tarihe tanık olmak demektir. Biz yazsak yazmazsak, resim veya görüntü çeksek çekmezsek yaşananların canlı tanığıyız.

 

Hakkari"de gazeteciliğin şartları yeni yeni olgunlaşıyor. Bu olgunlaşmayı da halkın sorunlarını size yansıtması ve sizin bunu haber yaparken olgunlukla, anlayışla karşılaması ile olur. Birçok kamu kuruluşundan bu konuda bazen sıkıntı çekiyoruz. “Çekme kardeşim!!!” demek açıkça gazeteci hakkına saldırıdır. Bunun bir hak gaspı olduğuna inanıyorum.

 

%99 askeri bölge!

Hakkari"nin coğrafi yapılanmasında %99"unun askeri bölge, %1"inin ise polis bölgesi olduğunu göz önünde bulundurursak, her 10 adımdan 9"u askeri bölge. Bölgedeki çatışmalı ortamı da göz önüne alırsak aslında tamamıyla askeri bölgede görev yaptığımız anlaşılacaktır. 

Meslek örgütleri ile diyalog

“Kamuoyunu bilgilendirme” kutsal bir haktır. Tüm ülke genelinde olduğu gibi Hakkari"de görev yapan gazetecilerin de ciddi olarak bir dayanışma içinde olmaları gerekli. Hatta dünya gazetecileri ile de belli bir dayanışma ve iletişimde bulunmak gerekiyor. Çünkü gazetecilik yapma hakkımızı iyi kullanmak zorundayız.

Halk gazeteciliği birinci hedefimizdir!

Habercilerin bir kısmı çeşitli siyasi ve ekonomik güçlerle göbek bağıyla bağlı habercilik yapmakta. Gazeteciliğinin arkasında bir holding, bir siyasi parti, bir devlet kuruluşu ve belirli bir vakıf olmadığı zaman daha da zordur. Ama çok daha vicdanidir. Kimseye eyvallahınız olmaz. Asıl halk gazeteciliği budur bana göre. Bu da bizim çizgimizdir.

 

Bu yıl yine şiddete maruz kaldık!

 

Her yıl olduğu gibi yine Hakkari"de görev yapan onlarca arkadaşımız hakarete maruz kaldı, kamera ve fotoğraf makineleri kırıldı, darp edildiler. Sorumluluk ve görev aşkıyla görevli ben de dahil olmak üzere Hakkari genelinde ki arkadaşlarımla beraber şiddete maruz kaldık. Bir çok konuda hakkımızda davalar açıldı.

 

yuksekovahaber.com'un sayısal verileri

 

Günlük zaman zaman 200 bin"e varan sayfa ziyareti, on binlerce haber, binlerce makale, yüz binlerce okuyucu yorumu ve değişen teknoloji ile karşınızda olmanın gururunu yaşıyoruz.

 

Emeği sevgiyle ve sevenlerle paylaşmak güzel!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
Necip Çapraz Arşivi