Halepçe katliamı kınandı

Halepçe katliamı kınandı

Halepçe Katliamı’nın 20. Yıl dönümü nedeniyle DTP İlçe teşkilatı tarafından Yüksekova’da bir etkinlik düzenlendi.

YÜKSEKOVAHABER

 

İran-Irak Savaşı'nın 8'inci yılı olan 16 Mart 1988 tarihinde Enfal Operasyonu kapsamında gerçekleştirilen Halepçe katliamında, binlerce Kürt öldürülmüştü. Kimyasal silahların kullanıldığı saldırılarda en az 5 bin kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla sivil de yaralanmıştı.

 

Katliam 20. yılında Yüksekova'da düzenlenen bir etkinlikle kınandı. Yüksekova Demokratik Toplum Partisi (DTP) İlçe teşkilatı tarafından parti binasında saat 13.00'te düzenlenen etkinliğe Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, Meclis üyeleri, barış anneleri insiyatifi, İHD Yüksekova Temsilcisi Ferzende Yılmaz, DTP Parti yönetimi ve kadın meclisi ve yüzlerce kişi katıldı.

 

Düzenlenen kınama etkinliğinde ilk olarak Halepçe'de katledilen yaklaşık 5 bin kişi anısına saygı duruşunda bulunuldu.

 

"Kürtler yek vücut olmalı"

 

DTP İlçe Başkanı Vahit Şahinoğlu Halepçe için yazılmış bir şiirle başladığı konuşmasında, “16 Mart 1988'de Saddam tarafından kimyasal bombalarla bombardıma edilen Halepçe'de 5 bin Kürt kardeşimiz katledildi, yaklaşık 10 bini de yaralandı. Halepçe'deki şehitler anısına Kürtler yek vücut olmalı.”dedi.

 

"Sahte politikalara dikkat"

 

AKP'nin politikalarını eleştiren Şahinoğlu, “AKP Hükümetinin barış ve kardeşlik sözlerinin altından sınırötesi operasyonlar çıktı. Halkımızın bu tür sahte politikalara karşı dikkatli olması gerekiyor.”diyerek Halepçe katliamını kınadı.

 

"Birbirimizi sevmemek için ne sebebimiz var?"

 

Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız ise konuşmasına Halepçe katliamı kınayarak başladı. Yıldız, barış ve kardeşliğin önemine değinerek, “Şerefi, haysiyeti, onuru olanlar, müslümanım diyenler, demokratım diyenler gün kardeşlik günüdür. Neden artık birbirimizi sevmeyelim, neden artık kardeşlik sağlanmıyor, neden Erdoğan'ın ve işbirlikçilerinin ekmeğine yağ sürelim? Birbirimizi sevmemek için ne sebebimiz var? Bu halk onurludur, bu halk haysiyetlidir. Şerefi, haysiyeti, onuru olan insan birbirine ihanet etmez.”dedi.

 

"Güzel bir ders vereceğiz"

 

Erdoğan'ın Diyarbakır'ı istiyorum sözünü hatırlatan Yıldız, “Erdoğan hükümetine, Baykal ve Bahçeli'ye çok güzel bir ders vereceğiz. Yaklaşan Newroz bayramında 100 bin insanı Yüksekova'da Newroz alanında görebilmeliyiz.”dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından DTP Kadın Kolları, Merkez ve Köy Muhtarları ile Kurdî-Der'in Halepçe katliamıyla ilgili mesajları okundu.

 

Etkinliğe 'Halepçe' tiyatrosu damgasını vurdu

 

Halepçe ile ilgili şiirlerin okunduğu etkinlikte 'Güneşin Çocukları' isimli çocuk korusu Kürtçe şarkılar seslendirdi, sinevizyon gösterileri yapıldı.

 

Etkinliğin sonunda Yeni Yaşam Tiyatrosu ekibinin oynadığı 'Halepçe' isimli tiyatro oyununu izleyen birçok katılımcı gözyaşlarını tutamadı. Duygusal anlara neden olan tiyatro oyunu ayakta alkışlandı.