Şeyhmus Diken

Şeyhmus Diken

53 başkana Roj Tv cezası

53 başkana Roj Tv cezası

56 belediye başkanı, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Roj TV'nin kapatılmaması isteğiyle Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup gönderdikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada suç ve suçluyu övdükleri iddiasıyla mahkum oldular.

Yaklaşık iki saat süren yargılamada 53 belediye başkanı Türk Ceza Yasasının (TCK) 215. maddesinden üç ay hapis cezasına çarptırıldılar. Cezayı iki ay 15 güne indiren mahkeme TCK'nın 52/2 maddesinden hapis cezasını bin 875 YTL para cezasına çevirdi. Duruşmaya tutuksuz sanık olarak yargılanan 51 belediye başkanı da katıldı.

Sanık belediye başkanlarını aralarında Tahir Elçi, Fethi Gümüş, Saime Erdoğan, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun da bulunduğu 20 kadar avukat temsil etti.

Üçü Sosyaldemokrat Halk Partisi'nden (SHP), 53'ü Demokratik Toplum Partili (DTP), 56 belediye başkanı Roj TV'nin kapatılmaması için 30 Aralık 2005'te Rasmussen'e mektup göndermişlerdi.

Baydemir: İfade özgürlüğü genişletilmeli 

Duruşmada sanıklar adına ortak savunma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün kültürel hakları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi:

"100'den fazla Türkçe kanal varken kardeş millet olarak nitelendirilen Kürtlerin bir tek Kürtçe TV kanalı bile bulunmuyor. Popüler hale gelen 301. madde diğer bölgelerde uygulanırken, güneydoğuda TCK'nin 215, 216, 217, 220, 288 ve 314. maddeleri uygulanıyor."

Bu maddelerin ifade özgürlüğüne engel olduğunu vurgulayan Baydemir, maddelerin değiştirilmesini veya yürürlükten kaldırılmasını talep etti.

Adliye önünde de kalabalığa seslenen Baydemir, burada da ifade özgürlüğü sorununun 301. maddeden ibaret olmadığını belirtti, "Özellikle Kürt sorunun çözümü açısından 301. madde dışına da çıkmak önemli" dedi.

Duruşmayı 200 kişi izledi 

Yaklaşık 200 kişinin izlediği duruşmada belediye başkanlarına destek veren isimlerden bazıları şöyle:

Avrupa Parlementosu (AP) üyesi Feleknaz Uca, Danimarka AP üyesi Soren Sondergaard, Danimarka Büyükelçi Müsteşarı Soren Jacobsen, Kopenhag Belediye Meclis üyeleri Serdar Benli ve Lars Rasmussen, Türkiye Yayıncılar Birliği'nden Ragıp Zarakolu, Pen Türkiye Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Halil İbrahim Özcan, Pen Türkiye Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Diken, araştırmacı yazar Gülçiçek Günel Tekin, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Mardin Milletvekili Emine Ayna, DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, DTP Batman Milletvekili Ayla Akad Ata.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şeyhmus Diken Arşivi