Ne Erdoğan Ne AKP Mitingi

Ne Erdoğan Ne AKP Mitingi

Hakkari'de gerçekleştirilen "Ne AKP ne Ergenekon çözüm Demokratik Cumhuriyet" mitingine 30 bin kişi katıldı. İşte mitingin tüm detayları:

Hakkari Merzan Spor Sahası'nda 30 bin kişinin katılımıyla düzenlenen mitingde konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki saldırı yapıldığını ifade ederek, Kürt halkın sadece bölgede değil, olduğu her alanda ayakta olduğunu belirtti. Konuşmasında Ayna, "Biz bugün bu mitingde ne AKP ne Ergenekon diyecektik. Ancak çok geç kaldık. Çünkü AKP kendi Ergenekon'u kurdu ve ilk eylemini de Sayın Öcalan'a karşı yaptı" dedi.
 
AYNA: SİZ KONUŞAMAZSINIZ DİYORLAR
 
Öcalan'a yönelik daha önce açıklanan zehirlenme olayını da değerlendiren Ayna, şunlar ifade etti: "Buna ilişkin de çağrılarımız kulak ardı edildi. Sonra geldiler Öcalan'ın iradesi dışında saçlarını kestiler. Biz gene yapmayın dedik. Bu sefer Öcalan'a yönelik fiziki işkence ve ölüm tehdidi yapıldı. Ben bunu iki mesaj şeklinde algılıyorum. Son olayda Öcalan hücresinde aranması için Öcalan avukat görüş yerine götürülüyor orada kamera olmadığı için tespit edilmeyen yerde Öcalan karşı çıktığı zaman 'Sen konuşamazsın' diyorlar. Bunun anlamı şudur siz konuşamazsınız diyorlar. Bunla birlikte yapılan fiziki işkence sırasında Öcalan 'Bunu yapacağınıza öldürün' diyor onlarda 'Ona da sıra gelecek' diyorlar. Bu mesajla da Kürt halkına senin hakların tanımayacağız, operasyon ve savaşla seni yok edeceğiz. Biz sizi öldüreceğiz' demektedirler."
 
'HALK ÖCALAN'IN POSTERLERİNİ KALDIRIYOR'
 
Ayna, "DTP olayları provake ediyor' diyorlar. Biz kimseyi provoke etmiyoruz. Biz sadece mazlumun yanında yer alıyoruz. Bunun en net cevabı da bugün bu alanda görülmektedir. Ben DTP Eşbaşkanıyım gene burada iki tane milletvekilimiz var. Ancak kimse bizim posterimizi kaldırmıyor. Kimse bizim lehimize slogan atmıyor. Halk Öcalan'ın posterlerini kaldırıyor. Öcalan lehine pankartlar açarak sloganlar atıyor. Kimse DTP kapatılmasın demiyor. Herkes 'İmralı kapatılsın' diyor. O zaman sizler bu gerçekliği kabul etmek sorundasınız. Buna karşı gelecek oyun tehlikeli bir oyun olur" diye konuştu.
 
DİYARBAKIR'DA SÜRESİZ OTURMA EYLEMİ
 
1 Kasım'da Diyarbakır'da yapılacak olan süresiz oturma eylemine de dikkat çeken Ayna, şunları söyledi: "Bizler barış dedikçe halkımıza kurumlarımıza Kürt basınına karşı saldırılar yapılmaktadır. Kürt basını üzerinde tarihin en büyük baskılar yaşanmaktadır. Bu baskılara rağmen kendisini ayakta tutuyor. Artık basınımıza sahip çıkmak için bir seferberlik başlatmamız gerekiyor. Her şeye rağmen basınımızı yaşatmak zorundayız. Bizler DTP Milletvekilleri Belediye Başkanları ve Merkez yöneticiler olarak halkımızla birlikte başta İmralı Cezaevi'nde yaşananlar ve halkımıza dönük uygulamalar karşısında 1 Kasım'da Diyarbakır Meydanı'nda süresiz oturma eylemi başlatacağız. Halkımızı da başlatacağımız oturma eylemine bize destek vermeye davet ediyoruz."
 
Mitingde açılan "Bu ateşe siz yaktınız. Yalnız bu ateş sizi yakacak" yazılı pankart dikkat çekti.
 
BULDAN: ERGENEKON TÜRKİYE'DE BİR GELENEK
 
Konuşmasında Ergenekon ve Öcalan'a dikkat çekerek başlayan DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Ergenekon'un Türkiye'de bir gelenek haline geldiğini belirtti. Ergenekon'un daha önce Şemdinli'de, Vedat Aydın, Savaş Buldan, Uğur Kaymazların ölümünde, Tansu Çiller'in ölüm listelerinde ortaya çıktığını kaydetti. Mehmet Ağar ve Tansu Çiller yargılanmadığı sürece Ergenekon'un çözülmeyeceğini belirten Buldan, devam eden mahkemenin göstermelik olduğunu kaydetti.
 
'ÖCALAN'A DOKUNMAK YÜREK İSTER'
 
Buldan, şunları ifade etti: "AKP ve ordunun yanlış politikalardan dolayı bu coğrafya cayır cayır yanmaktadır. Ancak yetkililer yanlışın karşısında üç maymunu oynamaktadır. Bu halkın talepleri nedir sorulmuyor. Bunun karşısında bu iyi bilinmelidir bu halk ateş olup sizi yakacaktır. Bu ülkede önce bu halkın önder olarak kabul ettiği Sayın Öcalan'ı zehirlemeye çalıştılar, sonra iradesi dışında saçlarını kestirdiler. Şimdi ise fiziki işkence ölümle tehdit ediliyor. Ama bu halk buna izin vermeyecektir. Sayın Öcalan bu ülkede sahipsiz değildir. Arkasında Kürt halkı vardır. Bu insana dokunmak yürek ve cesaret ister. Bir haftadır bölgede devam eden olayları hükümet yerel seçimlere bağlıyor. Biz buradan diyor bizim seçim propagandasına ihtiyacımız yok bu tamamen Öcalan'a yönelik politikaların sonucudur."
 
'SORUNUN TEK ÇÖZÜMÜ ÖCALAN'DIR'
 
Sorunun çözümü için Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğine de belirten Buldan, "Bu ülkede yıllardır kan akıyor. Akan kanın durması ve Kürt sorunun tek çözümü Öcalan'dır. Eğer bu sorun çözülmek isteniyorsan Sayın Öcalan serbest bırakılmalıdır. Ve sorunun çözümü için diyalog geliştirmelidir" dedi.
 
'BAŞBAKAN'I HAKKARİ HALKINA TESLİM EDİYORUM'
 
Başbakan Erdoğan'ın Hakkari'ye yapacağı ziyarete de dikkat çeken Buldan, Uğur Kaymaz'ın hesabını sormayan başbakanın Hakkari'ye niye geleceğine anlam veremediğin kaydetti. Buldan, "Başbakanı size teslim ediyorum. Siz onu nasıl karşılayacağınızı çok iyi biliyorsunuz" dedi.
 
GEYLANİ: ÖCALAN'I MUHATAP ALIN, SORUNU ÇÖZELİM
 
DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise Türkiye'nin son zamanlarda Kuzey Irak'a yaptığı ziyaret ve açılımlara dikkat çekerek, "Kürt halkı günlerdir bu alanlarda tavrını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Taleplerini ve iradesini güçlü bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak bunu görmezden gelenler Avrupa ve Federal Kürdistan Bölgesi'nden sorunun çözümünü medet bulmaktadırlar. Ancak bunlar çözüm değildir. Artık Sayın Talabani ve Sayın Barzani'de kardeş kanından yana olmayacaklar. Bunun için başka yerlerden çözüm aramak yerine Sayın Öcalan'ı muhatap alın ve sorunu sınırlarımız içinde çözelim. Bu ülkede akan kanı durduracak ve Kürt sorunu çözecek tek güç Sayın Öcalan'dır bunun içinde güç ve muhatap yoktur. Bunu herkes iyi bilmelidir" diye konuştu.
 
Konuşmalardan sonra miting Koma Gulen Xerzan'ın müzik dinletisiyle devam etti. Müzik grubunun Kürtçe şarkılayırla halay çeken kitle doyasıya eylendi.
 
Müzik programının ardından miting son buldu.
 
Mitingin ardından Yüksekova Haber'e açıklamada bulunan Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt, seçim sürecindeki mitinklerin ardından Hakkari'de ilk defa bu kadar büyük bir kitleyi ağırladıklarını belirterek mitingin gayet güzel geçtiğini belirtti.