Kürt öğrenciye faşist saldırı

Kürt öğrenciye faşist saldırı

Nevşehir'de 10 kişilik ülkücü grup Uğur Doğan isimli öğrenciyi çeşitli yerlerinden darp etti. Kürt öğrenciler olayla ilgili basın açıklaması düzenledi.

11.02.2008 tarihinde Nevşehir Üniversitesi Merkez Kantininde oturan Kızılırmak Kültür Evi üyesi ve kurucusu olan Uğur Doğan isimli öğrenci 10 kişilik ülkücü grup tarafından darp edildi.

çeşitli yerlerinden darp edilen Doğan, Saldırı öncesinde ve sonrasında kendisini darp eden kişilerin sürekli "sizi bu okulda yaşatmayacağız", "biz varken siz burada barınamazsınız", "sonunuzu getireceğiz" gibi tehditler savurduklarını belirtti.

Daha önce de benzer saldırıların yaşandığı Nevşehir Üniversitesinde okul yönetiminin ve Emniyet Güçlerinin herhangi bir yaptırım uygulamaması öğrencilerin tepkisi çekti.

Uğur Doğan yalnız değildir!

Sözkonusu saldırıyla ilgili Nevşehir Üniversitesinde okuyan öğrenciler Nevşehir Eğitim-Sen temsilciliğinde bir basın açıklaması düzenlediler.

Açılamayı okuyan Gülşen Çapraz bugün ''eğitim paralı olmalıdır'' diyen YÖK'ün, üniversitelerin acil sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Öğrencilerin parasız sağlık, parasız, nitelikli, bilimsel eğitim alması ''halk için bilim, halk için eğitim'' bizim temel talebimizdir. Halkımızın güvenli gelecek ve sağlık hakkının tırpanlanması demek olan Genel Sağlık Sigortası Yasası toplum olarak yakıcı sorunumuzdur. Yapılan zamlarla hayatımızın ateş pahası olması bizim sorunumuzdur. Halkların kardeşçe yaşaması toplumsal sorumluluğumuzdur. Gençlerimizin yozlaşması, kimliksizleşmesi, bizim acil sorunumuzdur. Ama maalesef biz üniversite öğrencileri olarak bunları ve diğer hayati sorunlarımıza çözüm üretmek için değil siyasi polisin yönlendirdiği faşist magandaların estirdiği terörü kamuoyu bilgisine sunmak için bir araya geldik."dedi.

Gerçek sorunlarından uzak oluşlarının üniversite öğrencileri olarak kendilerini rahatsız ettiğini belirten Çapraz, "Diğer taraftan hayatımızın gerçeklerini sorgulayan, bu gerçekler ışığında bir araya gelmeye çalışan gençlerimizin tepesine polis-idare-faşist ya da YÖK zihniyeti çökmektedir. Nevşehir Üniversitesi Öğrencileri olarak bizim yaşadığımız da budur."dedi.

Bundan yaklaşık 2,5 ay önce de okulda maruz kaldıkları faşist teröre karşı, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dekanlığı'na isimleri verilerek şikâyette bulunulan magandalara herhangi bir ceza verilmediğini hatırlatan Çapraz: "Hatta şikâyetçi olan öğrencilerin şahitlerinin ''güvenilirliği'' sorgulanmıştır. Ahmet Turan, Erdal Aydın, Çağatay Ünüseven gibi faşistlerin dışarıdan getirdikleri Fatih Sönmez gibi magandaların öğrencilere estirdiği teröre karşı, okulumuzda güvenliği sağlamak için değil de sanki faşist öğrencilerle vakit geçirmek için okulumuza geliyormuşçasına davranan polislerden duyduğumuz rahatsızlıktan dolayı sesimizi yükseltmeye çalışmıştık. O günden bu güne yaşanan tüm çağdışı, insanlık dışı durumlarda bir değişiklik yaşanmamıştır. Hatta faşist terör tüm öğrencileri tehdit eder olmuş ve tüm karanlığıyla yaygınlaşmıştır. Faşist saldırı ve tehditler alenileşmiş ve pervasızlaşmıştır. Bu pervasız saldırıların en net örneği arkadaşımız Uğur Doğan'ın gündüz vakti 15 kişilik faşist grup tarafından linç edilircesine dövülmesidir. Ardından olayı görüp okul idaresine, savcılığa anlatmak isteyen öğrenciler tehdit edilmiştir. Bu durum daha önce maruz kaldığımız saldırılarda da yaşanmıştır. Daha önceki olaylarda olduğu gibi siyasi polis 11.02.2008 tarihinde sabah saatlerinde Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi kantininde oturmuş ve ''dostane sohbetlerini'' etmiştir. Ardından faşist grup ''Ava çıkmış'' ve arkadaşımız Uğur Doğan üniversitemiz Merkez Kafeterya'sında saat 15.00-15.30 sularında faşist saldırıya uğramış, darp edilmiş ve ölümle tehdit edilmiştir. Söz konusu barbarlıklarla ilgili Uğur Doğan cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur bizlerde üniversite öğrencileri olarak bu konunun takipçisi olacağız."dedi.

Irkçı-şoven örgütlenmeler olduğu sürece bu tür olayların yaşanacağının aşikâr olduğunu ileri süren Çapraz, "Arkadaşımıza yapılan bu barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Daha önceki olaylarda faşistleri şu veya bu şekilde aklamaya çalışanların maskeleri düşmüştür. Hatta öğrencilere terör estiren faşistlerin pervasızca “böyle olaylar okulumuzda yaşanmıyor” şeklinde insanları kandırmaya yönelik yalanları ortaya çıkmıştır. Mızrak çuvala sığmamaktadır."dedi.

"Bizler bu ülkenin sahibi gençleriz. Her koşulda eşit, özgür, bilimsel, parasız eğitim hakkımızın savunucusu olacağız."diyen Çapraz şöyle devam ett:

"Okulumuza geleceğimize sahip çıkacağımızı bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. İnsanlık düşmanı faşizme karşı tüm halkımızı birlik olmaya, geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Kaynak: Kızılırmak Kültür Evi