Kaymakam'dan izin yok!

Kaymakam'dan izin yok!

Cizre Kaymakamı, panzerin ezip öldürdüğü 15 yaşındaki Yahya Menekşe’nin katil zanlısı polislere soruşturma açılmasına izin vermedi.

Şırnak"ın Cizre İlçesi"nde 15 Şubat 2008 tarihinde yapılan bir protesto gösterisinde panzer altında kalan 15 yaşındaki Yahya Menekşe olayında Kaymakamlık, sorumlu tutulan yedi polis memurundan üçünün olay yerine gitmediğine, dördünün de isnat edilen suçu işlediğine dair somut delil bulunmadığına karar vererek soruşturma açılmasına izni vermedi. Savcılık karara itiraz ederken, avukat Rojhat Dilsiz, idareyi failleri kollamakla suçladı.
Cizre Kaymakamlığı, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı"nın “Olay Yeri Keşfi ve Ölü Muayene Tutanağı” raporunda tıbbi bilirkişi Dr. M.Halit Sapan"ın “Menekşe"nin sert bir cismin üzerinden geçmesi sonucu kan kaybından ölümü” ve Malatya Adli Tıp Kurumu"nun “Ölümün araç altında kalmasına bağlı olarak oluşabilecek nitelikte olduğu” raporunu görmezlikten gelerek, soruşturmaya izin vermedi.

SORUMLULAR KİM?

Olaya ilişkin inceleme başlatan savcılığa Menekşe"nin ailesi de faillerin bulunması için tanık beyanlarıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, olayda görevli yedi polis memuru hakkında soruşturma başlatarak sözkonusu memurların hem tespiti hem de kimlik bilgileri için Cizre Kaymakamlığı"ndan soruşturma izni istemişti.

PANZERLERİ KİM KULLANDI?

Yazı üzerine inceleme yapan kaymakamlık kararını verdi. Kaymakam Gökhan Azcan imzalı kararda, hakkında ön inceleme başlatılan polis memuru N.Ü, B.T ve M.A.C"nin olay yerine hiç gitmedikleri, polis memurları T.M, E.B, İ.T ile O.Y"nin de isnat edilen suçu işlediklerine dair somut bir delilin elde edilemediği kaydedildi. Karar, soruşturmayı yürüten görevli cumhuriyet savcısına iletildi. Savcılık da kararın bozulması için Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi"ne itiraz etti.

“FAİLLER KORUNUYOR”

Taraf"a konuşan avukat Rojhat Dilsiz, şunları söyledi: “İdarenin soruşturma izni verilmemesine dayanak olarak göstermiş olduğu "yeterli delil elde edilemediği" hususu mahkemelerin görevidir. İdarenin böyle bir görevi yoktur. İdarenin soruşturma izni verebilmesi için ortada belirli bir şüphenin olması yeterlidir. Ortada ciddi bir ölüm raporu ve şüphe vardır. İdarenin bu tutumu açıkça faillerin gizlenmesine yöneliktir. Failler korunup kollanıyor. İtiraz hakkımızı kullanacağız. İç hukuk yolları tüketilirse AİHM"e gideceğiz.”

“KARDEŞİMİ PANZER EZDİ”

Menekşe"nin ağabeyi Orhan Menekşe ise kardeşinin herkesin gözü önünde panzer tarafından ezildiğini söyledi. Ağabey Menekşe, “Kafasına taş değdiyse sadece kırılma olurdu. Oysa kardeşimin tüm vücudu ezilmişti. Olayda sadece insanlar ve panzer vardı. Peki kim yaptı? Faillerin bulunarak cezalandırılmasını istiyorum” dedi.

"BİZ ÇARPMADIK "

Olaydan sonra ifadesi alınan Menekşe"yi ezdiği öne sürülen panzerin içerisinde bulunan polis memurlarından A.B, panzerin İ. T adlı polis tarafından kullanıldığını belirtmişti. A.B. adlı polis memuru, olayı şöyle açıklamıştı: “İdil istikametinden, Cizre istikametine doğru seyir halindeydik. Biz panzerle birlikte geçtikten çok kısa bir süre sonra bir şahsın yolun ortasındaki büyük bir kaldırım taşına takılarak yere düştüğünü, kalabalık içerisinden bir şahsın da elindeki büyük taşı panzere doğru fırlattığını, ancak taşın yere düşmekte olan yani sendeleyen şahsa denk geldiğini gördüm. Kesinlikle bizim içinde bulunduğumuz panzer çarpmadı, başka bir panzerin veya aracın çarptığını da görmedim.” /TARAF